Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Kar makineleri hangi koşulda çalışır: hava 0 °C altı mı, ıslak termometre mi?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Selam. Bugün Uludağ'dan kırağı haberi geldi, Batı'daki arkadaşların kış heyecanı başladı. Biz de Erzurum'da sezon hazırlığını konuşuyoruz.

Benim yıllardır kullandığım kural basit: kar makineleri hava sıcaklığı 0 °C'nin altına indiği anda verimli çalışır. Sezon açılışını da buna göre hesaplıyorum:
  • Kasım'da gece hava sıcaklığının 0 altında kaldığı saatleri sayıyorum
  • Geçen yıl Palandöken'de Kasım'ın ikinci yarısında gecelik ortalama 11 saat 0 altı vardı
  • Makineler bu saatlerde çalışıyor, taban kar 2-3 haftada hazır
Bu yıl da aynı hesapla Aralık'ın ilk haftasında pistlerin açılacağını tahmin ediyorum. Batı'daki merkezler için de aynı kural geçerli bence: gece 0 altına inen saat sayısını takip edin, sezonu bilirsiniz.

Bizde bu normal, -10 gecesi sıradan iş Smile
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • HazalRuzgar, betul94, yagmur_Sebnem, Ozer_Aksaray, kar_Nilufer, rustukose
Alıntı
Vds satın al
(26.09.2026, 18:20)PalandokenKar Yazdı: Selam. Bugün Uludağ'dan kırağı haberi geldi, Batı'daki arkadaşların kış heyecanı başladı. Biz de Erzurum'da sezon hazırlığını konuşuyoruz. Benim yıllardır kullandığım kural basit: kar makineleri hava sıcaklığı 0...
Hocam bir sezon Uludağ'da kar makinesi ekibinde çalıştım, o yüzden karışayım. Sahada belirleyici olan [b]hava sıcaklığı değil, ıslak termometre sıcaklığı.

Nem yüksekse 0 altı yetmiyor, makine ıslak ve ağır kar üretiyor. Hava kuruysa +1, +2 derecede bile üretim yapılabiliyor. Bizim ekip şefi termometreye değil, ıslak termometre panosuna bakardı.
Kar sevenler kulübü üyesi ❄️
Davis Vantage Pro2, çim üstü 1,5 m · Karacabey / Bursa
[-] tunao55 adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • erzurum95, vanFirtina, Meteoismail, karbarkin, gokyuzuEsra, Sinoptikefe, bulentKar, Hafize71, betul94, radarcahit, zonguldak04
Alıntı
Bayburt'tan. Islak termometre tam olarak nedir? Kop Dağı'nda ya da Palandöken'de örnekle anlatabilir misiniz, bizim tarafta kimse bundan bahsetmiyor.
[-] meteosevil adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • cahit730, VanMeteo543, rizaoztas
Alıntı
(26.09.2026, 19:05)tunao55 Yazdı: Hocam bir sezon Uludağ'da kar makinesi ekibinde çalıştım, o yüzden karışayım. Sahada belirleyici olan hava sıcaklığı değil, ıslak termometre sıcaklığı. Nem yüksekse 0 altı yetmiyor, makine ıslak ve ağır kar...
Kardeşim Erzurum'da -10 varken ıslak termometreye kim bakar Smile Bizde soğuk her şeyi çözer. Makineyi akşam aç, sabaha pist hazır.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • denizli91, IgdirHavasi
Alıntı
(26.09.2026, 20:30)PalandokenKar Yazdı: Kardeşim Erzurum'da -10 varken ıslak termometreye kim bakar Smile Bizde soğuk her şeyi çözer. Makineyi akşam aç, sabaha pist hazır.
Erzurum için belki öyle, ama Batı'daki merkezler için bu fark sezonu belirliyor. Uludağ'da Aralık'ta nemli bir gecede hava -1'deyken makineleri kapattığımız oldu, çıkan şey kar değil sulu buz. Aynı hafta kuru bir gecede +1'de çalıştırdık. Konuyu "bizde soğuk çözer" diye geçiştirmek doğru olmaz.
[-] tunao55 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • kaan_303, yildirimv, davutKar, balikesirFirtina, havahazal, taskinb, ayhan_77
Alıntı
Bir de hep Batı örneği veriliyor, Doğu'yu da örnek verin lütfen. Biz de buradayız, Kop'ta da, Palandöken'de de bu iş var. Bir taraf "bizde normal" diyor, bir taraf Uludağ anlatıyor, ortada kalıyoruz.
[-] meteosevil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • sedatKar, isiku, havasule, MeteoNurcan
Alıntı
Arkadaşlar esprimi yanlış anlatmışım. Kimseyi küçümsemek için demedim. -10'da iki ölçüt de "çalıştır" dediği için bizde fark görünmüyor demek istedim. Ama sınır günlerde, Kasım başında -1, -2 gecelerde fark eder, kabul.

Sevil, Doğu örneği de gelecek, söz. Halil bu hesapları iyi bilir, bir tablo yapabilir mi?
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • havaciveli, bayrak79, kursat_676, hasan67, meteosevil, selmagozlem, kenanmeteo, gokyuzuSerife, musa_58, seyitc, yagmur_Kader, serkan.kalkan
Alıntı
Tabii. Önce tanım: ıslak termometre sıcaklığı, havaya su buharlaştırarak ulaşılabilecek en düşük sıcaklık. Kar makinesinden çıkan damla havada buharlaşarak soğur; donup donmayacağını bu belirler.

Hesaplar (psikrometrik, basınç düzeltmeli):
Kod:
Durum Hava Nem Islak term. Uludağ 26 Eylül 05:40 (~1900m) -0,6 %92 ≈ -1,1 Senaryo A (kuru, deniz sev.) +1,0 %40 ≈ -2,6 Senaryo B (nemli) -1,0 %95 ≈ -1,3
  • A'da hava artıda ama ıslak termometre -2,6: üretim mümkün, devreye alma eşiğinde.
  • B'de hava eksi ama ıslak termometre -1,3: yetersiz, çıkan kar ıslak ve ağır.
  • Stull formülü bu sıcaklıklarda ±0,3-0,5 sapıyor (A'da -3,1, B'de -1,5 veriyor).
  • Yükseklik arttıkça basınç düşer, kuru havada ıslak termometre daha soğuk çıkar (A, 1900 m: ≈ -3,2).
Uludağ'daki kırağı: yüzey ışınımla soğudu, ama ıslak termometre -1 civarı, makine için yetersiz.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • aydoganu, Sinoptikfaruk, Songul_89, kaan_303, KutahyaMeteo946, emine.ozkan, veyselmeteo, aydinf, mersinHavasi, kar_Hazal, TurkS00, riza.ozdemir, erhanc08, ozan.kose, caglart, Sinoptikmert
Alıntı
Niğde'den. Erciyes ve Hasandağı tarafında kuru havada artı derecelerde kar üretildiğini duymuştum, inanmamıştım. Halil'in A senaryosu tam bunu söylüyor galiba?
[-] kar_hande adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • haydar74, MeteoSabiha, IgdirHavasi, Gulizar74
Alıntı
(27.09.2026, 09:15)kar_hande Yazdı: Niğde'den. Erciyes ve Hasandağı tarafında kuru havada artı derecelerde kar üretildiğini duymuştum, inanmamıştım. Halil'in A senaryosu tam bunu söylüyor galiba?
Evet Hande, doğru duymuşsun. Sahadaki kabaca kural şuydu:
  • Islak termometre -2 / -3 °C: makineler devreye alınır, kar biraz nemli olur
  • -5 °C altı: verimli, iyi kalite taban kar
  • -7 °C ve altı: en verimli, en kuru kar
İç Anadolu ve Doğu'nun kuru havasında bu yüzden hava +1, +2'deyken bile üretim yapılabiliyor.
[-] tunao55 adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • Meteobatuhan, sanliurfaHavasi, KutahyaMeteo681, cagatay.oztas, IgdirHavasi, osmaniyeliguler, karismail, erzurum61, ozkanMeteo, havaciozan
Alıntı
Vds satın al
Kartalkaya'dan bir gözlem ekleyeyim. Geçen Aralık bir gece hava -2, nem %97, pistin üst kısmı siste. Makineler çalıştı ama kar ağırdı, sabah pist buz gibiydi. Ertesi gece hava -4, nem %70: pist bir gecede güzel bir taban kar tuttu.

Halil'in hesabıyla bakınca ilk gece ıslak termometre ≈ -2,1, ikinci gece ≈ -5,6. Nemli Karadeniz havasında 0 altı gerçekten yetmiyor. O gece Bolu Dağı geçidinde de yoğun sis vardı, D-100'de görüş 50 metreye inmişti.
Bolu, 740 m | Bolu Dağı'nda kar başladıysa yola çıkmadan düşün. | Kartalkaya kalınlık takibi
[-] BatiKaradenizBora adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • ferdafirtina, ilhan_malatya, sinoptikemin, havacidogukan, meteohazal, SenayA_Yalova, Meteotayfun, Sinoptikilker, ali_72
Alıntı
(27.09.2026, 08:30)IstasyonHalil Yazdı: Tabii. Önce tanım: ıslak termometre sıcaklığı, havaya su buharlaştırarak ulaşılabilecek en düşük sıcaklık. Kar makinesinden çıkan damla havada buharlaşarak soğur; donup donmayacağını bu belirler. Hesaplar...
Halil'in tablosuna bakıp kendi verime döndüm. Palandöken'in alt istasyonundan (~2200 m) iki örnek:
  • Geçen Kasım bir gece: hava -3, nem %55 → ıslak termometre ≈ -5,5. Zaten benim kuralım da "çalış" diyordu.
  • Ama aynı hafta bir öğleden sonra: hava +2, nem %20 → ıslak termometre ≈ -4,1. Benim kuralım "çalışmaz" diyordu, oysa üretim mümkünmüş.
Yani benim eşik hem yanlış yerde hem de gereksiz temkinli. Kuru Doğu havasında kaçırdığımız saatler varmış.
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • Mugla936, cerenu_sakarya, FigenRuzgar, nihatkurt, lale.guler, malatyaHavasi, GizemGozlem, aziz_hatay, Meteobatuhan
Alıntı
Doğu örneği gelince içim rahatladı, sağ olun Smile O zaman Kop'ta da hava kuru, bizde de artı derecede üretim olur mu?
[-] meteosevil adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • gokyuzuMerve, sercanKar, nevzata63, melike355, alp89
Alıntı
(27.09.2026, 19:20)meteosevil Yazdı: Doğu örneği gelince içim rahatladı, sağ olun Smile O zaman Kop'ta da hava kuru, bizde de artı derecede üretim olur mu?
Kop için ~2400 m, basınç 760 hPa civarı alarak hesapladım:
Kod:
Hava Nem Islak term. +2,0 %30 ≈ -3,4 +2,0 %25 ≈ -3,8
Evet Sevil, kuru bir Kasım öğleden sonrasında Kop'ta hava +2 iken bile ıslak termometre -3,4 ile -3,8 arasında. Makine olsa üretim yapılabilirdi.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • ilayda534, kar_Arzu, Hafize71, havaEsin, keremk58, mervep454, edirnelibarkin, gokyuzuFunda, faruk.aygun, ali_72
Alıntı
Demek ki Erciyes'te duyduğum doğruymuş. Bizim tarafın havası kuru, bu tabloya göre iyi bir avantaj.
[-] kar_hande adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • tokatlifigen, sevgi_63, Acar_Kahramanmaras
Alıntı