Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Bir Karsever Özelliği Söyle

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu kışın sessiz geçen günlerinde biraz eğlenelim. Her birimiz 'karsever' denen tuhaf türün bir özelliğini söyleyelim. Kendimizden örnek verelim, alınmak yok.

Ben başlıyorum:
  • Karsever, hava durumu uygulamasında kar ikonunu gördüğünde ekran görüntüsü alır, sonra ikon yağmura dönünce o görüntüye bakıp üzülür.
  • Karsever, 850 hPa haritasında mor rengi görünce kalbi hızlanır; 'mor' kelimesini bu anlamda kullanan başka bir topluluk yoktur.
  • Karsever, gece 02:00'de GFS'in 18z çalıştırmasını bekler, çıkınca 'fantezi run' der ama yine de ekran görüntüsünü paylaşır.
  • Karsever, sokak lambasının ışığında kar tanelerini görmek için perdeyi açar, göremeyince 'sulu kar ama sayılır' der.

Kurallar basit: Her mesajda en az bir özellik, kimseyi hedef almadan, kendimizle dalga geçerek. Bu konuda kötü bir kış bile iyi geçer. Her ay sonunda en çok beğenilen üç özelliği ilk mesaja ekleyeceğim; yıl sonunda da 'Karsever Sözlüğü' diye küçük bir derleme yapıp Faydalı Bilgiler forumuna değil, buraya sabitleyeceğiz, çünkü bilgi değil, itiraf bunlar.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • vedatu, PalandokenKar, ozan.kose, fatihkar, sema.alkan, omer_59, aydogank, aktano, tugaykose, yildirimv, aydoganu, harun_hava, harunKar
Alıntı
Karsever, GFS'in 384. saatindeki kar haritasını 'trend' diye paylaşır. ECMWF aynı şeyi göstermiyorsa 'Avrupa modeli kışı anlamıyor' der. ECMWF gösterirse 'Avrupa modeli asla yanılmaz' der. Bunu 00z'de de, 12z'de de yapar. Ben yapmam tabii. Sadece bazen.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • tolgaMeteo, semaruzgar, DeryaGozlem
Alıntı
Erzurum karseveri: Kar yağmayan bir günü 'bugün hava bozuk' diye tanımlar. 40 cm kar yağınca 'eh, idare eder' der. Batı'dan gelen 5 cm fotoğrafına kalp bırakır ama içinden gülümser.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • turany, havacituran
Alıntı
Ege karseveri: Bozdağ'ın zirvesinde kar olduğunu duyunca arabaya atlar, iki saat yol gider, kar topu yapar, fotoğraf çeker, geri döner, üç gün boyunca bundan bahseder. Bunu yapan birini tanıyorum. Çok yakından.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • gokyuzuEbru, yasaro81
Alıntı
Karsever, 'bu hafta sonu kar var mı' diye soran arkadaşına 20 dakikalık bir 500 hPa anlatısı yapar, arkadaşı sadece 'evet mi hayır mı' demek ister. Cevap her zaman 'belirsizlik yüksek' olur.
[-] dogant adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • mugla05, meteosevil
Alıntı
Karsever yazın ne yapar? Ben söyleyeyim: Oraj takibine geçer, dolu fotoğraflarını 'yaz karı' diye paylaşır. Ağustos'ta 'kış tahmini ne zaman' diye sorar. Eylül'de ilk kez yaylaya kar düşünce konuyu tek başına 20 mesaj yapar.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • meteosevil, sezgin_79, aydogani
Alıntı
Tamamen haklısın PalandokenKar.
Araç termometresi gözlemcisi, resmi ölçüm değildir
[-] kardursun adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • balikesir83
Alıntı
Ekleyeyim: Karsever kar kotu tartışmasını yarım derece için saatlerce yapar. 'Kıyıda +1, Çekmeköy'de 0, yani bizde kar'. Ve genelde haklıdır, mikroklimayı iyi bilir. Bu özelliği ciddiye alıyorum, bölge raporlarının en değerli kısmı bu.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • ilayda81, ali_72, Meteozeki
Alıntı
Karsever, istasyonunun sıcaklık sensörü +0,4 gösterirken kar yağıyorsa sensörü kalibre etmeye kalkar. Ben yaptım. Sensör haklıydı, ıslak termometre sıcaklığı sıfırın altındaydı. Karsever bunu da öğrenir ve herkese anlatır.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • aydogani, osmaniyeliguler, yilmaz83, ElvanFirtina
Alıntı
Bu konuda sonuna kadar haklısın. Bakalım.
[-] havacidogukan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • yildirimv
Alıntı
Bence de öyle, acele etmemek lazım. Yeni gelişme olursa yazarım.
Fırtına kovalar, sağanakta ıslanır.
[-] fatihkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • yusuf_231
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası