Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

İkinci el meteoroloji istasyonu alırken nelere bakılmalı? (kontrol listesi)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım.

A. İlana bakarken
  1. Alım tarihi ve dış mekânda geçen süre: Plastik kalkanlar ve kepçeler UV ile 4-5 yılda kırılganlaşır; deniz kenarında daha erken.
  2. Kalibrasyon bilgisi: Satıcı 'MGM ile karşılaştırdım, fark şu' diyebiliyorsa iyi işaret. Diyemiyorsa fiyat pazarlığı gerekçesi.
  3. Bilinen kusurların yazılı olması: Hiç kusur yazmayan ilan, kusur bilmeyen satıcı demektir.
  4. Pil tipi: Lityum kullanılmışsa sensör kartında sızıntı riski düşük; alkalin pil kışın sızıp kartı bozar.

B. Teslim alırken (elden) ya da videoda
  1. Konsolun sensöre bağlandığını ve tüm parametrelerin canlı geldiğini görün: sıcaklık, nem, rüzgar, yağış.
  2. Anemometreyi elle çevirin: gıcırtı, takılma, düzensiz hız artışı olmasın. Yön kanadını 360 derece döndürün, tüm yönler gelsin.
  3. Yağış ölçere ölçekli kaptan yavaşça 100 ml su dökün; huni çapına göre beklenen mm değerini (Davis ve Ecowitt WH40 için 15,7 mm) tutmalı; yüzde 5 içinde iyi.
  4. Sıcaklık-nem sensörünü avucunuzda ısıtın, değer 1 dakika içinde yükselmeli; yavaş tepki, kirli ya da yaşlanmış sensör demektir.
  5. Kalkanı açıp içine bakın: örümcek ağı, kuş pisliği, toz birikimi ölçümü bozar; temizlenebilir ama pazarlık konusu.
  6. Güneş paneli ve süper kapasitörlü modellerde gece iletim kesilmesi öyküsü sorun; kapasitör ölmüş olabilir.

C. Fiyat
Sıfır fiyatının yüzde 50-60'ı, 3 yaş altı ve kusursuz setler için makul. 5 yaş üstü dış mekân setinde yüzde 35-40. Konsol tek başına daha değerli, sensör dizisi yıpranır.

D. Almayın
  • Sensör kartında yeşil oksitlenme görünen setler
  • Kalkanı çatlamış sıcaklık sensörleri
  • Seri numarası silinmiş ya da okunamayan ürünler

Eklemek isteyen buyursun; listeyi güncel tutarım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • havaFadime, nalan88, necatis91, gul83, Siirt507, serkan_00, unsalr, kar_Gulsum, yildiz_osmaniye, kahramanmarasFirtina, sezgin_79, senaygozlem, KaramanHavasi, sevim_08, Tugba89, manisafirtina
Alıntı
Çok faydalı, alışveriş kuralları başlığından buraya bağlantı verdim. Bir ekleme: sıcaklık sensörünü avuçta ısıtma testine ek olarak, mümkünse alıcı yanında referans bir termometre (ucuz bir dijital bile olur) getirsin ve gölgede 10 dakika yan yana bıraksın; 1 dereceden fazla fark varsa sensör yaşlanmış olabilir. Nem için referans zor, ama %100 nem için ıslak bez sarma testi kaba fikir verir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • ekrem_hava, Meteoabdullah, Meryem_78, vurala82, SeherGozlem, veyselmutlu, EmineU54
Alıntı
Yağış ölçer için ek: 100 ml testini bir kerede boşaltarak değil, 5-10 dakikaya yayarak yapın; hızlı dökünce kova devrilme hızına yetişemez ve eksik sayar, satıcı 'bozuk değil, hızlı döktün' der, haklı olur. Bir de huni deliğini ışığa tutup bakın; kısmen tıkalı huni yavaş yağmurda doğru, sağanakta eksik sayar. Karadeniz'de bu hatanın bedeli büyük.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • havaFadime, AycaGozlem, derya_mugla, sukruelmas, karzafer, Hayriye_Usak, IstasyonHalil
Alıntı
(12.09.2025, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım. A. İlana bakarken Alım tarihi...
Çok sağ ol IstasyonHalil, düzeltmen için ayrıca teşekkür; hatamı görmüş oldum.
Alıntı
Anemometre için deniz kenarı notu: kepçeleri çevirdiğinde 10 saniyeden kısa sürede duruyorsa yatak yorgun, sağlam yatakta 20-30 saniye döner. Bir de kanadın mil dibinde tuz kabuğu varsa tuzlu havada kullanılmış demektir; alacaksan kanadı yedekle birlikte iste. Bunu 6 yıllık tecrübeyle yazıyorum, marina kenarında hepsi başıma geldi.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • denizlifirtina, ReyhanGozlem, NevsehirMeteo607, CerenFirtina
Alıntı
Sıcak hava dalgasında en çok kediler köpekler zorlanıyor, gölgelik yapın.
Termometre yalan söylemez, model bazen söyler.
Alıntı
Şiddetli hava için hazırlık listesi: fener, powerbank, su. İstanbul'dan selamlar.
[-] sema.alkan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • balikesirFirtina
Alıntı
Nem sensörü için en önemli madde bence şu: kapasitif nem sensörleri 2-3 yılda yüksek nem tarafında kayar (drift), yani %90 gösterdiği yerde gerçek %82 olabilir; sıcaklık tarafı sağlam kalırken nem gider. Satıcıya 'yüksek nemde MGM ile farkı kaç' diye sormalı. Antalya'da bu soru fiyatın yüzde 20'sine denk gelir.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • selcukMeteo, aygun_ordu, yavuzs81, serkan_00, demirelc, Acar_Kahramanmaras, DamlaFirtina
Alıntı
Şöyle diyeyim: Sıcaklık 35'i geçince şehir boşalıyor, herkes evde. İstanbul'dan selamlar.
Alıntı
(12.09.2025, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Bu forumda ikinci el istasyon ilanları artmaya başladı; alıcıların neye bakması gerektiğini bir liste halinde yazmak istedim. Kendi deneyimim ve tamir ettiğim birkaç setten çıkardıklarım. A. İlana bakarken Alım tarihi...
Ege için kuraklık ne durumda, barajlar doldu mu?
[-] ayhan_77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • gulizar947
Alıntı
(12.09.2025, 21:02)EgeliRuzgar Yazdı: Anemometre için deniz kenarı notu: kepçeleri çevirdiğinde 10 saniyeden kısa sürede duruyorsa yatak yorgun, sağlam yatakta 20-30 saniye döner. Bir de kanadın mil dibinde tuz kabuğu varsa tuzlu havada kullanılmış...
Üç eklemeyi de listeye işledim: referans termometre testi, yağış testinin süreye yayılması ve huni kontrolü, anemometre dönüş süresi, nem drift sorusu. Egeli'nin 20-30 saniye kuralı özellikle iyi; bende de sağlam Davis kepçesi 25 saniye dönüyor, ölçtüm.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • DamlaS_Kahramanmaras, diyarbakirGozlem, samsunlihamza, coskund403, rustue87
Alıntı
Muğla gece 30°C, sıcaklık hiç düşmedi, uyumak zor oldu.
Termometre yalan söylemez, model bazen söyler.
Alıntı
Ben katılmıyorum ama umarım sen haklı çıkarsın.

Bence abartılıyor, bu tür haberlere temkinli yaklaşmak lazım.
[-] Meteozeki adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • harunKar, osman_91, cetind58
Alıntı
Kar bölgesi için bir madde: kışın dış mekânda kalmış setlerde kalkanın alt plakalarında buz kırığı çatlaklar olur, gözle görünmez ama parmakla dokununca hissedilir; çatlak kalkan yağmurda sensöre su alır. Ayrıca satıcının kaç kışın -10 altını gördüğünü sormak, pil sızıntısı riskini anlamak için iyi bir soru. Çekmeköy'de iki set böyle gitti.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • senol310, meteofuat, sivas446, tekirdag84
Alıntı
Kesinlikle katılıyorum, meteoroloji bir gecede öğrenilmiyor. Devamını bekliyorum.
Kar kürerken bile gülümseyen.
[-] bartinmeteo226 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • celik_karaman, alp89, Ceren.Cevik, hakanm84, Hafize71, zafermeteo, Miray_Usak, yunus_malatya, IpekRuzgar
Alıntı