Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Skew-T diyagramı okuma: CAPE ve LCL'yi adım adım bulalım

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Konvektif sezon sürüyor ve Dolu forumunda "CAPE 1.800" diye yazıp geçiyoruz; bu sayının nereden geldiğini gösteren bir başlık olsun. Skew-T log-P diyagramı, radyosonda (balon) veya model çıktısındaki dikey profilin çizildiği grafiktir. İlk bakışta karışıktır, beş çizgi türünü öğrenince açılır.

Diyagramdaki çizgiler
  • Yatay çizgiler: basınç (hPa), üste doğru azalır; 1000, 850, 700, 500, 300.
  • Sağa eğik düz çizgiler: sıcaklık (°C). "Skew" adı bu eğimden gelir.
  • Kuru adyabatlar: sola kıvrılan çizgiler; doymamış bir hava parseli yükselirken bu çizgi boyunca soğur (her 1.000 m'de yaklaşık 10 °C).
  • Nemli adyabatlar: daha dik kıvrılan çizgiler; doymuş parsel bu çizgi boyunca soğur (1.000 m'de yaklaşık 6 °C, yoğunlaşma ısısı nedeniyle daha az).
  • Karışma oranı çizgileri: kesikli çizgiler; havanın taşıyabileceği nem miktarı.

Üzerine iki eğri çizilir: sıcaklık profili (sağdaki) ve çiy noktası profili (soldaki). İkisi birbirine yakınsa hava nemli, uzaksa kuru.

LCL'yi bulmak (bulut tabanı)
  1. Yer sıcaklığından başlayıp kuru adyabat boyunca yukarı çık.
  2. Yer çiy noktasından başlayıp karışma oranı çizgisi boyunca yukarı çık.
  3. İkisinin kesiştiği yer LCL'dir. Örnek: yer 30 °C, çiy noktası 14 °C ise LCL yaklaşık 2.000 m; bulut tabanı orada.
Pratik kural: (sıcaklık - çiy noktası) x 125 m. 16 derece fark, 2.000 m.

CAPE'i bulmak
  1. LCL'den itibaren parseli nemli adyabat boyunca yükseltmeye devam et.
  2. Parsel eğrisi çevre sıcaklık eğrisinin sağına geçtiği noktada (LFC, serbest konveksiyon seviyesi) parsel çevresinden sıcak, yani yükselmeye kendi kendine devam eder.
  3. Parsel eğrisi tekrar çevre eğrisinin soluna geçtiği yer EL (denge seviyesi); fırtına tepesi yaklaşık oradadır.
  4. LFC ile EL arasında, parsel eğrisi ile çevre eğrisi arasında kalan alan CAPE'dir. Alan büyükse enerji büyük. Diyagram programları bunu J/kg olarak yazar; elle hesap yapmıyoruz, alanın büyüklüğüne bakıyoruz.

Kaba yorum
  • CAPE 500 altı: zayıf sağanak.
  • 500-1.500: normal yaz sağanağı, yer yer dolu.
  • 1.500-2.500: kuvvetli fırtına, iri dolu potansiyeli.
  • 2.500 üstü: Türkiye için nadir, ciddiye alınır.

CAPE yetmez
LFC'nin altındaki negatif alan (CIN) kapağı temsil eder; CIN büyükse CAPE ne kadar yüksek olursa olsun fırtına başlamaz. Shear (rüzgar kesmesi) ise fırtınanın organize olup olmayacağını belirler; diyagramın sağındaki rüzgar okları buna bakılır.

Örnek profil yorumu için bir sonraki mesajda İç Anadolu'dan bir 12z balonunu birlikte okuyalım. Sorular buraya.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • simseka, konyameteo857, baris715, HalimeAyhan99, serkan.kalkan, melike355, kursat_676, vanliserdar, sevgi_63, Sinoptikcem, yavuz_hava, kastamonuhavasi, Miray_Usak, tugaykose
Alıntı
Bence yanlış yorumluyorsun, o renk skalası milimetre değil santimetre.
[-] havaelif adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • rukiye_71
Alıntı
(20.08.2025, 14:56)SinoptikAyse Yazdı: Konvektif sezon sürüyor ve Dolu forumunda "CAPE 1.800" diye yazıp geçiyoruz; bu sayının nereden geldiğini gösteren bir başlık olsun. Skew-T log-P diyagramı, radyosonda (balon) veya model çıktısındaki dikey profilin...
125 m kuralı benim için en değerli bilgi oldu: sabah termometre ve nem ölçerden çiy noktasını okuyup öğleden sonraki cumulus tabanını tahmin edebiliyorum artık. Ürgüp'te dün 28 °C ve çiy noktası 9 °C idi; hesapla 2.400 m çıktı, öğleden sonra bulut tabanları gerçekten yüksekti, Erciyes'in zirvesine yakın. Bir sorum var: bulut tabanı yüksek olunca fırtına daha mı zayıf olur, yoksa ilgisi yok mu?
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • HacerOdabasi01, yusufelmas, serkan.kalkan, SivasMeteo868, yildiz_osmaniye, balikesirliumit, kar_Cansu
Alıntı
(20.08.2025, 20:32)BulutKovalayan Yazdı: 125 m kuralı benim için en değerli bilgi oldu: sabah termometre ve nem ölçerden çiy noktasını okuyup öğleden sonraki cumulus tabanını tahmin edebiliyorum artık. Ürgüp'te dün 28 °C ve çiy noktası 9 °C idi; hesapla 2.400...
İlgisi var. Yüksek taban (2.000 m üstü) alt katmanın kuru olduğu anlamına gelir; yağış düşerken kuru katmanda buharlaşır, yere az ulaşır ama buharlaşma havayı soğutup kuvvetli alçalan akım (downburst) üretebilir. Yani yüksek tabanlı fırtına "az yağmur, çok rüzgar" demektir; İç Anadolu'nun yaz fırtınalarının çoğu bu türdür. Alçak taban (1.000 m altı) ve yüksek nem ise hortum ve şiddetli yağış için daha elverişlidir. Fotoğraf için yüksek tabanlı hücreler daha güzeldir; tabanın altındaki yağış perdesi ve şimşek net görülür.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • Sude_meteo, savasKar, serkan.kalkan, esra427, bekirKar, osmaniyeliguler, sevda.kilis, DamlaFirtina, buseo_tekirdag, NazliRuzgar, eren_67, Sebnem.Karaman
Alıntı
(20.08.2025, 20:32)BulutKovalayan Yazdı: 125 m kuralı benim için en değerli bilgi oldu: sabah termometre ve nem ölçerden çiy noktasını okuyup öğleden sonraki cumulus tabanını tahmin edebiliyorum artık. Ürgüp'te dün 28 °C ve çiy noktası 9 °C idi; hesapla 2.400...
Hangi kaynaklara güvenmeliyim, telefondaki uygulama mı forum mu?
Gözlem noktası: Manisa merkez, balkon istasyonu.
Alıntı
Yıldırım düşen bölgede internet gitti, telefondan yazıyorum.

Sıcaklar bitmeden serin bir sağanak olsa keşke.
Alıntı
Deniz suyu bile ılık, serinletmiyor artık. Takipteyim.
Alıntı
Model tarafından ek: model Skew-T'si (GFS veya ECMWF noktasal profil) ile gerçek balon farklıdır; model yüzeydeki sıcak ve nemli ince katmanı bazen kaçırır, bu da CAPE'i yüzlerce J/kg düşük gösterir. Yaz öğleden sonrası için model CAPE'ini gerçek yüzey sıcaklığıyla güncellemek gerekir; çoğu diyagram sitesinde "parsel seçimi" var, "yüzey" yerine "en kararsız parsel" seçince tablo değişir. Kural: model CAPE 800 diyorsa gerçek 800 ile 1.400 arasında herhangi bir şey olabilir; ben %40 pay bırakıyorum.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • Meteobekir, harun_kayseri, MeteoSule, Tanriverdi_Tekirdag, cagatayates, samsunlihamza, kar_hande, KonyaliMeryem, Burcu_74
Alıntı
Radar görüntüsünde o mor alan ne demek?
[-] cemil77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • yavuz_hava
Alıntı
Bu konu için gerçekten teşekkürler, yıllardır merak ettiğim şeyi anladım.

Teşekkürler, sinoptik haritayı bu kadar sade anlatan başka birini görmedim.
Alıntı
Kendi istasyon verisiyle LCL hesabı yapmak isteyenlere: Davis ve Ecowitt konsolları çiy noktasını doğrudan gösterir; göstermeyen modeller için sıcaklık ve bağıl nemden çiy noktası hesabı basit bir formülle yapılabilir, hesap tablosuna bir kez yazınca yeter. Nem sensörünün kalibrasyonu burada kritik: %5 nem hatası çiy noktasında 1 dereceye, LCL'de 125 m'ye yansır. Sensörünüzü yılda bir tuz çözeltisi yöntemiyle kontrol edin; nasıl yapıldığı İstasyon forumunda yazılı.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • gokyuzuArzu, Hatice713, tarik_65, mervep454, samsunfirtina, osmaniyeliguler
Alıntı
Ayşe'ye teşekkür; Skew-T bölüm derslerinde iki hafta süren bir konu ve burada bir mesajda okunur hâle gelmiş. Küçük bir öğretici ek: kuru adyabatın 10 °C/km, nemli adyabatın 6 °C/km olması, kar kotu tartışmalarına da bağlanır. Yağışlı havada sıcaklık yükseklikle nemli adyabata yakın azalır; bu yüzden 850 hPa'da -3 varken 1.500 m altındaki her 100 m'de yaklaşık 0,6 °C ekleyerek yerdeki sıcaklığı kestirebiliriz. Aynı diyagram, yazın CAPE, kışın kar kotu için kullanılıyor.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • selcukMeteo, Ordu170, Radarsalih, Jale750, kilic58, kahramanmarasFirtina, havasukran, SinoptikAyse
Alıntı
Antalya için çiy noktası profilinin önemini ekleyeyim: yazın sahilde sıcaklık 34 °C ile "ılımlı" görünürken çiy noktası 25 °C olunca LCL 1.100 m'de kalıyor, yani hava boğucu ama bulut yok, çünkü üstte kapak (CIN) var. Hissedilen sıcaklığın 44'e çıkmasının diyagramdaki karşılığı bu. Skew-T'yi yalnızca fırtına için değil, "neden bunalıyoruz" sorusu için de okumak mümkün. Ayşe, örnek balon okumasını bekliyoruz.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • oktaybayram, havaceren, Saliha_06, kursat_676, deniz84, EgeliRuzgar, SinoptikAyse
Alıntı
Serinlemek için sahile inen inene, plajlar dolu.
Aydın bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
[-] cemc adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • rustukose, esino828, Sude316, UsakHavasi, figenk818, mutlub, Burcu_74
Alıntı
Bence abartılıyor, bu tür haberlere temkinli yaklaşmak lazım.

Tahmine değil ama sunuma itirazım var; grafiğin ekseni yanlış etiketlenmiş.
Elazığ gözlemcisi | Balkon istasyonu
[-] karismail adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bulutNeslihan
Alıntı