Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Konvektif sezon sürüyor ve Dolu forumunda "CAPE 1.800" diye yazıp geçiyoruz; bu sayının nereden geldiğini gösteren bir başlık olsun. Skew-T log-P diyagramı, radyosonda (balon) veya model çıktısındaki dikey profilin çizildiği grafiktir. İlk bakışta karışıktır, beş çizgi türünü öğrenince açılır.
Diyagramdaki çizgiler- Yatay çizgiler: basınç (hPa), üste doğru azalır; 1000, 850, 700, 500, 300.
- Sağa eğik düz çizgiler: sıcaklık (°C). "Skew" adı bu eğimden gelir.
- Kuru adyabatlar: sola kıvrılan çizgiler; doymamış bir hava parseli yükselirken bu çizgi boyunca soğur (her 1.000 m'de yaklaşık 10 °C).
- Nemli adyabatlar: daha dik kıvrılan çizgiler; doymuş parsel bu çizgi boyunca soğur (1.000 m'de yaklaşık 6 °C, yoğunlaşma ısısı nedeniyle daha az).
- Karışma oranı çizgileri: kesikli çizgiler; havanın taşıyabileceği nem miktarı.
Üzerine iki eğri çizilir: sıcaklık profili (sağdaki) ve çiy noktası profili (soldaki). İkisi birbirine yakınsa hava nemli, uzaksa kuru.
LCL'yi bulmak (bulut tabanı)
- Yer sıcaklığından başlayıp kuru adyabat boyunca yukarı çık.
- Yer çiy noktasından başlayıp karışma oranı çizgisi boyunca yukarı çık.
- İkisinin kesiştiği yer LCL'dir. Örnek: yer 30 °C, çiy noktası 14 °C ise LCL yaklaşık 2.000 m; bulut tabanı orada.
Pratik kural: (sıcaklık - çiy noktası) x 125 m. 16 derece fark, 2.000 m.
CAPE'i bulmak
- LCL'den itibaren parseli nemli adyabat boyunca yükseltmeye devam et.
- Parsel eğrisi çevre sıcaklık eğrisinin sağına geçtiği noktada (LFC, serbest konveksiyon seviyesi) parsel çevresinden sıcak, yani yükselmeye kendi kendine devam eder.
- Parsel eğrisi tekrar çevre eğrisinin soluna geçtiği yer EL (denge seviyesi); fırtına tepesi yaklaşık oradadır.
- LFC ile EL arasında, parsel eğrisi ile çevre eğrisi arasında kalan alan CAPE'dir. Alan büyükse enerji büyük. Diyagram programları bunu J/kg olarak yazar; elle hesap yapmıyoruz, alanın büyüklüğüne bakıyoruz.
Kaba yorum- CAPE 500 altı: zayıf sağanak.
- 500-1.500: normal yaz sağanağı, yer yer dolu.
- 1.500-2.500: kuvvetli fırtına, iri dolu potansiyeli.
- 2.500 üstü: Türkiye için nadir, ciddiye alınır.
CAPE yetmez
LFC'nin altındaki negatif alan (CIN) kapağı temsil eder; CIN büyükse CAPE ne kadar yüksek olursa olsun fırtına başlamaz. Shear (rüzgar kesmesi) ise fırtınanın organize olup olmayacağını belirler; diyagramın sağındaki rüzgar okları buna bakılır.
Örnek profil yorumu için bir sonraki mesajda İç Anadolu'dan bir 12z balonunu birlikte okuyalım. Sorular buraya.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 14 üye beğendi
• simseka, konyameteo857, baris715, HalimeAyhan99, serkan.kalkan, melike355, kursat_676, vanliserdar, sevgi_63, Sinoptikcem, yavuz_hava, kastamonuhavasi, Miray_Usak, tugaykose
Konu: 2
Alınan Beğeni: 21 mesajda 49
Verilen Beğeni: 71
Bence yanlış yorumluyorsun, o renk skalası milimetre değil santimetre.
Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
(20.08.2025, 14:56)SinoptikAyse Yazdı: Konvektif sezon sürüyor ve Dolu forumunda "CAPE 1.800" diye yazıp geçiyoruz; bu sayının nereden geldiğini gösteren bir başlık olsun. Skew-T log-P diyagramı, radyosonda (balon) veya model çıktısındaki dikey profilin... 125 m kuralı benim için en değerli bilgi oldu: sabah termometre ve nem ölçerden çiy noktasını okuyup öğleden sonraki cumulus tabanını tahmin edebiliyorum artık. Ürgüp'te dün 28 °C ve çiy noktası 9 °C idi; hesapla 2.400 m çıktı, öğleden sonra bulut tabanları gerçekten yüksekti, Erciyes'in zirvesine yakın. Bir sorum var: bulut tabanı yüksek olunca fırtına daha mı zayıf olur, yoksa ilgisi yok mu?
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
(20.08.2025, 20:32)BulutKovalayan Yazdı: 125 m kuralı benim için en değerli bilgi oldu: sabah termometre ve nem ölçerden çiy noktasını okuyup öğleden sonraki cumulus tabanını tahmin edebiliyorum artık. Ürgüp'te dün 28 °C ve çiy noktası 9 °C idi; hesapla 2.400... İlgisi var. Yüksek taban (2.000 m üstü) alt katmanın kuru olduğu anlamına gelir; yağış düşerken kuru katmanda buharlaşır, yere az ulaşır ama buharlaşma havayı soğutup kuvvetli alçalan akım (downburst) üretebilir. Yani yüksek tabanlı fırtına "az yağmur, çok rüzgar" demektir; İç Anadolu'nun yaz fırtınalarının çoğu bu türdür. Alçak taban (1.000 m altı) ve yüksek nem ise hortum ve şiddetli yağış için daha elverişlidir. Fotoğraf için yüksek tabanlı hücreler daha güzeldir; tabanın altındaki yağış perdesi ve şimşek net görülür.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• Sude_meteo, savasKar, serkan.kalkan, esra427, bekirKar, osmaniyeliguler, sevda.kilis, DamlaFirtina, buseo_tekirdag, NazliRuzgar, eren_67, Sebnem.Karaman
Konu: 1
Alınan Beğeni: 1 mesajda 4
Verilen Beğeni: 26
(20.08.2025, 20:32)BulutKovalayan Yazdı: 125 m kuralı benim için en değerli bilgi oldu: sabah termometre ve nem ölçerden çiy noktasını okuyup öğleden sonraki cumulus tabanını tahmin edebiliyorum artık. Ürgüp'te dün 28 °C ve çiy noktası 9 °C idi; hesapla 2.400... Hangi kaynaklara güvenmeliyim, telefondaki uygulama mı forum mu?
Gözlem noktası: Manisa merkez, balkon istasyonu.
Alınan Beğeni: 65 mesajda 146
Verilen Beğeni: 121
Yıldırım düşen bölgede internet gitti, telefondan yazıyorum.
Sıcaklar bitmeden serin bir sağanak olsa keşke.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 1 mesajda 2
Verilen Beğeni: 8
Deniz suyu bile ılık, serinletmiyor artık. Takipteyim.
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Model tarafından ek: model Skew-T'si (GFS veya ECMWF noktasal profil) ile gerçek balon farklıdır; model yüzeydeki sıcak ve nemli ince katmanı bazen kaçırır, bu da CAPE'i yüzlerce J/kg düşük gösterir. Yaz öğleden sonrası için model CAPE'ini gerçek yüzey sıcaklığıyla güncellemek gerekir; çoğu diyagram sitesinde "parsel seçimi" var, "yüzey" yerine "en kararsız parsel" seçince tablo değişir. Kural: model CAPE 800 diyorsa gerçek 800 ile 1.400 arasında herhangi bir şey olabilir; ben %40 pay bırakıyorum.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alınan Beğeni: 31 mesajda 73
Verilen Beğeni: 58
Radar görüntüsünde o mor alan ne demek?
Konu: 1
Alınan Beğeni: 18 mesajda 48
Verilen Beğeni: 79
Bu konu için gerçekten teşekkürler, yıllardır merak ettiğim şeyi anladım.
Teşekkürler, sinoptik haritayı bu kadar sade anlatan başka birini görmedim.
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Kendi istasyon verisiyle LCL hesabı yapmak isteyenlere: Davis ve Ecowitt konsolları çiy noktasını doğrudan gösterir; göstermeyen modeller için sıcaklık ve bağıl nemden çiy noktası hesabı basit bir formülle yapılabilir, hesap tablosuna bir kez yazınca yeter. Nem sensörünün kalibrasyonu burada kritik: %5 nem hatası çiy noktasında 1 dereceye, LCL'de 125 m'ye yansır. Sensörünüzü yılda bir tuz çözeltisi yöntemiyle kontrol edin; nasıl yapıldığı İstasyon forumunda yazılı.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
Ayşe'ye teşekkür; Skew-T bölüm derslerinde iki hafta süren bir konu ve burada bir mesajda okunur hâle gelmiş. Küçük bir öğretici ek: kuru adyabatın 10 °C/km, nemli adyabatın 6 °C/km olması, kar kotu tartışmalarına da bağlanır. Yağışlı havada sıcaklık yükseklikle nemli adyabata yakın azalır; bu yüzden 850 hPa'da -3 varken 1.500 m altındaki her 100 m'de yaklaşık 0,6 °C ekleyerek yerdeki sıcaklığı kestirebiliriz. Aynı diyagram, yazın CAPE, kışın kar kotu için kullanılıyor.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
Antalya için çiy noktası profilinin önemini ekleyeyim: yazın sahilde sıcaklık 34 °C ile "ılımlı" görünürken çiy noktası 25 °C olunca LCL 1.100 m'de kalıyor, yani hava boğucu ama bulut yok, çünkü üstte kapak (CIN) var. Hissedilen sıcaklığın 44'e çıkmasının diyagramdaki karşılığı bu. Skew-T'yi yalnızca fırtına için değil, "neden bunalıyoruz" sorusu için de okumak mümkün. Ayşe, örnek balon okumasını bekliyoruz.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Alınan Beğeni: 11 mesajda 26
Verilen Beğeni: 41
Serinlemek için sahile inen inene, plajlar dolu.
Aydın bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
Alınan Beğeni: 1 mesajda 1
Verilen Beğeni: 15
Bence abartılıyor, bu tür haberlere temkinli yaklaşmak lazım.
Tahmine değil ama sunuma itirazım var; grafiğin ekseni yanlış etiketlenmiş.
Elazığ gözlemcisi | Balkon istasyonu
|