Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Eğirdir Gölü üzerinde cumulonimbus ve 38 mm sağanak (23 Haziran, 16:00-17:30)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dün öğleden sonra Isparta tarafında fotoğraf gezisindeydim. Eğirdir Gölü'nün kuzey kıyısından Barla yönüne bakarken saat 15:20'de göl üzerinde bir cumulus congestus hızla kuleye dönüştü. 15:50'de örs (anvil) yayıldı, 16:05'te tabanın altında yağış perdesi göründü. Gölün üzerine düşen yağış çizgileri gri bir perde gibiydi, arkasında güneş; yılın en güzel karelerinden biri oldu.

Çekim: 24 mm, f/8, 1/500, ISO 100; örs için polarize filtre yardımcı oldu.

[Toroslar] Eğirdir / Isparta (920 m) - 23.06.2026 17:30
Sağanak 16:10'da kasabaya girdi, 17:30'a kadar aralıklı sürdü. Kaldığım pansiyonun bahçesindeki plastik ölçerde (bilimsel değil, biliyorum) 38 mm okudum. MGM istasyonu ne ölçtü bilmiyorum, bilen yazarsa sevinirim. Sıcaklık 29'dan 18'e düştü; birkaç dakika küçük dolu da vardı, 5 mm çapında, zarar yok.

Sorularım: Haziran sonu için bu kadar yağış Toroslar'da normal mi? Ve göl üzerinde bulutun bu kadar hızlı büyümesinin bir sebebi var mı, gölün kendisi mi tetikliyor? Şimdiden teşekkürler.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • HacerOdabasi01, aygun_ordu, aydinmeteo, mustafaKar, ertugrul_280, SeherGozlem, buseo_tekirdag, GulayRuzgar, NeslihanGozlem, osman_91
Alıntı
Bulut, göl kıyısı ölçümünü baştan bilimsel değil diye yazdığın için teşekkür ederim, herkes böyle yapsa tartışma kalmaz. Toroslar'da haziran sonu konvektif sağanak normal; asıl anormal olan kıyıda hiç olmaması. Isparta haziranda ortalama 30-40 mm alır, sen bir günde aldın. Göl tetiklemesi değil, öğleden sonra ısınan yamaçlar tetikler; göl sadece nem sağlar. Antalya'da aynı saatte 34 °C ve tek bulut yoktu.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • karcuneyt, vurala82, sahin65, melihturkmen
Alıntı
Osmaniye şu an 29°C, yağmur başladı.
Ensemble okurum, deterministik inanmam.
Alıntı
23 Haziran 12 UTC: 500 hPa'da İç Anadolu üzerinde zayıf bir oluk (trough), 850 hPa 16 °C, yüzeyde 29 °C; CAPE tahmini 1200-1500 J/kg, shear zayıf. Bu, kısa ömürlü tek hücreli ve çok hücreli sağanak için klasik ortam. Bulutun hızlı büyümesi yamaç ısınması ve göl meltemi yakınsamasıyla açıklanır; SicakDalga07 haklı, göl doğrudan tetiklemez ama kıyısında bir meltem hattı oluşturur ve kule o hatta oturur. 5 mm dolu, zayıf shear ile uyumlu. Güven derecesi: yüksek.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • selcukMeteo, aygun_ordu, tugrul_772, harun_hava, SaadetFirtina, Sinoptikutku, cengiz_604
Alıntı
(23.06.2026, 14:56)BulutKovalayan Yazdı: Dün öğleden sonra Isparta tarafında fotoğraf gezisindeydim. Eğirdir Gölü'nün kuzey kıyısından Barla yönüne bakarken saat 15:20'de göl üzerinde bir cumulus congestus hızla kuleye dönüştü. 15:50'de örs (anvil) yayıldı...
ICON 00z 23 Haziran Göller Bölgesi'ne 15-25 mm yerel sağanak vermişti, GFS 5 mm demişti. ICON bu yaz konvektif tarafta iyi gidiyor, kabul edelim. 38 mm plastik ölçerden geldiği için resmi kabul etmiyorum ama 25-30 mm olduğuna %80 inanırım. Bulut, bir dahaki sefere ölçerin yanına cetvel de koy, fotoğrafını çek; kimse itiraz edemez.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • havanazlican, havaseher, SinoptikAyse, gokyuzuSevil
Alıntı
(23.06.2026, 20:56)ModelciKemal Yazdı: ICON 00z 23 Haziran Göller Bölgesi'ne 15-25 mm yerel sağanak vermişti, GFS 5 mm demişti. ICON bu yaz konvektif tarafta iyi gidiyor, kabul edelim. 38 mm plastik ölçerden geldiği için resmi kabul etmiyorum ama 25-30 mm...
Bence de öyle, buradan başka sonuç çıkmaz.
[-] hakan_hava adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • kutahyalihande, Duygu.Aydin, salihMeteo, havanazan
Alıntı
Sağanak öncesi rüzgar birden yön değiştirdi, klasik işaret.

Serinlemek için sahile inen inene, plajlar dolu.
Alıntı
(23.06.2026, 19:56)SinoptikAyse Yazdı: 23 Haziran 12 UTC: 500 hPa'da İç Anadolu üzerinde zayıf bir oluk (trough), 850 hPa 16 °C, yüzeyde 29 °C; CAPE tahmini 1200-1500 J/kg, shear zayıf. Bu, kısa ömürlü tek hücreli ve çok hücreli sağanak için klasik ortam....
Ayşe Hanım, meltem hattı açıklaması için teşekkürler; kıyıya paralel bulut sırası gerçekten vardı, o an fark etmemiştim. Bir sonraki sefer öğle saatinde göl kenarında bekleyeceğim. Bugün 24 Haziran 14:00 itibarıyla Barla üstünde yine congestus var; çıkıyorum. Kemal, cetvel notu alındı.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • leventKar, manisalicoskun, Radarmuharrem
Alıntı
Antalya öğlen 30°C, güneş yakıyor, gölgede bile bunaltıcı.

Deniz kabardı, sahil yolundaki araçlar suyun içinde kaldı.
Alıntı
(23.06.2026, 17:56)SicakDalga07 Yazdı: Bulut, göl kıyısı ölçümünü baştan bilimsel değil diye yazdığın için teşekkür ederim, herkes böyle yapsa tartışma kalmaz. Toroslar'da haziran sonu konvektif sağanak normal; asıl anormal olan kıyıda hiç olmaması. Isparta...
Teşekkürler, sabırla yazdığın için; benim gibi yeni olanlar için çok değerli.
Adana gözlemcisi | Balkon istasyonu
Alıntı
Emeğine sağlık, uzun vadeli tahminlerini her yıl ilgiyle okuyorum.

Teşekkürler, sayende Osmaniye için plan yapabildim.
[-] osmaniyeliguler adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kardursun
Alıntı
Aynı fikirdeyim; Osmaniye için asıl sürpriz sıcaklık değil, nem.
Kar yağsın, gerisi teferruat.
[-] yagmur_Leyla adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • Serap.Yalova, erhanm63, faruk02
Alıntı
38 mm'nin 90 dakikaya yayılması 25 mm/saat şiddet demek, kısa süreli. Karadeniz'de bunu haftada üç kez görürüz ama Eğirdir gibi eğimli kasabalarda 30 dakikaya sıkışırsa sokaklar dere olur. Plastik ölçer açık alandaysa ve ağzı düzgünse %10 hatayla güvenilir sayılır, küçümsemeyin. MGM Eğirdir istasyonu 23 Haziran için 31 mm göstermiş; kaynak MGM günlük bülteni.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • nalan88, Jale750, samsunHavasi, Miray_Usak, MelisU_Kutahya, SudeFirtina, Sultan_97
Alıntı
GFS bu haftaki cepheyi çok iyi yakaladı, hakkını vermek lazım.
Alıntı
(24.06.2026, 13:56)KaradenizYagmur Yazdı: 38 mm'nin 90 dakikaya yayılması 25 mm/saat şiddet demek, kısa süreli. Karadeniz'de bunu haftada üç kez görürüz ama Eğirdir gibi eğimli kasabalarda 30 dakikaya sıkışırsa sokaklar dere olur. Plastik ölçer açık alandaysa...
Güzel bir başlık; fotoğraf tarifi, gözlem ve sinoptik açıklama bir arada. Terim notu: örs (anvil), cumulonimbus tepesinin tropopozda yanlara yayılmasıyla oluşan yassı kısımdır; Bulut'un 15:50'de gördüğü yayılma, hücrenin olgunlaştığı andır. Yağmur Bey'in MGM verisi teşekkürle not edildi; 31 mm ile 38 mm arasındaki fark plastik ölçer için kabul edilebilir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • meteoseher, gul83, necatis91, demirelc, kar_Gulsum
Alıntı