Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

[Çözüldü] Körfezde öğleden sonra esen 18 knot: imbat mı, meltem mi?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arkadaşlar bugün körfezde öğleden sonra 18 knot vardı, Karşıyaka sahilinde herkes "imbat geldi" diye sevindi. Ben bu konuda biraz aykırı düşünüyorum, tartışalım.

Bence Eylül ortasında körfeze giren bu rüzgar imbat değil, Ege'nin kuzey rüzgarı yani meltem (etezyen). İmbat Temmuz-Ağustos'un rüzgarıdır; kara çok ısınır, deniz serin kalır, fark büyük olunca imbat kurulur. Eylül'de deniz 25-26 dereceye çıktı, kara geceleri serinlemeye başladı, bu fark artık 18 knot üretecek kadar büyük değil.

Bugünkü gözlemim:
  • Alaçatı sabah 09:00: kuzeyli 14 knot
  • Alaçatı 13:00: kuzeyli 20 knot, köpüklü deniz
  • Körfeze dönünce aynı akış kuzeybatıya kıvrılıyor, Karşıyaka'ya WNW olarak giriyor
Alaçatı'da 20 yıldır rüzgarla yaşıyorum, sörf okulunun anemometresini her gün okurum. Bana göre körfezdeki rüzgar meltemin körfeze sızmış hali. Sizce?
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • caglart, BayramS03, GizemGozlem, Acar_Kahramanmaras, perihan.gunduz, tugrul_772
Alıntı
Vds satın al
(15.09.2026, 18:30)EgeliRuzgar Yazdı: Arkadaşlar bugün körfezde öğleden sonra 18 knot vardı, Karşıyaka sahilinde herkes "imbat geldi" diye sevindi. Ben bu konuda biraz aykırı düşünüyorum, tartışalım. Bence Eylül ortasında körfeze giren bu rüzgar...
Menemen'den yazıyorum. Bizde akşam 20:00 gibi bıçak gibi kesildi, şu an yaprak kıpırdamıyor. Meltem olsa gece de eserdi diye biliyorum. Bence bu imbat.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • Gulay245, meteoseher, karozan, cengiz_604, Sinoptikkadir
Alıntı
Karabağlar'dan merhaba. Cahilce bir soru olacak ama imbat ile meltem aynı şey değil mi? Biz evde öğleden sonra gelen serin rüzgarın hepsine imbat deriz.
[-] mutlub adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • aydogank, gulay_kahramanmaras
Alıntı
Hiç cahilce değil mutlub, herkes karıştırıyor. Kısaca:
  • İmbat = deniz meltemi. Tamamen yerel ve günlük döngülü. Kara gündüz ısınır, denizden karaya hava akar. İzmir'de körfez ekseni boyunca batı-kuzeybatıdan girer, gün batımından sonra söner. Gece bazen tersi olur, karadan denize hafif kara meltemi.
  • Meltem / etezyen = sinoptik rüzgar. Balkanlar üzerindeki yüksek basınçla Anadolu-Basra tarafındaki termal alçak arasındaki basınç farkından doğar. Ege'nin açıklarında kuzeyli eser, gece gündüz sürer, yaz boyu ve Eylül'de de görülür.
Bugün Bornova'da kara 32, körfezin suyu 25-26 civarı. O fark imbata yeter bence. Bugünkü rüzgar bana klasik imbat gibi göründü (barank'ın 20:00 gözlemi de bunu söylüyor).
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.
[-] EgeMeltem adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • havaciveli, karzafer, tarikkar, Sinoptikokan, tunao55, melike355, dogukan616, nihatkurt, erhankeskin, semaruzgar, EmelA61
Alıntı
(15.09.2026, 20:25)EgeMeltem Yazdı: Hiç cahilce değil mutlub, herkes karıştırıyor. Kısaca:
  • İmbat = deniz meltemi. Tamamen yerel ve günlük döngülü. Kara gündüz ısınır, denizden karaya hava akar. İzmir'de körfez ekseni boyunca...
Hocam kara-deniz farkı Ağustos'taki gibi değil ama. Ağustos'ta kara 38, deniz 25 idi. Şimdi 32'ye 26. Fark yarıya indi.

İmbat Ağustos'ta biter, Eylül'de gördüğünüz meltemin körfeze girmesi. Tek başına termal etkinin 18 knot verdiğini hiç görmedim. 20 yıldır sahadayım, bu hız başka bir kaynaktan geliyor.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • karbekir, manisalicoskun, eskisehirliziya, Sinoptikibrahim
Alıntı
Seferihisar'dayım. Bizde sabahtan beri kuzey esiyor, şu an bile 12-13 knot var. Liman tarafında balıkçılar bugün açılmadı. Ben de meltem diyorum, bizim burada gece de durmuyor.
Meteoroloji bir tutku, forum bir yuva.
[-] UnluM65 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • orhanKar, baris715, lale.guler
Alıntı
(15.09.2026, 21:10)EgeliRuzgar Yazdı: Hocam kara-deniz farkı Ağustos'taki gibi değil ama. Ağustos'ta kara 38, deniz 25 idi. Şimdi 32'ye 26. Fark yarıya indi. İmbat Ağustos'ta biter, Eylül'de gördüğünüz meltemin körfeze girmesi. Tek başına termal etkinin 18...
Egeli'cim sörf tahtası meteoroloji ders kitabı değil ama Smile İmbat Eylül'de de eser, sıcak günlerde Ekim başına kadar görürüz. Kara-deniz farkının azalması imbatı zayıflatır, bitirmez.

Yarın sabah Çiğli'nin saatlik verisini çıkarıp buraya koyacağım, lafla değil sayıyla konuşalım.
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.
[-] EgeMeltem adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • sinophavasi, kilic58
Alıntı
Bornova'dan. Bir şey ekleyeyim: eskiden imbat gelince hava 4-5 derece düşerdi, üstümüze hırka alırdık. Bu Eylül öğleden sonra rüzgar geliyor ama sıcaklık yine 33, hiç serinletmiyor. Bu yüzden bence de bu gelen imbat değil, meltem. İmbat serinletir.
[-] fidan83 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • sanliurfaGozlem, Meteotayfun, Sinoptikcem
Alıntı
(15.09.2026, 22:40)EgeMeltem Yazdı: Egeli'cim sörf tahtası meteoroloji ders kitabı değil ama Smile İmbat Eylül'de de eser, sıcak günlerde Ekim başına kadar görürüz. Kara-deniz farkının azalması imbatı zayıflatır, bitirmez. Yarın sabah Çiğli'nin saatlik...
Ders kitabı okumadığımı söylemedim ki. Ben sahada ölçüyorum, anemometreyle, her gün not alarak. Bu cümle açıkçası biraz kırıcı oldu, gözlem yapan insanı küçümsemek gibi.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • tolga_83, eroglu76, rustukose, bilgin99, havasule
Alıntı
(16.09.2026, 08:50)EgeliRuzgar Yazdı: Ders kitabı okumadığımı söylemedim ki. Ben sahada ölçüyorum, anemometreyle, her gün not alarak. Bu cümle açıkçası biraz kırıcı oldu, gözlem yapan insanı küçümsemek gibi.
Haklısın Egeli, üslubum sert kaçtı, özür dilerim. Sahadaki 20 yıllık gözlemin bu forumun en kıymetli şeylerinden biri. Espri yapayım derken ayar kaçtı.

Söz verdiğim gibi, 15 Eylül Çiğli (LTBL) saatlik rüzgar:
Kod:
Saat Yön Hız(kt) Not 03:00 VRB 2 sakin 06:00 ESE 3 kara meltemi 09:00 ESE 4 11:30 W 7 deniz meltemi başladı 13:00 WNW 12 16:00 WNW 18 G22 tepe 18:00 NW 13 19:30 NW 6 21:00 CALM 0 gün batımından sonra söndü
Örnek METAR: LTBL 151350Z 29017KT 9999 FEW035 31/17 Q1011
Gece sakin, sabah hafif doğulu, öğlen dönüp batıdan başlıyor, akşam kesiliyor. Bu tam bir imbat imzası.
[-] EgeMeltem adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • sahin65, aydinf, VanMeteo543, kiymet_duzce, AkinN76, ozan.simsek, Selda86, aydogani, aydin67, baris715, davut_canakkale, nihat_335, ozan.kose, NiluferS248
Alıntı
Vds satın al
Menemen'de de aynen böyle. Sabah hafiften doğudan esiyordu, öğlene doğru döndü, akşam 20'de kesildi. Tablo bizim bahçeyle birebir.
[-] barank adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • ozlemruzgar, yagmur_Sebnem, karzafer, SudeFirtina
Alıntı
Tamam, körfezin içinde günlük döngü olduğunu kabul ediyorum. Ama aynı gün Alaçatı okulun anemometresi:
Kod:
Saat Yön Hız(kt) 01:00 N 12 04:00 N 13 07:00 N 14 10:00 NNE 16 13:00 N 20 16:00 N 21 19:00 N 17 22:00 N 14
Gece kesilmiyor, yön hep kuzey. Bunu termal meltemle açıklayamazsınız. Buradaki rüzgar etezyen, net.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • manisafirtina, NeslihanFirtina, Miray_Usak, serkan.kalkan, riza.ozdemir, serkan_00, SenayA_Yalova
Alıntı
Seferihisar'daki istasyonda da tablo aynı: gece 12-15 knot kuzeyli, sabah biraz artıyor. Dün gece rüzgarın uğultusundan uyuyamadık.
Meteoroloji bir tutku, forum bir yuva.
[-] UnluM65 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • manisafirtina, mersinGozlem, gokyuzuFunda
Alıntı
Şimdi anladığım kadarıyla ikiniz farklı yerlere bakıyorsunuz? Biri körfezin içine, biri Çeşme tarafına. Karabağlar'da da akşam 8 gibi kesildi, bizim taraf körfez tarafı sayılır herhalde.
[-] mutlub adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • cemc, kenanmeteo, kar_hande, IpekRuzgar
Alıntı
mutlub tam üstüne bastın. 15 Eylül basınç haritası:
  • Balkanlar üzerinde 1021 hPa yüksek basınç
  • Anadolu'nun güneyinde 1007 hPa civarı termal alçak
  • Ege üzerinde zayıf-orta gradyan, gradyan rüzgarı 10-15 knot kuzeyli
Yani Alaçatı ve Seferihisar'daki gece de süren 12-15 knot kuzeyli akış sinoptik meltem, buna itirazım yok. Egeli'nin tablosu bunu çok güzel gösteriyor.

Körfezin içi ise kuzeyden dağlarla korunaklı, kuzeyli akış oraya zayıflayarak iniyor. Gündüz deniz meltemi körfez ekseninden batıdan girince bu zayıf kuzeyli akışla birleşiyor, ortaya WNW 18 knot çıkıyor. Kısacası imbat meltemin üzerine binmiş.
[-] EgeMeltem adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • meteomesut, musa97, cembalci, aktas_nevsehir, manisafirtina, Tugba89, nalanruzgar, kar_Arzu, caglar.yuksel
Alıntı