|
İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - Yazdırılabilir Versiyon +- HavaForumu (https://havaforumu.com) +-- Forum: Diğer ... (https://havaforumu.com/forum-81.html) +--- Forum: Genel Sohbet & Konu Dışı (https://havaforumu.com/forum-40.html) +--- Konu: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) (/thread-231.html) Sayfalar:
1
2
|
İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - IstasyonHalil - 12.09.2025 Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım. A. İlana bakarken
B. Teslim alırken (elden) ya da videoda
C. Fiyat Sıfır fiyatının yüzde 50-60'ı, 3 yaş altı ve kusursuz setler için makul. 5 yaş üstü dış mekân setinde yüzde 35-40. Konsol tek başına daha değerli, sensör dizisi yıpranır. D. Almayın
Eklemek isteyen buyursun; listeyi güncel tutarım. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - HavaAdmin - 12.09.2025 Çok faydalı, alışveriş kuralları başlığından buraya bağlantı verdim. Bir ekleme: sıcaklık sensörünü avuçta ısıtma testine ek olarak, mümkünse alıcı yanında referans bir termometre (ucuz bir dijital bile olur) getirsin ve gölgede 10 dakika yan yana bıraksın; 1 dereceden fazla fark varsa sensör yaşlanmış olabilir. Nem için referans zor, ama %100 nem için ıslak bez sarma testi kaba fikir verir. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - KaradenizYagmur - 12.09.2025 Yağış ölçer için ek: 100 ml testini bir kerede boşaltarak değil, 5-10 dakikaya yayarak yapın; hızlı dökünce kova devrilme hızına yetişemez ve eksik sayar, satıcı 'bozuk değil, hızlı döktün' der, haklı olur. Bir de huni deliğini ışığa tutup bakın; kısmen tıkalı huni yavaş yağmurda doğru, sağanakta eksik sayar. Karadeniz'de bu hatanın bedeli büyük. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - tunceli710 - 12.09.2025 (12.09.2025, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım. A. İlana bakarken Alım tarihi...Çok sağ ol IstasyonHalil, düzeltmen için ayrıca teşekkür; hatamı görmüş oldum. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - EgeliRuzgar - 12.09.2025 Anemometre için deniz kenarı notu: kepçeleri çevirdiğinde 10 saniyeden kısa sürede duruyorsa yatak yorgun, sağlam yatakta 20-30 saniye döner. Bir de kanadın mil dibinde tuz kabuğu varsa tuzlu havada kullanılmış demektir; alacaksan kanadı yedekle birlikte iste. Bunu 6 yıllık tecrübeyle yazıyorum, marina kenarında hepsi başıma geldi. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - mugla05 - 12.09.2025 Sıcak hava dalgasında en çok kediler köpekler zorlanıyor, gölgelik yapın. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - sema.alkan - 12.09.2025 Şiddetli hava için hazırlık listesi: fener, powerbank, su. İstanbul'dan selamlar. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - SicakDalga07 - 13.09.2025 Nem sensörü için en önemli madde bence şu: kapasitif nem sensörleri 2-3 yılda yüksek nem tarafında kayar (drift), yani %90 gösterdiği yerde gerçek %82 olabilir; sıcaklık tarafı sağlam kalırken nem gider. Satıcıya 'yüksek nemde MGM ile farkı kaç' diye sormalı. Antalya'da bu soru fiyatın yüzde 20'sine denk gelir. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - havaelif - 13.09.2025 Şöyle diyeyim: Sıcaklık 35'i geçince şehir boşalıyor, herkes evde. İstanbul'dan selamlar. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - ayhan_77 - 13.09.2025 (12.09.2025, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım. A. İlana bakarken Alım tarihi...Ege için kuraklık ne durumda, barajlar doldu mu? RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - IstasyonHalil - 13.09.2025 (12.09.2025, 21:02)EgeliRuzgar Yazdı: Anemometre için deniz kenarı notu: kepçeleri çevirdiğinde 10 saniyeden kısa sürede duruyorsa yatak yorgun, sağlam yatakta 20-30 saniye döner. Bir de kanadın mil dibinde tuz kabuğu varsa tuzlu havada kullanılmış...Üç eklemeyi de listeye işledim: referans termometre testi, yağış testinin süreye yayılması ve huni kontrolü, anemometre dönüş süresi, nem drift sorusu. Egeli'nin 20-30 saniye kuralı özellikle iyi; bende de sağlam Davis kepçesi 25 saniye dönüyor, ölçtüm. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - mugla05 - 13.09.2025 Muğla gece 26°C, sıcaklık hiç düşmedi, uyumak zor oldu. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - Meteozeki - 14.09.2025 Ben katılmıyorum ama umarım sen haklı çıkarsın. Bence abartılıyor, bu tür haberlere temkinli yaklaşmak lazım. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - KarAvcisi34 - 14.09.2025 Kar bölgesi için bir madde: kışın dış mekânda kalmış setlerde kalkanın alt plakalarında buz kırığı çatlaklar olur, gözle görünmez ama parmakla dokununca hissedilir; çatlak kalkan yağmurda sensöre su alır. Ayrıca satıcının kaç kışın -10 altını gördüğünü sormak, pil sızıntısı riskini anlamak için iyi bir soru. Çekmeköy'de iki set böyle gitti. RE: İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi) - bartinmeteo226 - 14.09.2025 Kesinlikle katılıyorum, meteoroloji bir gecede öğrenilmiyor. |