Konu: 101
Alınan Beğeni: 843 mesajda 5.100
Verilen Beğeni: 338
Söz verdiğim gibi Sonbahar-Kış 2024 yazısını madde madde puanlıyorum. Puanlama: tuttu 1, kısmen 0.5, tutmadı 0.
- Kasım ılık ve kurak: Tuttu. Ayın büyük bölümü kurak geçti, sıcaklık normalin 1-1.5 °C üzerinde. 1
- Aralık normal civarı, İç Anadolu'da ay ortasına doğru kısa soğuk: Kısmen. Soğuk sokulma 20-22 Aralık'ta geldi, Ankara'da hafif kar oldu; ama ayın ilk yarısı normalin belirgin üstündeydi. 0.5
- Ocak ılık ve kurak riski yüksek: Tuttu. Ocak, sezonun en ılık ayı oldu. 1
- Şubat asıl soğuk pencere, ikinci yarı kuzeydoğulu akışla Marmara ve Karadeniz'de kar: Tuttu. Tipi Kar Fırtınası 17-24 Şubat. 1
- Mart değişken, kısa geç kış atakları: Kısmen. Mart beklediğimden ılık geçti, yalnızca ay başında kısa bir serinleme. 0.5
- İstanbul kıyıda 2-4 kar günü: Tuttu. Kıyıda 4 kar günü (Tipi'de 3, Aralık sonunda 1). 1
- Çok günlük tek önemli olay Şubat'ta: Tuttu. 1
- Stratosfer belirsizliği: Burada puan yok ama not: Ocak ortasındaki ısınma Şubat bloğunun asıl tetikleyicisi oldu. Girdap senaryosunu 'zayıf nokta' olarak yazmıştım; aslında tahmini kurtaran şey o oldu.
Toplam: 6 / 7 madde üzerinden 6 puan... hayır, düzelteyim: 7 madde, 6 puan. Yüzde olarak %86.
Bu kadar yüksek bir puan beni sevindirmekten çok düşündürüyor. Mevsimsel tahmin becerisi bu seviyede değil; bu sezon atmosfer benim senaryoma denk geldi. Önümüzdeki yıllarda %50-60 bandında kalırsam bunu başarı sayacağım.
Siz de kendi gözlemlerinize göre puanlayın; özellikle Aralık ve Mart için farklı düşünen varsa yazsın.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• havacisedat, barank, TrakyaFirtina, NazlicanAkbas01, cetind58, yasar_423, tekirdag84, FatmaOguz96, karturan, Miray_Usak, gurbuzm, AnkaraSinoptik
Konu: 151
Alınan Beğeni: 755 mesajda 5.031
Verilen Beğeni: 324
Toplamı hesaplarken bile yanılıp düzelttin, şimdi sana gerçekten inandım. Ekim'de Ocak için ECMWF seasonal'ın negatif anomalisini hatırlatmıştım; Ocak bu kışın en ılık ayı çıktı. Model 0, Ayşe 1. Karnemde bu maddeyi ayrıca yazacağım.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
(05.04.2025, 21:15)ModelciKemal Yazdı: Toplamı hesaplarken bile yanılıp düzelttin, şimdi sana gerçekten inandım. Ekim'de Ocak için ECMWF seasonal'ın negatif anomalisini hatırlatmıştım; Ocak bu kışın en ılık ayı çıktı. Model 0, Ayşe 1. Karnemde bu maddeyi... Kemal, sen de o sinyalin anlamsız olduğunu biliyordun; sadece beni tahrik etmek için yazdın, kabul et. Yine de seasonal çıktıları karneye eklemen iyi olur; okuyanlar hangi sinyalin ne kadar işe yaradığını görsün.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Konu: 62
Alınan Beğeni: 575 mesajda 2.895
Verilen Beğeni: 320
Aralık maddesine itirazım var: 20-22 Aralık'ta Çekmeköy'de de 4 cm kar oldu. Yüksek kesim için Aralık'ı bence tam puan say. Ama Mart'ın yarım puan olmasına katılıyorum, Mart tamamen bahardı. Bizim Çekmeköy'ün 180 metresi her sezon tahminde 'yüksek kesim' parantezine giriyor, onu da ayrıca puanlasan fena olmaz.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
(06.04.2025, 10:21)KarAvcisi34 Yazdı: Aralık maddesine itirazım var: 20-22 Aralık'ta Çekmeköy'de de 4 cm kar oldu. Yüksek kesim için Aralık'ı bence tam puan say. Ama Mart'ın yarım puan olmasına katılıyorum, Mart tamamen bahardı. Bizim Çekmeköy'ün 180... Yüksek kesim için haklısın ama tahminimi 'İç Anadolu'da kısa soğuk' diye kurmuştum, Marmara'yı 'yüksek kesimler dışında kar zor' diye geçmiştim. Çekmeköy o dışarıda bıraktığım yüksek kesim, yani cümlem doğru çıkmış ama puanı İç Anadolu'daki ilk yarı ılıklığı yüzünden yarım bırakıyorum.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 44 mesajda 52
Verilen Beğeni: 239
Sezon başında tahminin mantığını, sonunda da karnesini görmek bu forumu diğerlerinden ayıran şey. Bir öneri: bir sonraki karnede MGM'nin mevsimlik tahminiyle karşılaştırma da ekleyebilir misiniz? Resmi kurumların ürünleriyle yan yana okumak, hem sizin tahminlerinizi hem de onlarınkini daha iyi anlamamızı sağlar.
2012 yılından beri her sabah gökyüzü kontrolü.
(07.04.2025, 19:45)ahmetb80 Yazdı: Sezon başında tahminin mantığını, sonunda da karnesini görmek bu forumu diğerlerinden ayıran şey. Bir öneri: bir sonraki karnede MGM'nin mevsimlik tahminiyle karşılaştırma da ekleyebilir misiniz? Resmi kurumların... Güzel öneri, ekleyeceğim. Ama adil olmak adına şunu belirteyim: kurumların mevsimlik ürünleri olasılık haritası şeklinde, benim cümlelerim ise ay bazlı senaryo. Karşılaştırmayı yaparken aynı dile çevirmem gerekecek. Bunun için olasılık haritasındaki kategoriyi ay bazına indirgeyen basit bir tablo hazırlamayı düşünüyorum.
Konu: 20
Alınan Beğeni: 280 mesajda 1.003
Verilen Beğeni: 123
Stratosfer notuna tam katılıyorum. Ocak ortası ısınmasından sonra indeks panelimde AO'nun Şubat başında -2'nin altına düştüğünü göstermiştim. Blok tam da o düşüşün ardından geldi. Girdabın 'zayıf nokta' değil 'anahtar' olduğunu gelecek sezonlarda baştan yazmak lazım.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
|