HavaForumu
ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - Yazdırılabilir Versiyon

+- HavaForumu (https://havaforumu.com)
+-- Forum: Meteorolojik Çeşitli Yorumlar (https://havaforumu.com/forum-73.html)
+--- Forum: Endeksler ve Sayısal Modeller (GFS, ECMWF, UKMO) (https://havaforumu.com/forum-29.html)
+--- Konu: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi (/thread-179.html)

Sayfalar: 1 2

ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - KaradenizYagmur - 18.09.2026

Yaz boyunca üç kuvvetli yağış olayında modellerin 24 saatlik toplam tahminlerini kendi ölçümlerim ve MGM istasyonlarıyla karşılaştırdım. Sonuçları paylaşıyorum; sel forumunda hangi modele göre uyarı yazacağımızı belirlemek için önemli.

Yöntem
Her olayda, olaydan 36 saat önceki 12z çıktıları alındı. Karşılaştırma noktaları: Of (kendi istasyonum, 40 m), Rize merkez MGM, Hopa MGM. 24 saatlik toplam yağış, mm.

Olay 1: 14-15 Temmuz 2026 (konvektif, öğleden sonra bantları)
Kod:
Nokta Gerçek ICON-EU AROME ECMWF GFS Of 68 61 74 52 38 Rize 54 49 66 47 30 Hopa 91 80 88 63 41

Olay 2: 22-23 Ağustos 2026 (soğuk cephe geçişi, orografik)
Kod:
Nokta Gerçek ICON-EU AROME ECMWF GFS Of 112 98 95 121 70 Rize 87 79 82 96 55 Hopa 134 118 104 140 82

Olay 3: 11-12 Eylül 2026 (deniz etkili, gece bantları)
Kod:
Nokta Gerçek ICON-EU AROME ECMWF GFS Of 59 55 41 44 29 Rize 71 64 50 52 33 Hopa 48 46 39 38 27

Yorum
  • Konvektif olayda AROME en yakın, hatta hafif fazla; ICON-EU ikinci.
  • Orografik cephe geçişinde ECMWF en yakın (hafif fazla), ICON-EU eksik ama yakın, AROME belirgin eksik.
  • Deniz etkili gece bantlarında ICON-EU açık ara en iyi; AROME ve ECMWF bantları görmedi.
  • GFS her üç olayda da yüzde 35-45 eksik. Karadeniz kıyısı için GFS'e bakılmaz, nokta.

Sonuç
Sel uyarısı yazarken ICON-EU ana referans, olay tipine göre AROME (konvektif) veya ECMWF (cephe) ile çapraz kontrol. Saatlik şiddet için hiçbiri yeterli değil; radar takibi şart. Toprak doygunluğu ve saatlik şiddet olmadan 24 saatlik toplam tek başına sel demek değildir, onu da ekleyeyim.

Üç olay küçük örneklem, farkındayım. Sonbahar boyunca tabloyu büyüteceğim.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - erhankeskin - 18.09.2026

Çok teşekkürler, bu haritayı arıyordum.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - kenanmeteo - 18.09.2026

(18.09.2026, 19:44)KaradenizYagmur Yazdı: Yaz boyunca üç kuvvetli yağış olayında modellerin 24 saatlik toplam tahminlerini kendi ölçümlerim ve MGM istasyonlarıyla karşılaştırdım. Sonuçları paylaşıyorum; sel forumunda hangi modele göre uyarı yazacağımızı...
ICON çıktısında 500 hPa haritası derin bir oluk gösteriyor.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - ModelciKemal - 18.09.2026

(18.09.2026, 19:44)KaradenizYagmur Yazdı: Yaz boyunca üç kuvvetli yağış olayında modellerin 24 saatlik toplam tahminlerini kendi ölçümlerim ve MGM istasyonlarıyla karşılaştırdım. Sonuçları paylaşıyorum; sel forumunda hangi modele göre uyarı yazacağımızı...
Bu tablo forumun en değerli mesajlarından biri; üç olay az ama yön çok net. AROME'un konvektif olayda iyi, orografikte kötü olması beklenen bir şey: 1,3 km çözünürlükle hücreleri çözüyor ama Doğu Karadeniz alan sınırında olduğu için cephe geçişinde sınır koşullarından zarar görüyor. ECMWF'nin orografik yağışı doğru bulması da mantıklı, dağ şeması iyi. GFS: yorum yok, tablo konuşuyor.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - havacisedat - 18.09.2026

GFS ile ECMWF arasındaki fark hâlâ büyük, hangisine güvenelim? Bilen varsa yazsın.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - hasan67 - 18.09.2026

(18.09.2026, 21:48)havacisedat Yazdı: GFS ile ECMWF arasındaki fark hâlâ büyük, hangisine güvenelim? Bilen varsa yazsın.
Bence bu kez model yanılmıyor, sen yanılıyorsun. Alçak basınç merkezi çok belirgin.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - serkan.kalkan - 18.09.2026

Kısa vadeli çıktılar için yorum: yağış zamanlaması öne çekildi.

Bence bu bir hafta önceki senaryo, güncel çıktılar farklı.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - SinoptikAyse - 19.09.2026

Katılıyorum, olay tipine göre model seçimi doğru yaklaşım. Bir ek öneri: her olay için 850 hPa rüzgar yönünü de tabloya koyarsan, kuzeybatılı (karayel) akışta ICON-EU'nun üstünlüğü daha görünür hale gelir; deniz etkili bantlar karayelde oluşuyor. Eylül olayında rüzgar 320 dereceden 35 km/s idi diye hatırlıyorum.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - tamery349 - 19.09.2026

ECMWF çıktısını her 6 saatte bir yenilemek yerine eğilime bakın.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - meteomesut - 19.09.2026

Bu tespite katılmak zor, tek bir çıktıya bakıp genelleme yapılmış.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - IstasyonHalil - 19.09.2026

Of'taki 40 m istasyonun ölçüm cihazı hangisi ve şiddetli sağanakta eksik sayma düzeltmesi uyguladın mı? WH40 tipinde 60 mm/saat üstünde yüzde 5-8 eksik sayma vardı diye sen yazmıştın; 14 Temmuz olayında saatlik 45 mm bant geçtiyse Of'un gerçek değeri 70-72 olabilir, o zaman AROME'un 74'ü daha da yakın olur. Karne için önemli detay.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - melihturkmen - 19.09.2026

Bir ekleme: Bu konu için gerçekten teşekkürler, yıllardır merak ettiğim şeyi anladım.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - KaradenizYagmur - 19.09.2026

(19.09.2026, 06:44)IstasyonHalil Yazdı: Of'taki 40 m istasyonun ölçüm cihazı hangisi ve şiddetli sağanakta eksik sayma düzeltmesi uyguladın mı? WH40 tipinde 60 mm/saat üstünde yüzde 5-8 eksik sayma vardı diye sen yazmıştın; 14 Temmuz olayında saatlik 45 mm...
Haklısın Halil, düzeltme uygulamadım; tablodaki değerler ham. Of'ta 14 Temmuz'da en yüksek saatlik şiddet 38 mm idi, eşiğin altında, o yüzden düzeltme küçük kalır, 1-2 mm. Ağustos olayında 52 mm/saat bir saat vardı, orada 4-5 mm ekleyebiliriz; ECMWF'nin 121'i o zaman daha yakın çıkar. Ayşe'nin önerdiği rüzgar yönü sütununu ekleyip tabloyu güncelleyeceğim.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - HavaAdmin - 19.09.2026

Bu tür doğrulama çalışmaları forumun kimliğidir, teşekkürler. Yöntem notu: MGM istasyonlarının 24 saatlik toplamı 06:00-06:00 UTC penceresiyle hesaplanır; model çıktılarını da aynı pencereye göre topladıysan sorun yok, ama Meteociel gibi kaynaklarda 00-24 UTC toplamı verilir ve gece olaylarında 20-30 mm fark yaratabilir. Eylül olayı gece bantlarıydı; pencereyi teyit edersen tablo kesinleşir.

RE: ICON-EU mu AROME mu? Doğu Karadeniz kıyı yağışında son 3 olayın karnesi - harun_hava - 19.09.2026

(19.09.2026, 08:02)KaradenizYagmur Yazdı: Haklısın Halil, düzeltme uygulamadım; tablodaki değerler ham. Of'ta 14 Temmuz'da en yüksek saatlik şiddet 38 mm idi, eşiğin altında, o yüzden düzeltme küçük kalır, 1-2 mm. Ağustos olayında 52 mm/saat bir saat vardı...
Uzun vadeli çıktılar sadece eğilim gösterir, gün gün okumayın.