|
ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Meteorolojik Çeşitli Yorumlar (https://havaforumu.com/forum-73.html) +--- Forum: Endeksler ve Sayısal Modeller (GFS, ECMWF, UKMO) (https://havaforumu.com/forum-29.html) +--- Konu: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi (/thread-179.html) Sayfalar:
1
2
|
RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - KaradenizYagmur - 19.09.2026 (19.09.2026, 16:50)HavaAdmin Yazdı: Bu tür doğrulama çalışmaları forumun kimliğidir, teşekkürler. Yöntem notu: MGM istasyonlarının 24 saatlik toplamı 06:00-06:00 UTC penceresiyle hesaplanır; model çıktılarını da aynı pencereye göre topladıysan sorun yok...Pencere 06-06 UTC, üç olayda da; model toplamlarını Tropical Tidbits'ten 6 saatlik dilimlerle kendim topladım, o yüzden hizalı. Ama Meteociel kullananlar için uyarın çok yerinde, ben de ilk başta o hatayı yapmıştım. Eylül olayında rüzgar 320 dereceden 30-35 km/s, Ayşe doğru hatırlıyor; sütunu ekledim, güncel tablo hafta sonu. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - karcaglar - 19.09.2026 (19.09.2026, 00:50)SinoptikAyse Yazdı: Katılıyorum, olay tipine göre model seçimi doğru yaklaşım. Bir ek öneri: her olay için 850 hPa rüzgar yönünü de tabloya koyarsan, kuzeybatılı (karayel) akışta ICON-EU'nun üstünlüğü daha görünür hale gelir; deniz etkili...Ne zaman güncel çıktı gelir, saat kaçta yenileniyor? Teşekkürler, açıklaman modelleri yeni öğrenenler için bile çok anlaşılır. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - enderKar - 19.09.2026 GFS 12Z geldi, sistem 6 saat gecikmiş. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - kemalMeteo - 19.09.2026 Bir ekleme: Sanmıyorum, ECMWF bile bu konuda geri adım attı. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - vedatu - 19.09.2026 Bu çıktıya bakınca Akdeniz için hafta sonu çok hareketli. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - bulent_antalya - 19.09.2026 Bu grafiği nereden aldınız, kaynak paylaşabilir misiniz? RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - EgeliRuzgar - 20.09.2026 Karadeniz'in modelleri bizden farklı; Ege'de ECMWF rüzgar için en iyi, ICON-EU imbat başlangıç saatini hep bir saat geç veriyor. Senin tabloyu görünce ben de Çeşme için rüzgar karnesi tutmaya karar verdim: üç aylık knot karşılaştırması. Aynı formatı kullanacağım, izin var mı? RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - cagatay.oztas - 20.09.2026 Ensemble yayılımı çok geniş, belirsizlik yüksek. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - gulbahar558 - 20.09.2026 Tahmine değil ama sunuma itirazım var; grafiğin ekseni yanlış etiketlenmiş. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - karengin - 21.09.2026 Teşekkürler, açıklamalarınla artık radar renklerini okuyabiliyorum. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - ozane - 24.09.2026 (19.09.2026, 08:02)KaradenizYagmur Yazdı: Haklısın Halil, düzeltme uygulamadım; tablodaki değerler ham. Of'ta 14 Temmuz'da en yüksek saatlik şiddet 38 mm idi, eşiğin altında, o yüzden düzeltme küçük kalır, 1-2 mm. Ağustos olayında 52 mm/saat bir saat vardı...GFS ile 24 Eylül için gösterilen yağış miktarı gerçekçi mi? RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - selcukMeteo - 25.09.2026 (21.09.2026, 18:19)karengin Yazdı: Teşekkürler, açıklamalarınla artık radar renklerini okuyabiliyorum.Doğru tespit, bu tür sistemlerin izlediği yol hep aynı. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - selcukMeteo - 25.09.2026 Model çıktıları hava tahmini değil, tahmin için araçtır. RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - kenanmeteo - 26.09.2026 Şöyle diyeyim: Model çıktılarını yorumlarken jet akımının konumuna bakın. Antalya'dan selamlar. |