Konu: 21
Alınan Beğeni: 173 mesajda 1.523
Verilen Beğeni: 162
Merhaba,
Güneydoğu forumunun moderatörlüğünü Doğu Anadolu ile birlikte yürütüyorum; Erzurum'dan Şanlıurfa'yı yönetmek tuhaf görünebilir ama bölgeden düzenli gözlem gönderen arkadaşlar sayesinde başlık iyi işliyor. Aşağıdaki format, gözlemlerin karşılaştırılabilir olması için.
Kapsam
Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Mardin, Batman, Adıyaman, Siirt, Şırnak, Kilis. Malatya ve Elazığ Doğu Anadolu forumuna yazılır.
Gözlem satırı
İl / İlçe - GG.AA.YYYY SS  D - yükseklik
Sıcaklık | Nem | Rüzgar yön/hız | Basınç | Gökyüzü / görüş
Örnek: Şanlıurfa / Haliliye - 14.07.2025 15:00 - 520 m
43,6 °C | %11 | GB 18 km/s | 1004 hPa | Açık, toz nedeniyle görüş 6 km
Toz taşınımı bildirimi
Görüş mesafesini (km) ve kaynağını (Suriye/Irak çölleri, yerel tarım arazisi) mutlaka yazın. MGM'nin toz taşınımı uyarısı varsa bağlantısını ekleyin. "Gökyüzü sarı" tek başına gözlem sayılmaz.
Sıcak dönem kuralları
40 °C üstü değerler için istasyon bilgisi zorunludur (bkz. Sıcak Hava forumu kuralları). Araç termometresi ve asfalt ölçümleri "resmî değil" notuyla yazılır.
Yağış ve kar
Bölgede kar nadir ama olur; kar gözleminde kalınlık üç noktanın ortalamasıyla verilir. Gaziantep ve Mardin yüksekleri için ayrı satır açılabilir.
Aylık özet
Her ayın 1'inde önceki ayın en yüksek/en düşük sıcaklığı ve toplam yağışı için tek bir özet başlığı açılır; ayrı ayrı "rekor" başlıkları açılmaz.
Eksik ve öneri için yanıt yazın, formatı birlikte güncelleriz.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
Erdem, format temiz olmuş. Toz taşınımı kısmına bir ekleme: görüş mesafesini tahmin ederken sabit bir referans kullanılsın (örneğin "Karacadağ görünüyor/görünmüyor"). Gözle km tahmini çok yanıltıcı, ben Antalya'da aynı hataya çok düştüm. Bir de 40 üstü değerler için Cizre ve Silopi istasyonlarının kıyaslama noktası olduğunu yazalım; Türkiye rekorları hep o hattan geliyor.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Konu: 21
Alınan Beğeni: 173 mesajda 1.523
Verilen Beğeni: 162
(23.07.2025, 00:58)PalandokenKar Yazdı: Merhaba, Güneydoğu forumunun moderatörlüğünü Doğu Anadolu ile birlikte yürütüyorum; Erzurum'dan Şanlıurfa'yı yönetmek tuhaf görünebilir ama bölgeden düzenli gözlem gönderen arkadaşlar sayesinde başlık iyi işliyor. Aşağıd... Referans noktası fikri güzel, ekledim: Diyarbakır için Karacadağ, Şanlıurfa için Tektek Dağları, Gaziantep için Sof Dağı. Cizre/Silopi notunu da sıcak dönem maddesine yazdım. Bu forumun -30 dereceyi bilen bir moderatörü var, 47 dereceyi de öğreniriz.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
Konu: 0
Alınan Beğeni: 7 mesajda 15
Verilen Beğeni: 34
(23.07.2025, 07:07)SicakDalga07 Yazdı: Erdem, format temiz olmuş. Toz taşınımı kısmına bir ekleme: görüş mesafesini tahmin ederken sabit bir referans kullanılsın (örneğin "Karacadağ görünüyor/görünmüyor"). Gözle km tahmini çok yanıltıcı, ben Antalya'da aynı... Sıcaklık Temmuz ortalamasının 8 derece üzerinde.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 116 mesajda 277
Verilen Beğeni: 131
(23.07.2025, 07:07)SicakDalga07 Yazdı: Erdem, format temiz olmuş. Toz taşınımı kısmına bir ekleme: görüş mesafesini tahmin ederken sabit bir referans kullanılsın (örneğin "Karacadağ görünüyor/görünmüyor"). Gözle km tahmini çok yanıltıcı, ben Antalya'da aynı... Bu radar görüntüsü hangi saate ait?
Şu an 29 derece gösteriyor istasyonum, dünkü saatle 6 derece fark var.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
Teşekkürler Erdem, sabitledim. Bölgeden gözlem gönderen arkadaşlara not: ilk gözleminizi bu formatla yazarsanız moderatör düzeltmesi gerekmez ve aylık özet tablolarına doğrudan girer. Bölge foruma yeni katılanlar için Tanışma başlığında kısa bir merhaba da yeterli.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Sağanak geldi geçti, on dakikada sokaklar göle döndü.
Şanlıurfa 23°C, akşam serinliği geldi, nihayet nefes aldık.
Alınan Beğeni: 4 mesajda 10
Verilen Beğeni: 23
(23.07.2025, 20:06)HavaAdmin Yazdı: Teşekkürler Erdem, sabitledim. Bölgeden gözlem gönderen arkadaşlara not: ilk gözleminizi bu formatla yazarsanız moderatör düzeltmesi gerekmez ve aylık özet tablolarına doğrudan girer. Bölge foruma yeni katılanlar için... Yağmur yağarken neden hep Güneydoğu Anadolu atlanıyor, coğrafi bir sebep mi var?
Sağanak sırasında dolu da vardı ama küçük taneler, hasar yok.
Şu an sağanak var, 5 dakikada 8 mm düştü.
Alınan Beğeni: 2 mesajda 13
Verilen Beğeni: 17
(23.07.2025, 08:58)PalandokenKar Yazdı: Referans noktası fikri güzel, ekledim: Diyarbakır için Karacadağ, Şanlıurfa için Tektek Dağları, Gaziantep için Sof Dağı. Cizre/Silopi notunu da sıcak dönem maddesine yazdım. Bu forumun -30 dereceyi bilen bir moderatörü... Sağ ol PalandokenKar, bu paylaşım olmasa dolu hasarını göremeyecektik.
Alınan Beğeni: 0 mesajda 0
Verilen Beğeni: 14
Hazır konu açılmışken: Aynı fikirde değilim, ısı adası etkisini hesaba katmamışsın.
Barometre düştüyse ben buradayım.
Katılmıyorum, Güneydoğu Anadolu için bu kadar yağış beklemek fazla.
Şanlıurfa şu an 22°C, hava sıcak ama nem düşük, dayanılır durumda.
Alınan Beğeni: 2 mesajda 13
Verilen Beğeni: 17
(23.07.2025, 07:07)SicakDalga07 Yazdı: Erdem, format temiz olmuş. Toz taşınımı kısmına bir ekleme: görüş mesafesini tahmin ederken sabit bir referans kullanılsın (örneğin "Karacadağ görünüyor/görünmüyor"). Gözle km tahmini çok yanıltıcı, ben Antalya'da aynı... Aynı fikirdeyim; Mardin için asıl sürpriz sıcaklık değil, nem.
Alınan Beğeni: 4 mesajda 10
Verilen Beğeni: 23
Şanlıurfa 37°C ile bu yılın en sıcak gününü yaşıyor sanırım.
Fırtına ile birlikte sıcaklık 10 derece birden düştü.
|