26.09.2024, 20:39
Sistem geride kaldı, deniz de yatıştı. Değerlendirmeyi yazıyorum.
Ne bekliyordum?
16 Eylül'de yazdığım ön notta sistemi Girit'in batısından kuzeydoğuya çekip Ege'nin ortasından geçireceğimi söylemiştim. ECMWF 00z'nin çizdiği rota buydu, GFS daha doğuya, Rodos açıklarına alıyordu. Gerçekleşen yol ikisinin arasında kaldı; merkez 21 Eylül öğlen Sakız-Midilli hattının batısından geçti.
Ne oldu?
Ders
Sonbaharda Ege'ye giren bu tip alçaklar denizden beslendiği sürece sıkı kalıyor, kuzey kıyıya yaklaştıkça soğuk ve kuru hava onları çözüyor. Merkez basıncının 1001'den aşağı inmemesi de rüzgarın 8 Bofor'da kalmasını açıklıyor. Bu sistemlerde asıl tehlike rüzgar değil, dar alanda yoğunlaşan yağış bandı.
Takipte olan, gözlem gönderen herkese teşekkürler. Tekneleri bağlayan herkese ayrıca teşekkür.
Kod:
Sistem: İyon Denizi'nin güneyinde oluşan, sıcak çekirdek eğilimli alçak; Ege'ye girişte en düşük merkez basıncı ~1001 hPa
Rüzgar: Güney Ege'de kuzeydoğu-doğu 30-38 knot (7-8 Bofor), merkeze yakın hamleler 45 knot
Deniz: Güney ve Orta Ege'de belirgin dalga 3-3,5 m; Kuzey Ege'de 2 m
Zaman: 19 Eylül öğleden sonra giriş - 21 Eylül zirve - 23 Eylül sabah dağılmaNe bekliyordum?
16 Eylül'de yazdığım ön notta sistemi Girit'in batısından kuzeydoğuya çekip Ege'nin ortasından geçireceğimi söylemiştim. ECMWF 00z'nin çizdiği rota buydu, GFS daha doğuya, Rodos açıklarına alıyordu. Gerçekleşen yol ikisinin arasında kaldı; merkez 21 Eylül öğlen Sakız-Midilli hattının batısından geçti.
Ne oldu?
- Yağış: Ege kıyılarında 24-48 saatte 60-80 mm; Kuzey Ege adalarında yer yer daha fazla. Yağış merkezden çok kuzeydeki cephe benzeri bantta toplandı.
- Rüzgar: Merkez etrafındaki simetri beklediğimden daha kısa sürdü. 20 Eylül gecesi uydu görüntüsünde göz benzeri yapı birkaç saat seçildi, sonra kuzeyden kuru hava girince bozuldu.
- Deniz: Güney Ege'de 3 metre üstü dalga tahminim tuttu, Kuzey Ege'de 3 m dediğim yerde 2 m kaldı. Bir kademe fazla korkutmuşum.
Ders
Sonbaharda Ege'ye giren bu tip alçaklar denizden beslendiği sürece sıkı kalıyor, kuzey kıyıya yaklaştıkça soğuk ve kuru hava onları çözüyor. Merkez basıncının 1001'den aşağı inmemesi de rüzgarın 8 Bofor'da kalmasını açıklıyor. Bu sistemlerde asıl tehlike rüzgar değil, dar alanda yoğunlaşan yağış bandı.
Takipte olan, gözlem gönderen herkese teşekkürler. Tekneleri bağlayan herkese ayrıca teşekkür.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)