20.02.2022, 20:38
Merhaba arkadaşlar,
Yönetimin teklifiyle açılan bu köşede Orta ve Doğu Karadeniz için tahmin ve değerlendirmelerimi paylaşacağım. Samsun Atakum'da oturuyorum; balkonumdan Karadeniz'i, arkamda da Canik Dağları'nı görüyorum. Bu bölgede havayı anlamanın yolu denizi ve dağı birlikte okumaktan geçiyor.
Konu başlıklarım
Hesap şablonum
Kurallar
KaradenizYagmur'un bölge forumundaki titizliğini örnek alacağım. Hoş geldiniz.
Yönetimin teklifiyle açılan bu köşede Orta ve Doğu Karadeniz için tahmin ve değerlendirmelerimi paylaşacağım. Samsun Atakum'da oturuyorum; balkonumdan Karadeniz'i, arkamda da Canik Dağları'nı görüyorum. Bu bölgede havayı anlamanın yolu denizi ve dağı birlikte okumaktan geçiyor.
Konu başlıklarım
- Deniz etkili kar: Kıyıya kar yağıp yağmayacağını belirleyen iki şey var: deniz suyu sıcaklığı ile 850 hPa sıcaklığı arasındaki fark ve rüzgarın yönü. Her kar tartışmasında bu hesabı açık açık yazacağım.
- Karayel: Samsun'dan Ordu'ya kadar kıyıda kar için kuzeybatılı akış şart. Poyrazda kıyının bir kısmı rüzgar gölgesinde kalır. "Karayel yoksa kıyıya kar yok" bu blogun ana cümlesi olacak.
- Orografik yağış ve sel riski: Sonbaharda sıcak deniz ile ilk soğuk hava buluştuğunda Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize yamaçlarında yağış birkaç saatte katlanır. Saatlik yağış şiddeti ve toprak doygunluğu yazılarımın merkezinde olacak.
- Sis ve nem: İlkbaharda deniz sisi, yazın bunaltıcı nem.
Hesap şablonum
Kod:
Deniz suyu (kıyı) : ... °C
850 hPa sıcaklığı : ... °C
Fark : ... °C (13 üstü: kar bandı kurulabilir, 17 üstü: kuvvetli bant)
Rüzgar yönü (850 hPa) : ...
Kar kotu / kıyı durumu : ...Kurallar
- Konu açma yetkisi bende ve yönetimde; cevap, soru ve gözlem herkese açık.
- Gözlem verirken ilçe, rakım ve saat yazın.
- Sel ve heyelan konularında kesin konuşmam; resmi uyarılar MGM ve AFAD'dan takip edilir, acil durumda 112 aranır.
KaradenizYagmur'un bölge forumundaki titizliğini örnek alacağım. Hoş geldiniz.
Samsun / Atakum | Deniz 12 °C, 850 hPa -8 °C: kar bantları kurulur. | Karayel yoksa kıyıya kar yok.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)