Konu: 15
Alınan Beğeni: 126 mesajda 1.115
Verilen Beğeni: 166
Fotoğraf forumunda nadiren yazarım; bu akşamki kareyi paylaşmadan olmaz.
Fatsa / Ordu, sahil yolu - 03.05.2026 18:25
Öğleden sonra 15:00-17:30 arasında Ordu kıyısından geçen bir sağanak hattı Fatsa'da 26 mm bıraktı (MGM Fatsa istasyonu; saatlik en yüksek 14 mm, 16:00-17:00). Hat doğuya, Ünye tarafına ilerledikten sonra batıdan güneş açtı. 18:20'de doğuda, hâlâ yağış bırakan koyu gri cumulonimbus duvarının önünde önce birincil gökkuşağı, iki dakika sonra dışında ikincil yay belirdi; iki yay arasındaki bant belirgin şekilde koyuydu. Birincil yayın iç kenarı deniz üzerine, dış ucu fındık bahçelerinin üstüne düşüyordu. Yaklaşık 12 dakika sürdü, 18:37'de güneş alçak bir stratocumulus arkasına girince kayboldu.
Hava: sıcaklık 14 °C, nem %85, rüzgar batı 15 km/s, deniz durgun. Cb duvarı 20 km kadar doğuda, içinde ara ara bulut içi şimşek.
Çekim: 16 mm geniş açı, f/8, 1/250, ISO 200, polarize filtreyi çevirerek gökkuşağını en parlak konuma getirdim (rehberdeki uyarı işe yaradı, ters çevirince gerçekten kayboluyor). İki yayın tamamı 16 mm'ye sığdı, ön planda ıslak sahil yolu ve yansıma.
Gözlem tarafı: sağanak hattı tipik bir Mayıs Karadeniz olayıydı; 26 mm ve toprak orta doygunlukta olduğu için taşkın olmadı, dereler bulanık ama seviye normal.
Soru: iki yay arasındaki koyu bant neden oluşuyor ve ikincil yayın renk sırası neden ters?
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını 14 üye beğendi
• havanazlican, taskinb, savasKar, bulutserap, sedatKar, NazlicanAkbas01, tunao55, bayburthavasi, yozgat646, IstasyonHalil, zaferKar, omer_418, havanazan, polatk
Konu: 0
Alınan Beğeni: 1 mesajda 1
Verilen Beğeni: 17
Samsun 21°C, yağmur durdu, gökkuşağı çıktı. 🌈
Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
Yağmur abi, sahil yolu yansımalı çift yay, Cb duvarı önünde; bu kare rehberdeki 'gökkuşağı' maddesinin resmi örneği olmalı. Koyu bant 'Alexander bandı': birincil yay damla içinde tek yansımayla 42 derecede, ikincil iki yansımayla 51 derecede oluşur; ikisinin arasındaki açıya damlalar ışık göndermez, o yüzden koyu. İkincil yayda ışık damla içinde iki kez yansıdığı için renk sırası tersine döner: dışta mor, içte kırmızı. Polarize deneyimin de tam rehberdeki gibi.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını 13 üye beğendi
• aygun_ordu, bayram_797, Saliha_06, mustafaKar, ahmet_isparta, MineOzkan76, meteotulay, serefy, TekirdagHavasi, sanliurfaHavasi, gokyuzuNilufer, PalandokenKar, SicakDalga07
Konu: 37
Alınan Beğeni: 273 mesajda 2.826
Verilen Beğeni: 171
Sinoptik cümle: Balkanlar'dan Karadeniz'e sarkan sığ bir oluğun ön tarafında, deniz 12 °C iken 850 hPa'da 2 °C'lik hava; Mayıs başı için orta düzey kararsızlık, sağanak hattı öğleden sonra kıyı boyunca doğuya kaydı. Gökkuşağının 18:20'de oluşması tesadüf değil: güneş yükseltisi 15 derecenin altına inince yay ufuktan yüksek ve tam görünür oluyor; öğlen saatlerinde aynı yağış olsa yay ufkun altında kalırdı.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
Karadeniz'in yeşili, ıslak yol ve çift yay; bizim Ege'nin kuru yazında çift gökkuşağı hayal. Yağmur abi, deniz üzerinde birincil yayın 'iç kenarı denize düşüyor' dedin; denizden yansıyan ikinci bir yay (yansıma gökkuşağı) fark ettin mi? Durgun denizde bazen ana yayın altından ikinci bir yay çıkar, çok nadir. Karede olabilir, bak istersen.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Konu: 15
Alınan Beğeni: 126 mesajda 1.115
Verilen Beğeni: 166
(03.05.2026, 15:38)EgeliRuzgar Yazdı: Karadeniz'in yeşili, ıslak yol ve çift yay; bizim Ege'nin kuru yazında çift gökkuşağı hayal. Yağmur abi, deniz üzerinde birincil yayın 'iç kenarı denize düşüyor' dedin; denizden yansıyan ikinci bir yay (yansıma... Baktım: deniz üzerinde ana yayın hemen altında, çok soluk, kısa bir yay parçası var; ilk bakışta fark etmemiştim. Yansıma gökkuşağı olabilir ama emin değilim, soluk ve 5-6 derece uzunluğunda. Kesin olmayan şeyi başlığa yazmam; not olarak burada dursun. Bulut abi, Alexander bandı açıklaması için teşekkürler; adını bilmediğim şeyi 20 yıldır görüyormuşum.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
Alınan Beğeni: 2 mesajda 3
Verilen Beğeni: 34
Hortum görüldüğü söyleniyor, videosu olan var mı?
Bu sıcakta yürüyüş yapanlar sabah 06:00'yı tercih etsin.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 41 mesajda 96
Verilen Beğeni: 74
Kadraj çok iyi, dağ, bulut ve göl aynı anda.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 4 mesajda 8
Verilen Beğeni: 22
Çöl tozuyla birlikte gelen sıcak, İstanbul semalarını sarıya boyadı.
Fırtına takipçisi, yağmur sever.
Konu: 24
Alınan Beğeni: 240 mesajda 1.657
Verilen Beğeni: 170
Saatlik 14 mm ve toplam 26 mm ile birlikte kareye yağış bilgisini eklemen, bu forumdaki en 'tam' paylaşım oldu bence; fotoğraf, ölçüm ve sinoptik not aynı mesajda. Nilüfer'de aynı gün 3 mm ve sıkıcı bir stratocumulus vardı, Karadeniz'i kıskandım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
(03.05.2026, 17:50)KaradenizYagmur Yazdı: Baktım: deniz üzerinde ana yayın hemen altında, çok soluk, kısa bir yay parçası var; ilk bakışta fark etmemiştim. Yansıma gökkuşağı olabilir ama emin değilim, soluk ve 5-6 derece uzunluğunda. Kesin olmayan şeyi başlığa... Yansıma gökkuşağı gerçekten çıkarsa forum tarihine geçer; soluk parçanın ana yayla aynı merkezden değil, ufkun altındaki 'sanal güneş'ten çıkması gerekir, yani ana yaydan biraz daha dik durur. Kareyi ilettiğinde birlikte bakalım. Yağmur abi, 20 yıl görüp adını bilmemek sorun değil; adını bilip hiç görmemek daha kötü, o da benim durumum.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 27 mesajda 92
Verilen Beğeni: 74
Bulutların şekli çok ilginç, bu tür oluşumlar nadir görülür.
Dolu tanelerinin büyüklüğü fotoğrafta bile korkutucu.
Verilen Beğeni: 23
Ellerine sağlık, fotoğraflar harika.
Verilen Beğeni: 13
Fotoğrafı görünce hemen ben de balkona çıktım.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 53 mesajda 137
Verilen Beğeni: 111
Hangi uygulamayı kullanıyorsunuz anlık takip için?
Beyaz örtü sevdalısı.
|