Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

LodosBogazi Deniz ve Fırtına Hakkında Bilgilendirme

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merhaba arkadaşlar,

Yönetimin açtığı bu köşede Marmara, Ege ve Karadeniz için rüzgar, fırtına ve deniz durumu tahminlerimi paylaşacağım. Çanakkale'de yaşıyorum, yirmi yılı aşkın süredir tekneyle uğraşıyorum; yazdıklarım bir meteoroloji mühendisinin değil, denizde rüzgarı yiyerek öğrenmiş birinin notları. Bunu baştan söylemek istiyorum.

Bu blogda neler olacak?
  • Lodos ve poyraz fırtınaları için 48-72 saat önceden değerlendirme: rüzgar knot ve Bofor olarak, dalga metre olarak.
  • Akdeniz'de oluşan alçak basınç merkezlerinin takibi: merkez basıncı (hPa), izlediği yol, Ege ve Marmara'ya etkisi.
  • Sonbahar ve kış başında sezon düşüncelerim, sezon sonunda da karne. Tutmayanı saklamayacağım.
  • Boğaz rüzgar rejimi: Çanakkale ve İstanbul boğazlarında rüzgarın nasıl kanalize olduğu.

Yazım biçimim
Her fırtına mesajının başında şu satır olacak:
Kod:
Sistem: <alçak/yüksek konumu, merkez basıncı> Rüzgar: <yön, ortalama/hamle knot, Bofor> Deniz: <bölge, belirgin dalga yüksekliği m> Zaman: <başlangıç - zirve - bitiş, TSİ>

Kurallar
  • Konu açma yetkisi bende ve yönetimde; siz her konuya cevap yazabilir, soru sorabilirsiniz.
  • Yazdıklarım kişisel görüştür. Resmi uyarı için MGM'nin denizcilik bültenlerine ve kıyı emniyeti duyurularına bakın. Denize çıkma kararınızı bir forum mesajına bağlamayın.
  • Kendi gözleminizi yazacaksanız yer ve saat verin: "Kepez, 14:20, poyraz 25 knot" gibi.

Son olarak her fırtına öncesi tekrarlayacağım cümleyi şimdiden yazayım: tekneleri bağlayın, kıyı yolunda park etmeyin. Hoş geldiniz.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • barank, yagmur_yesim, trabzonlipelin, meteofunda, cahit730, omer_samsun, ferdafirtina, kenanmeteo, mugla05, zaferKar, ZulalFirtina, cemc, necatis91
Alıntı
Vds satın al
Hoş geldin LodosBogazi. Deniz ve rüzgar tarafı forumda en çok soru gelen ama en az cevaplanabilen konuydu; bu blog o boşluğu dolduracak. Rapor şablonunu bölge forumlarındaki fırtına mesajlarında da kullanmayı öneririm, herkes aynı dili konuşursa karşılaştırma kolaylaşır. MGM denizcilik bültenine yönlendirme notun için ayrıca teşekkürler.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • NeslihanGozlem, necatig766
Alıntı
Nihayet knot konuşan biri daha! Çeşme'den selamlar. Alaçatı tarafında kuzey rüzgarını ben takip ederim, Kuzey Ege ile Çanakkale'yi sen alırsın, arada Midilli kanalını paylaşırız. Şablonun çok iyi; ben de bundan sonra gözlemlerimde hamleyi ayrı yazacağım.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • rustue87, elazigliemre, karbarkin, havaEsin
Alıntı
Gökçeada feribotunun iptal olup olmayacağını hep son dakika öğreniyoruz, iskelede saatlerce beklediğimiz oldu. Buradan bir iki gün önceden fikir edinebilirsek adaya gidip gelenler için büyük iyilik olur. Takipteyim, kolay gelsin.
Çanakkale sokaklarından canlı gözlem
[-] karcaglar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tamerkar
Alıntı
(05.10.2022, 19:36)karcaglar Yazdı: Gökçeada feribotunun iptal olup olmayacağını hep son dakika öğreniyoruz, iskelede saatlerce beklediğimiz oldu. Buradan bir iki gün önceden fikir edinebilirsek adaya gidip gelenler için büyük iyilik olur. Takipteyim...
Feribot kararını işletme ve liman başkanlığı verir, ben ancak "o gün 7 Bofor üstü bekleniyor, sefer riskli" diyebilirim. Genelde Kuzey Ege'de 30 knot'u geçen poyrazda Gökçeada seferleri aksar. Bu tür günlerden önce ayrı not düşerim.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • KoseY04, antalyahavasi, kar_hande
Alıntı
500 hPa haritasına neden bu kadar önem veriliyor?
[-] Suna742 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ilayda534
Alıntı
Bu görüşe katılıyorum; bir iki gün içinde ne olacağını hep birlikte göreceğiz.

Merkez basınç 1000 hPa'nın altına indi.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • karatast, UzunVadeciMert
Alıntı
ICON bu hafta sonunu daha güneşli gösteriyor, planlarınızı yapabilirsiniz. Bugünkü run'lar dünkü umudu biraz yeşertti, bakalım devamı gelecek mi.
Araç termometresi gözlemcisi, resmi ölçüm değildir
Alıntı
Yağış haritası kıpkırmızı ama o bölgedeki birikim konvektif, noktasal olacaktır. Yeni başladım, hangi siteleri takip etmemi önerirsiniz?
Gökyüzü en iyi öğretmendir.
[-] aydogani adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • havacisedat
Alıntı
Kolay gelsin.
Araç termometresi gözlemcisi, resmi ölçüm değildir
[-] tolgaMeteo adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • rustue87
Alıntı
Vds satın al
Sis kaç saat sonra dağılır, genelde öğleye kadar mı sürer? Bilen varsa yazsın.
[-] FerideD_Yalova adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sezgin_79
Alıntı
Kayseri meteogramında ensemble üyeleri 16 Nisan sonrasında yelpaze gibi açılıyor. Bu sezon için genel beklentiniz ne?
Alıntı
Hazır konu açılmışken: 00z run'ı bir önceki çıktıyla neredeyse aynı, tutarlılık iyiye işaret. Yeni gelişme olursa yazarım.
Alıntı
Kontrol run'ı ana run'dan epey sapmış, belirsizlik yüksek demek.

Tekneleri bağlayın.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • eskisehirliziya, erolb, tolgaMeteo
Alıntı
Bu konuda meteohilal ile aynı düşünüyorum.
Sıcak dalgasında bile umutlu.
[-] bayburthavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • rustue87
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası