Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Edebiyat Köşesi ve Kitap Önerileri

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kış gecelerinde model çıktılarının arasına biraz edebiyat sıkıştıralım. Bu konuda okuduğunuz kitapları, özellikle hava, iklim, doğa ve denizle ilgili olanları önerelim.

Öneri biçimi:
  • Kitabın türü (roman, deneme, popüler bilim, anı...).
  • Konusu tek cümle, spoiler vermeden.
  • Neden öneriyorsunuz, hava ile bağlantısı ne?

Telif meselesi nedeniyle uzun alıntı yapmayalım, birkaç kelimelik bir cümle yeter. Kitabın adını ve yazarını yazmak serbest ama bu konunun amacı reklam değil, okuma listesi.

Benim önerim şimdilik bir tür: Meteorolojinin tarihini anlatan popüler bilim kitapları. Hava tahmininin yelkenli gemilerin telgrafla haberleştiği dönemden bugünün süper bilgisayarlarına nasıl geldiğini okumak, bir sinoptikçi olarak beni hep alçakgönüllü yapar. İlk sinoptik haritaların elle çizildiğini, bir fırtınanın ancak geçtikten sonra haritaya işlenebildiğini düşünün. Bugün beş gün önceden bir kar sistemini konuşabiliyoruz; bu, yüz elli yıllık bir birikimin sonucu.

Kış romanlarını da bekliyorum: Kar, sis ve fırtınanın neredeyse bir karakter olduğu kitaplar.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • Radarcan, yildirimv, tekirdag84, Suna742, Songul_89, Serife10, tamery349, TulayD_Mardin, haydar166, veyselmeteo, levent87, EgeliRuzgar
Alıntı
Bulut atlasları ve bulut sınıflandırmasının tarihiyle ilgili kitapları öneririm. 19. yüzyılın başında bir eczacının bulutlara Latince adlar vermesi, bugün benim 'cumulonimbus calvus' yazabilmemin sebebi. Fotoğrafçı gözüyle bakınca bulutların da bir edebiyatı var.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • NazlicanAkbas01, omer_samsun
Alıntı
Deniz edebiyatı: Fırtınada yol alan gemilerin hikayeleri. Klasik denizci romanlarında Bofor ölçeğinin henüz yaygınlaşmadığı dönemde rüzgarı anlatmak için yelkenlerin durumunu kullanırlar, ne kadar yelken açılabildiğine göre. Rüzgarı böyle okumak bana hep şiirsel gelir.
Çanakkale | Lodos 40 knot'u geçince Boğaz kapanır. | Merkez basıncı söyle, fırtınayı anlatayım.
[-] LodosBogazi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • sezgin_79, karozan, eren_izmir
Alıntı
Benim önerim bir türe değil, bir alışkanlığa: Köy romanlarımızda kış tasvirleri. Bozkırda tipinin yolları kapatması, kurtların köye inmesi, samanlıkta geçen kış geceleri... İç Anadolu'nun eski kışlarını istatistikten önce edebiyattan öğrendim. O kışların 850 hPa sıcaklıklarını bilmiyoruz ama ne kadar sert olduklarını biliyoruz.
Ankara / Çankaya, 900 m | Kuru soğuk, kısa kar, uzun don. | Önce sinoptik, sonra ilçe.
[-] AnkaraSinoptik adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • AksarayHavasi, fidan83, figenk818, melihturkmen
Alıntı
Bir çocuk kitabı önereyim: Kar tanelerinin mikroskopla fotoğrafını çeken bir çiftçinin hayatını anlatan resimli kitaplar var. Kızıma okudum, şimdi her kar yağışında siyah bir kumaş parçasıyla dışarı çıkıp kar tanesi arıyoruz. Karseverler yetiştiriyoruz.
Radar ve uydu takibi sabah kahvesiyle birlikte
[-] tamerkar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • EgeliRuzgar
Alıntı
Kaos teorisine giriş kitapları. Bir meteorologun 1960'larda bilgisayar modelinde bir sayıyı yuvarladığında tahminin bambaşka olduğunu fark etmesi ve 'kelebek etkisi' kavramının doğuşu. Her sabah GFS'in neden 00z'den 06z'ye fikir değiştirdiğini anlamak isteyen herkes okumalı. Ensemble tahminlerin felsefesi orada.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Suna742, MuglaliSeyma, Azra_meteo
Alıntı
(10.03.2023, 22:06)tamerkar Yazdı: Bir çocuk kitabı önereyim: Kar tanelerinin mikroskopla fotoğrafını çeken bir çiftçinin hayatını anlatan resimli kitaplar var. Kızıma okudum, şimdi her kar yağışında siyah bir kumaş parçasıyla dışarı çıkıp kar tanesi...
Sağ olasın tamerkar, her zamanki gibi açıklayıcı.
Alıntı
Güzel bir liste çıkıyor: meteoroloji tarihi, bulut atlasları, deniz romanları, bozkır kışları, kar kristalleri ve kaos. Kemal'in önerisi özellikle model forumunu takip eden herkese. Ay sonunda bu önerileri ilk mesaja türlerine göre ekleyeceğim.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • gokyuzuEbru, GizemGozlem, Meteozeki
Alıntı
Aynen öyle, zaman gösterecek. 👍
[-] havaelif adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • hakanm84
Alıntı