Konu: 19
Alınan Beğeni: 357 mesajda 1.179
Verilen Beğeni: 120
2024 sezonu aralıklarımın içinde kaldı. 2025 için tablo farklı; kuru bir kıştan çıkıyoruz.
1) Başlangıç koşulları- Toprak nemi: İç Anadolu'da kış yağışı normalin yaklaşık %85'i. Şubat karı açığı kısmen kapattı ama toprak yaz başında hızla kuruyacak. Kuru toprak = daha yüksek yüzey sıcaklığı ama daha az nem; CAPE üretimi zorlaşır.
- Deniz: Akdeniz yine normalin üzerinde.
- Büyük ölçek: Mevsimsel modeller yaz için Kuzey Afrika sırtının güçlü olacağını gösteriyor. Sıcak ve kuru bir yaz sinyali.
2) Ay ay beklentim- Mayıs: Normal; İç Anadolu'da ilk dolulu günler.
- Haziran: Sezonun en aktif ayı ama 2024'ten daha zayıf.
- Temmuz-Ağustos: Sıcak dalgaları altında düşük aktivite. Ama: Sıcak dalgası ne kadar uzun sürerse kırılma günü o kadar sert olur. En az bir 'kırılma günü' Yüksek risk bekliyorum.
- Eylül-Ekim: Deniz sıcaklığı çok yüksek olacağı için kıyılarda sert sonbahar konveksiyonu; Ege'de kuvvetli sağanaklar.
3) Sayısal beklentiler- Büyük dolu (4 cm üstü) gün sayısı: 5-8 (2024'te 8)
- Marmara'da Yüksek risk günü: 2-4
- Doğrulanmış kara hortumu: 0-2
Sezon boyunca bu yazıya kısa güncellemeler ekleyeceğim; özellikle Haziran sonunda bir ara değerlendirme yazacağım.
2024'ten ders
Geçen sezon büyük dolu günü sayısını 6-10 aralığında vermiştim, 8 çıktı; Marmara Yüksek risk günü için 3-5 demiştim, 4 çıktı. Aralıklar tuttu ama genişti. Bu sezon aralıkları biraz daralttım; kuru başlangıç nedeniyle hepsini bir basamak aşağı çektim. Bir sonraki sezonda olasılıklı tahmine geçmeyi düşünüyorum.
Olasılıklı tahmine geçene kadar aralıkları dürüst ve dar tutmaya çalışacağım.
4) Belirsizlik
Kuru toprak konvektif sezonu genelde zayıflatır, ama yüksek yüzey sıcaklıkları kırılma günlerinde enerjiyi patlayıcı hale getirir. Yani sezon 'sakin ama tehlikeli anlı' geçebilir. Güven derecem düşük-orta.
Takip konusu açıldı, raporlarınızı bekliyorum.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• BatiKaradenizBora, fidan83, Fatma346, karmustafa, sezgin_79, havaGulten, yavuz_hava, hamza.uslu, havasukran, kastamonulicoskun, meteoleyla, Radarahmet
Konu: 21
Alınan Beğeni: 281 mesajda 1.030
Verilen Beğeni: 193
Eylül-Ekim kıyı konveksiyonu maddesini altını çizerek okudum. Ege'de sonbahar sağanaklarının sel riskini ben de bu yılın en önemli konusu olarak görüyorum. Sen konvektif tarafı, ben yağış tarafını takip edelim. Sezon sonunda iki tarafın verilerini birleştirip ortak bir değerlendirme yazabiliriz.
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.
(05.04.2025, 21:07)EgeMeltem Yazdı: Eylül-Ekim kıyı konveksiyonu maddesini altını çizerek okudum. Ege'de sonbahar sağanaklarının sel riskini ben de bu yılın en önemli konusu olarak görüyorum. Sen konvektif tarafı, ben yağış tarafını takip edelim. Sezon... Anlaştık. Kıyıda saatlik yağış şiddeti senin, radar yankısı benim. Özellikle Ekim sonu-Kasım'da deniz hâlâ sıcakken gelen ilk soğuk sistemler kritik. Bu dönemde radar yankısı ile saatlik yağışı birlikte izlemek sel riskini anlamak için çok önemli.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 130 mesajda 159
Verilen Beğeni: 177
Sakin ama tehlikeli anlı sezon ifadesi çok akılda kalıcı. İşimiz açık havada, önceden bilirsek çok işimize yarar. Özellikle inşaat işlerinde bu tür bilgiler çok değerli.
(06.04.2025, 10:23)dogant Yazdı: Sakin ama tehlikeli anlı sezon ifadesi çok akılda kalıcı. İşimiz açık havada, önceden bilirsek çok işimize yarar. Özellikle inşaat işlerinde bu tür bilgiler çok değerli. 3-5 gün önceden kırılmayı getirecek soğuk cepheyi modeller genelde görür, ama zamanlamayı 1-2 gün erken verirler. Kırılma gününden bir gün önce CAPE ve shear değerleri netleşir; o zaman Yüksek risk ilan ederim.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 33 mesajda 38
Verilen Beğeni: 117
Sivas'ta bugün 4 cm dolu, arabaların camları çatladı. Haziran aktif ay tahmininiz yine tuttu. Sanayi sitesinde birçok aracın camı kırıldı, sabah herkes hasar tespiti yapıyordu. Hava daha sonra birden serinledi.
Sivas | Amatör istasyon | Veriler paylaşıma açık
(19.06.2025, 21:15)bayram_797 Yazdı: Sivas'ta bugün 4 cm dolu, arabaların camları çatladı. Haziran aktif ay tahmininiz yine tuttu. Sanayi sitesinde birçok aracın camı kırıldı, sabah herkes hasar tespiti yapıyordu. Hava daha sonra birden serinledi. Geçmiş olsun. Bu sezonun üçüncü büyük dolu günü. Haziran beklediğim gibi aktif ama 2024'ten sakin. Temmuz'a girerken sırt güçleniyor; sakin dönem başlıyor. Sıcak dalgası başlarsa kırılma günlerini ayrıca takip edeceğim.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 18 mesajda 25
Verilen Beğeni: 62
Dün akşam İstanbul'da inanılmaz bir fırtına oldu, üstelik 37 derecelik sıcakların hemen ardından. Kırılma günü tahmininiz birebir. Sıcaklık bir saatte 15 derece düştü, rüzgar ağaç dallarını kırdı. Bu kadar ani bir değişimi uzun zamandır görmemiştik.
İstanbul bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
Bulut fotoğrafı arşivi: 2022'den beri
(06.08.2025, 09:34)tarikk Yazdı: Dün akşam İstanbul'da inanılmaz bir fırtına oldu, üstelik 37 derecelik sıcakların hemen ardından. Kırılma günü tahmininiz birebir. Sıcaklık bir saatte 15 derece düştü, rüzgar ağaç dallarını kırdı. Bu kadar ani bir... Evet, 5 Ağustos: CAPE 2.500 J/kg üstü, shear 40 knot, soğuk cephe tetikleyici. Sezonun en sert günü. Ayrı değerlendirme yazacağım. 'Sakin ama tehlikeli anlı' sezon tam olarak böyle görünüyor. Sezon tahminimdeki cümlenin bu kadar net karşılık bulması beni de şaşırttı.
Konu: 53
Alınan Beğeni: 523 mesajda 2.492
Verilen Beğeni: 310
Antalya tarafında kırılma sadece birkaç derecelik serinleme getirdi, fırtına yoktu. Kırılmanın kuzeyde sert, güneyde yumuşak olması beklendik bir durum mu? Burada serinleme çok yumuşak geldi. Rüzgar ise epey kuvvetliydi. Antalya için bu genel bir kural mı?
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
(06.08.2025, 12:49)SicakDalga07 Yazdı: Antalya tarafında kırılma sadece birkaç derecelik serinleme getirdi, fırtına yoktu. Kırılmanın kuzeyde sert, güneyde yumuşak olması beklendik bir durum mu? Burada serinleme çok yumuşak geldi. Rüzgar ise epey... Evet. Soğuk cephe kuzeyden geldiği için önce Marmara ve Karadeniz'de tetikleyici oldu. Toroslar'ı aşana kadar cephe zayıfladı ve Akdeniz kıyısına daha çok rüzgar ve kuru serinlik olarak ulaştı. Toroslar'ın güneyinde cephenin etkisi her zaman daha zayıf hissedilir.
|