Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Yıldırım dedektörüm '5 km' dedi, harita 20 km gösterdi: hangisine inanmalı?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arkadaşlar, bu akşam kafama takılan bir durum var. Arpaçay'daki evimde tek çipli, ev tipi bir yıldırım dedektörü kullanıyorum. Saat 20:40'ta alarm verdi: 'fırtına 5 km'. Hemen açık erişimli yıldırım haritasına baktım, en yakın deşarjlar 20 km civarında görünüyordu.

Bence haritalar gecikmeli ve eksik. Cihaz evin içinde, anlık çalışıyor; harita ise sunucudan geliyor, birkaç dakika geç düşüyor. Üstelik bizim bölgede sensör az, Doğu Anadolu'yu zaten doğru göstermiyorlar. Kutuda 'hassas mesafe tahmini' yazıyor, ben cihaza güveniyorum.

Bugün zaten bölgeye dolu ve sağanak uyarısı vardı, akşam gök gürültüsü de oldu. Soru şu: böyle bir çelişkide hangisine inanmak gerekiyor? Tecrübesi olan var mı? 5 km ile 20 km arasındaki fark, 'dışarıdaki çamaşırı topla' ile 'rahat ol' arasındaki fark demek.
Kars için kar günü sayacı: sıfırlandı.
[-] Radartuncay adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • aktas_nevsehir, taner_217, ibrahimavci
Alıntı
Vds satın al
Erzurum'da öğleden sonra sağanak ve dolu vardı, akşama doğru oraj doğuya, sizin tarafa çekildi. Tuncay abi, şimşek ile gök gürültüsü arasındaki saniyeleri saymayı denedin mi? En basit mesafe ölçüsü o, cihazdan da haritadan da bağımsız.
[-] emin98 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • SenayA_Yalova, ozk
Alıntı
(24.09.2026, 21:05)Radartuncay Yazdı: Arkadaşlar, bu akşam kafama takılan bir durum var. Arpaçay'daki evimde tek çipli, ev tipi bir yıldırım dedektörü kullanıyorum. Saat 20:40'ta alarm verdi: 'fırtına 5 km'. Hemen açık erişimli yıldırım haritasına...
Radartuncay, tek sensörlü dedektörler mesafeyi sinyal gücünden kaba olarak tahmin eder. Yani cihaz 'ne kadar güçlü bir sinyal aldım' sorusundan mesafe çıkarıyor. Ağ verisi ise birden fazla alıcının varış zamanı farkıyla konum hesaplar, o yüzden çok daha güvenilirdir.

Bugünkü ortam: CAPE 800-1200 J/kg (kararsızlık enerjisi), 0-6 km shear 15-20 m/s. Konvektif risk: Orta. Hücreler hızlı hareket ediyordu, ama 5 km'ye bir hücre yaklaştığına dair bir iz görmedim.
İzmit | CAPE tek başına fırtına değildir, shear lazım. | Oraj takip: Nisan-Ekim
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • zekii81, betul94, can_78, turkan88, zonguldak77, erenk07, karbarkin
Alıntı
(24.09.2026, 21:50)KonvektifCan Yazdı: Radartuncay, tek sensörlü dedektörler mesafeyi sinyal gücünden kaba olarak tahmin eder. Yani cihaz 'ne kadar güçlü bir sinyal aldım' sorusundan mesafe çıkarıyor. Ağ verisi ise birden fazla alıcının varış zamanı farkıyla...
Kusura bakma ama bu haritalar Doğu Anadolu'yu hiç doğru göstermiyor. Sensör ağı bizde seyrek, Kars'ta kaç tane alıcı var ki? İzmit'ten oturup haritaya bakınca kolay tabii, burada yaşayan başka görüyor.
[-] Radartuncay adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • karmustafa, gokyuzuSevil
Alıntı
(24.09.2026, 22:15)Radartuncay Yazdı: Kusura bakma ama bu haritalar Doğu Anadolu'yu hiç doğru göstermiyor. Sensör ağı bizde seyrek, Kars'ta kaç tane alıcı var ki? İzmit'ten oturup haritaya bakınca kolay tabii, burada yaşayan başka görüyor.
Ağın seyrek olması konumu birkaç km kaydırır, 15-20 km değil. Açıkçası cihazın kutusundaki yazıya bu kadar güvenmen ilginç, 'hassas mesafe' reklam cümlesi.
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • demirelc
Alıntı
Moderatör notu: İkinize de sesleniyorum. Radartuncay, 'İzmit'ten oturup' diye kişiselleştirmeyelim; Can, sen de 'kutudaki yazı' iğnesini bırak. Konu güzel, tadı kaçmasın.

Bilgi için: bugün Erzurum-Kars hattı için sarı kodlu dolu ve kuvvetli sağanak uyarısı vardı. Bizim tarafta öğleden sonra dolu düştü, akşam oraj doğuya çekildi. Önerim şu: şimşek saatlerini, harita kayıtlarını ve cihaz loglarını yan yana koyun, saat eşleştirmesi yapalım.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • necatis91, IgdirHavasi, zaferKar, havasule, erenk07, nuri.okur, gokyuzucigdem, aydogank, Ekinci_Sanliurfa, osman_91
Alıntı
Tuncay abi, dünkü sorumu kaçırdın galiba: şimşek ile gürültü arasını saydın mı? Saydıysan saatleriyle yaz; cihaz logu ve haritayla yan yana koyarsak mesele kendiliğinden çözülür.
[-] emin98 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Hulya.Kirikkale, havacitugay, Radartuncay
Alıntı
(25.09.2026, 08:10)emin98 Yazdı: Tuncay abi, dünkü sorumu kaçırdın galiba: şimşek ile gürültü arasını saydın mı? Saydıysan saatleriyle yaz; cihaz logu ve haritayla yan yana koyarsak mesele kendiliğinden çözülür.
Saydım, 20:41 civarındaki iki şimşekte 45 ve 50 saniye çıktı. Ama belki 5 km'de ses vermeyen başka bir hücre vardı, cihaz onu yakalamış olabilir. Tek sayıma bakıp hüküm vermek istemiyorum.
[-] Radartuncay adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • Meteozeki, ertugrul01, lale.guler, YavuzE95
Alıntı
Teknik tarafı açayım, çünkü bu tür cihazları birkaç yıldır kurcalıyorum.

Çip nasıl çalışır? Ev tipi dedektörlerdeki çip, yaklaşık 500 kHz civarında düşük frekanslı radyo darbelerini dinler. Tek bir antenle yön ve varış zamanı bilgisi yoktur; mesafeyi sadece gelen darbenin enerjisinden ve 'fırtına cephesinin' istatistiksel modelinden kaba aralıklar halinde tahmin eder. Sonuç olarak:
  • Güçlü ama uzak bir deşarj 'yakın' görünebilir
  • Zayıf ama yakın bir deşarj 'uzak' görünebilir
  • Evdeki inverter, LED sürücü, anahtarlamalı adaptör, buzdolabı kompresörü gibi parazit kaynakları sahte 'yakın' uyarıları üretebilir
Ağ nasıl çalışır? Birbirinden uzak birçok alıcı aynı darbeyi farklı anlarda yakalar; varış zamanı farkından konum hesaplanır. Seyrek ağda konum hatası birkaç km'ye çıkar, ama bu 5 ile 20 km farkını açıklamaz.

Gök gürültüsü hesabı:
Kod:
Ses hızı ≈ 343 m/s 45 s x 343 m/s ≈ 15,4 km 50 s x 343 m/s ≈ 17,2 km
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • demirs86, yunus_malatya, musa97, ozan.simsek, KaramanliAynur, erzurum61, celik_karaman, ozm, recep_63, burak65, alperenKar, KutahyaMeteo946, alperKar, harun_hava, omer_samsun
Alıntı
Parazit konusunu hiç düşünmemiştim. Dedektör modemin ve güneş paneli inverterinin hemen yanında, aynı rafta duruyor. Loglara baktım, dün akşamdan önce de gün içinde birkaç tane anlamsız 'yakın' uyarı var.
[-] Radartuncay adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • EmineU54, tulingozlem, nuri.okur
Alıntı
Vds satın al
Bir veri daha ekleyeyim: dün 20:30-20:50 arası radar görüntüsünde Arpaçay'a en yakın güçlü çekirdek (45 dBZ ve üstü yansıtıcılık) yaklaşık 20 km batıdaydı ve kuzeydoğuya ilerliyordu. 5 km içinde anlamlı bir yansıma yoktu. Yani ağ haritası, radar ve gök gürültüsü sayımı 15-20 km aralığında buluşuyor.
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • riza.ozdemir, omerKar, NiluferC498, yasin.altin, MeteoAysel, ReyhanGozlem, yagmur_Leyla, gurbuzm
Alıntı
Bizim taraftan gözlem: dolu dün 16:00-17:00 arası Pasinler yönünde düştü, tanelerin çoğu 1-1,5 cm. Akşamki orajın çekirdeği Kars'a doğru, Arpaçay'ın batısından geçti. Radar yorumuyla uyumlu.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • vanFirtina, sevda.kilis, karali, havaciabdullah, Sinoptikmert
Alıntı
(25.09.2026, 13:00)KonvektifCan Yazdı: Bir veri daha ekleyeyim: dün 20:30-20:50 arası radar görüntüsünde Arpaçay'a en yakın güçlü çekirdek (45 dBZ ve üstü yansıtıcılık) yaklaşık 20 km batıdaydı ve kuzeydoğuya ilerliyordu. 5 km içinde anlamlı bir yansıma...
Tamam, üç ayrı kaynak aynı yeri gösteriyorsa itiraz etmem anlamsız. Kabul ediyorum: dedektörün mesafe değeri kaba ve yanıltıcı olabiliyor, dün akşamki '5 km' büyük ihtimalle ya güçlü uzak deşarjdı ya da inverter paraziti. Bundan sonra cihazı erken uyarı için 'var/yok' göstergesi olarak kullanacağım, mesafe için ağ haritasına ve gök gürültüsü sayımına bakacağım. Can, 'İzmit'ten oturup' demem de yersizdi, kusura bakma.
[-] Radartuncay adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • aygun_ordu, havaseher, ridvankoc, aktano, KoseY04, riza.ozdemir, sevgiruzgar, meteofunda, kastamonuFirtina, rustue87, karismail, nihatkurt, zekii81, havacidursun
Alıntı
(24.09.2026, 22:35)KonvektifCan Yazdı: Ağın seyrek olması konumu birkaç km kaydırır, 15-20 km değil. Açıkçası cihazın kutusundaki yazıya bu kadar güvenmen ilginç, 'hassas mesafe' reklam cümlesi.
Asıl ben özür dilerim, 'kutudaki yazı' cümlem iğneleyiciydi, hiç gerek yoktu. Doğu'da ağın seyrek olduğu konusunda da haklısın; konum hatası orada batıya göre gerçekten daha büyük. Merak edip hücreleri takip etmen de ayrıca değerli.
[-] KonvektifCan adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • derya_mugla, osman_91, sefak, akgun04, yasin.altin, abdullah_hava, ozkanMeteo, meteohazal, konyaHavasi, aziz_hatay, TekirdagHavasi
Alıntı
Ben de şunu öğrendim: saniye sayısını üçe bölünce yaklaşık km çıkıyor. Bir de bir yerde okumuştum, 30 saniyenin altına inerse içeri girmek gerekiyormuş. Doğru mu bu?
[-] emin98 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • KahramanmarasMeteo2, ramazantan, omer_samsun, erolb
Alıntı