|
Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Diğer ... (https://havaforumu.com/forum-81.html) +--- Forum: Faydalı ve Meteorolojik Bilgiler (https://havaforumu.com/forum-88.html) +--- Konu: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz (/thread-117.html) Sayfalar:
1
2
|
Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - KaradenizYagmur - 09.05.2026 Karadeniz'de yaşayan herkesin sorduğu soruyu forum kurallarına uygun biçimde sormak istiyorum: yağış şiddeti gerçekten artıyor mu, yoksa artık her olay haber olduğu için öyle mi görünüyor? Fiziksel çerçeve
Gözlem tarafı (kaynaklı)
Karıştırıcı etkenler
Sorum: Bu üç karıştırıcıyı ayıkladıktan sonra elimizde ne kalıyor? Uzun seri istasyon verisiyle (Rize, Trabzon, Hopa) saatlik şiddet eğilimini gösteren çalışma bilen var mı? Kaynaksız cevap yazmayın; bu foruma özellikle bu yüzden yazıyorum. Hatırlatma: sel riski taşıyan yağışlarda MGM uyarılarını, AFAD ve 112'yi esas alın; forum tartışması uyarı değildir. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - HavaAdmin - 10.05.2026 (09.05.2026, 19:44)KaradenizYagmur Yazdı: Karadeniz'de yaşayan herkesin sorduğu soruyu forum kurallarına uygun biçimde sormak istiyorum: yağış şiddeti gerçekten artıyor mu, yoksa artık her olay haber olduğu için öyle mi görünüyor? Fiziksel çerçeve...Çerçeve doğru kurulmuş; birkaç ekleme:
Kaynak: AR6 WG1 Bölüm 11 (aşırı olaylar), MGM yıllık iklim değerlendirmeleri. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - eskisehirFirtina - 10.05.2026 Yıldırım düşen bölgede internet gitti, telefondan yazıyorum. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - SinoptikAyse - 10.05.2026 Sinoptik boyut: Doğu Karadeniz'in en şiddetli olayları sonbaharda, Karadeniz üzerinde oluşan ya da Balkanlar'dan gelen kesik alçak (cut-off low) sistemlerinin kuzeyli akışı dağlara dik yönlendirdiği durumlarda oluşuyor. Isınan deniz bu sistemlere daha fazla nem ve kararsızlık veriyor; ancak sistem sayısı artıyor mu, o belirsiz. Yani "olay başına yağış" artıyor olabilir, "olay sayısı" için kanıt zayıf. AR6'nın Karadeniz için "toplam belirsiz, şiddet artıyor" demesi tam olarak bu ayrımın sonucu. Senin sekiz yıllık 3'e karşı 8 gözlemin bu resimle uyumlu ama tek başına kanıt değil; bunu sen de yazmışsın. Güven derecesi: şiddet artışı için orta-yüksek, toplam için düşük. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - bayburthavasi - 10.05.2026 Hangi uygulamayı kullanıyorsunuz anlık takip için? Gözlemi olan yazsın. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - SicakDalga07 - 10.05.2026 Batı Akdeniz'den karşılaştırma: Antalya'da da Kasım-Aralık aşırı yağışları var, 24 saatte 200 mm üstü olaylar Kumluca-Finike tarafında birkaç yılda bir yaşanıyor. Benim asıl sorum "istasyon sayısı arttı" maddesinin büyüklüğü: MGM'nin otomatik istasyon ağı son 15 yılda kaç kat büyüdü? Eğer üç kat büyüdüyse, "rekor sayısı arttı" cümlesi tek başına hiçbir şey söylemez. Bu düzeltmeyi yapan bir kaynak var mı? RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - KaradenizYagmur - 11.05.2026 (10.05.2026, 23:44)SicakDalga07 Yazdı: Batı Akdeniz'den karşılaştırma: Antalya'da da Kasım-Aralık aşırı yağışları var, 24 saatte 200 mm üstü olaylar Kumluca-Finike tarafında birkaç yılda bir yaşanıyor. Benim asıl sorum "istasyon sayısı arttı" maddesinin...Doğru noktaya bastın. MGM'nin otomatik istasyon sayısı 2000'lerin başından bu yana katlanarak arttı; birçok kez okuduğum bilgi ağın birkaç kat büyüdüğü yönünde ama kesin rakamı MGM'nin kendi istasyon ağı sayfasından teyit etmeden yazmıyorum. Bu yüzden eğilim için yalnızca uzun seri istasyonlara (Rize, Trabzon, Hopa, Giresun) bakılmasını öneriyorum; oradaki seride şiddetli gün sayısı artışı görünüyorsa ağ genişlemesi açıklama olmaktan çıkar. HavaAdmin'in bahsettiği uzun seri versiyonu tam olarak bu düzeltme. Rekor haberlerinin tamamını değil, uzun seri istasyonlardan gelenleri ciddiye alalım. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - berkkar - 11.05.2026 Sağ olasın, bunu ekrana kaydettim; kışın tekrar tekrar bakacağım. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - havacisedat - 11.05.2026 Şiddetli hava için hazırlık listesi: fener, powerbank, su. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - havacisedat - 11.05.2026 (10.05.2026, 08:40)eskisehirFirtina Yazdı: Yıldırım düşen bölgede internet gitti, telefondan yazıyorum.ECMWF ücretli olsa da açık haritaları gayet iş görüyor. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - cemc - 11.05.2026 Kısa vadeli yüksek çözünürlüklü modeller yerel yağışı daha iyi yakalıyor. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - havacisedat - 11.05.2026 Bu yılın Mayıs ayı geçen yıla göre nasıl, kıyaslayan oldu mu? ECMWF uzun vadede sürekli aynı hatayı yapıyor, soğuğu abartıyor. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - karsoner - 11.05.2026 Sağanak öncesi rüzgar birden yön değiştirdi, klasik işaret. Bu yıl Mayıs yağışları geçen yılın iki katı, veriler şaşırtıcı. RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - SamsunliMelek - 11.05.2026 Samsun şu an 21°C, tam anlamıyla bahar havası. ☀️ RE: Karadeniz'de yağış şiddeti artıyor mu? Sel olayları ve ısınan deniz - trabzonlipelin - 11.05.2026 (11.05.2026, 13:54)havacisedat Yazdı: ECMWF ücretli olsa da açık haritaları gayet iş görüyor.Model tahminlerinde en zayıf halka yerel etkiler. |