Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Çeşme-Alaçatı Eylül 2026 meltem bilançosu: 25 knot günleri geride mi kaldı?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sezon sonu geldi sayılır, ben de her yıl yaptığım gibi Alaçatı meltem defterini paylaşıyorum. Ölçümler kendi el anemometrem ve sörf okulunun direkteki sensöründen, 14:00-17:00 arasındaki en yüksek 10 dakikalık ortalama.

Kod:
Alaçatı 2026 - günlük meltem zirvesi (knot) Haziran: 20+ knot gün sayısı 14 / 25+ knot 4 / en yüksek 28 (23 Haz) Temmuz: 20+ knot 22 / 25+ knot 9 / en yüksek 31 (17 Tem) Ağustos: 20+ knot 19 / 25+ knot 7 / en yüksek 29 (8 Ağu) Eylül 1-17: 20+ knot 8 / 25+ knot 2 / en yüksek 26 (4 Eyl)

Geçen yıl aynı dönemde Eylül'de 25 knot üstü 5 gün vardı, bu yıl 2. Ağustos ortasından sonra imbat daha geç oturdu, genelde 14:30'dan önce 15 knotu geçmedi. Deniz suyu Ağustos sonunda 27 °C ile son yılların en sıcağıydı, kara-deniz sıcaklık farkı azalınca meltem de tembelleşti bence.

Soru: bu fark gerçekten deniz suyu sıcaklığından mı, yoksa Ağustos'un ikinci yarısındaki güneyli akış mı meltemi bastırdı? Sinoptik açıdan bilen anlatsın, ben gözlemciyim, teorisyen değilim.

Not: Eylül'ün geri kalanı için hâlâ umutluyum ama sörf tahtasını yavaş yavaş temizlemeye başladım.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • aydogani, selcukMeteo, karamanlisema, KaradenizYagmur, dursun_923, cetind58, sanliurfaHavasi, MeteoHavva, DamlaFirtina, demira
Alıntı
Fırtına ile birlikte sıcaklık 10 derece birden düştü.

Bence abartılıyor. Bu sistem daha önce de böyle görünüp kıyıya bile varmadan dağıldı.
Alıntı
Güzel bir veri seti, teşekkürler. İki etkinin ikisi de var ama ağırlık farklı:
  • Deniz suyu sıcaklığı: Meltemin motoru kara-deniz sıcaklık farkı. Ağustos'ta deniz 27 °C iken Çeşme karası öğleden sonra 32-33 °C; fark 5-6 derece. Haziran'da deniz 22 °C, kara 30 °C; fark 8 derece. Bu tek başına 2-4 knot fark yaratır.
  • Sinoptik akış: 10-25 Ağustos arasında Ege üzerinde 850 hPa'da güneybatılı zayıf bir akış vardı; meltem yönüyle çelişince toplam rüzgar düşer. Bu dönemde 20 knot altı günlerin yığıldığını göreceksin.

Bence Eylül'deki düşüşün ana nedeni ikincisi, deniz suyu ise arka plan. Güven derecesi: orta; elimde Çeşme için düzenli SST serisi yok, MGM'nin şamandıra verisinden bakıyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • Sinoptikefe, mustafa84, yagmur_ecrin, KaradenizYagmur, YesimFirtina, Erdem_Osmaniye, karcuneyt, bulutAyse, ilayda534, gokyuzuEbru, GizemGozlem, necatig766, recep_63
Alıntı
(18.09.2026, 00:32)EgeliRuzgar Yazdı: Sezon sonu geldi sayılır, ben de her yıl yaptığım gibi Alaçatı meltem defterini paylaşıyorum. Ölçümler kendi el anemometrem ve sörf okulunun direkteki sensöründen, 14:00-17:00 arasındaki en yüksek 10 dakikalık ortalama....
Kesinlikle. Sabah çıktısı da senin dediğini doğruladı.
Manisa rüzgarı benden sorulur.
Alıntı
Rüzgar abi, direkteki sensör hangi model? Eğer mekanik kepçeli bir Davis ise 25 knot üstünde yaklaşık %3 fazla okur, ultrasonik ise hamleleri daha iyi yakalar ama ortalamayı biraz düşük gösterir. Yıllar arası kıyas yaparken sensör aynı kaldıysa sorun yok, değiştiyse 1-2 knot farkın açıklaması bu olabilir. Ayrıca direk yüksekliği kaç metre? Standart 10 m, sörf okulları genelde 6 m'ye takıyor.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • meteomahmut, kenan_canakkale, kastamonuhavasi, musa_58, baris_hava
Alıntı
(18.09.2026, 11:08)IstasyonHalil Yazdı: Rüzgar abi, direkteki sensör hangi model? Eğer mekanik kepçeli bir Davis ise 25 knot üstünde yaklaşık %3 fazla okur, ultrasonik ise hamleleri daha iyi yakalar ama ortalamayı biraz düşük gösterir. Yıllar arası kıyas...
Halil, sensör 2023'ten beri aynı, mekanik kepçeli bir Davis, direk yaklaşık 7 metre. Yani yıllar arası kıyas geçerli ama mutlak değerler standardın biraz altında olabilir, doğru. El anemometrem ile arasında genelde 1 knot fark var, o kadarını kabul ediyorum.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • Kubra660, esino828, ozane, SedaFirtina
Alıntı
(18.09.2026, 04:14)SinoptikAyse Yazdı: Güzel bir veri seti, teşekkürler. İki etkinin ikisi de var ama ağırlık farklı: Deniz suyu sıcaklığı: Meltemin motoru kara-deniz sıcaklık farkı. Ağustos'ta deniz 27 °C iken Çeşme karası öğleden sonra 32-33 °C; fark 5-6...
Sağ ol SinoptikAyse, bu paylaşım olmasa dolu hasarını göremeyecektik.
[-] mutlub adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • emin98
Alıntı
Sabah araba camında buz vardı, mevsimin ilk donu geldi.
Alıntı
Sıcaklık gece bile düşmüyor, uyku düzeni bozuldu.
[-] fidan83 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • hamza_381
Alıntı
Dolu için araba örtüsü işe yarıyor mu, deneyen var mı?
Alıntı
Bir şey ekleyeyim: Ağustos ikinci yarısında GFS neredeyse her gün öğleden sonra Çeşme için 20 knot batı veriyordu, gerçekleşen 15. Model kıyı çizgisi çözünürlüğünü tutturamıyor, Karaburun yarımadasının gölgesini görmüyor. Meltem tahmini için AROME ya da ICON-EU'ya bakın, GFS'i sadece sinoptik akışı görmek için kullanın. Bu arada tabloyu kaydettim, seneye kıyas yaparız.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • SivasMeteo868, baris_hava, PalandokenKar, IstasyonHalil, karsoner, YesimFirtina, cagatay.oztas
Alıntı
(18.09.2026, 00:32)EgeliRuzgar Yazdı: Sezon sonu geldi sayılır, ben de her yıl yaptığım gibi Alaçatı meltem defterini paylaşıyorum. Ölçümler kendi el anemometrem ve sörf okulunun direkteki sensöründen, 14:00-17:00 arasındaki en yüksek 10 dakikalık ortalama....
Sağ ol EgeliRuzgar, bu paylaşım olmasa dolu hasarını göremeyecektik.
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • malatyameteo293, gokyuzuEbru
Alıntı
Denizli şu an 27°C, hortum haberi geldi, umarım abartıdır.
Alıntı
Yağmur sonrası hava o kadar temiz ki dağlar görünüyor.
Sabır, kar için en iyi araçtır.
Alıntı
(18.09.2026, 17:48)mutlub Yazdı: Dolu için araba örtüsü işe yarıyor mu, deneyen var mı?
Çok teşekkürler mutlub, sorumu bu kadar sabırla cevapladığın için.

Ellerine sağlık, haritaları bu kadar temiz hazırlamak kolay değil.
[-] erhankeskin adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • SivasMeteo868, eren_67
Alıntı