Konu: 62
Alınan Beğeni: 575 mesajda 2.896
Verilen Beğeni: 320
Tam bir yıl önce bu günlerde İstanbul son yılların en ciddi kar olaylarından birini yaşadı. O hafta forumda 40 sayfa yazdık; bugün sakin kafayla geri bakmak istiyorum. Bu bir nostalji başlığı değil, ders çıkarma başlığı. Ders çıkarmazsak her kış aynı hataları yaparız.
Ne olmuştu (forum arşivinden)- Olaydan 8 gün önce GFS 300. saatte İstanbul için T850 -10 çizdi; forum ikiye bölündü, Kemal "fantezi" dedi (haklı olarak, o run'ın kendisi tutmadı).
- 5 gün kala ECMWF de soğuğu gördü; T850 -7, poyraz 50 km/s. Takip başlığı o gün açıldı.
- 48 saat kala iki model -8'de buluştu, GEFS üyelerinin %80'i ölçülebilir örtü verdi.
- Kar üç gün sürdü. Çekmeköy'de 34 cm, Beykoz yüksekleri 40 cm üstü, Kadıköy sahil 12 cm, Avrupa Yakası'nda Arnavutköy 30 cm, Bakırköy 8 cm ölçtük (forum gözlemleri).
- Kar, soğuk havanın Karadeniz üzerinden uzun yol alıp nemlendiği klasik deniz etkili kar düzeniyle geldi; poyraz 60 km/s'ye ulaştı, Anadolu Yakası kuzeyi Avrupa Yakası'ndan iki kat kar aldı.
Öğrendiklerimiz
- 300 saat haritası tutmadı ama 120 saat haritası tuttu. Kural doğru: iki model uyumu, 120 saat.
- İstanbul'da "kar yağdı mı" sorusunun tek cevabı yok; Çekmeköy ile Bakırköy arasında 26 cm fark vardı. İlçe ilçe gözlem şart.
- Deniz etkili karda modeller toplam yağışı düşük verdi: ECMWF 20 mm demişti, kar suyu eşdeğeri 32 mm çıktı. Karadeniz'in katkısı modellerde eksik.
- Poyraz 40 km/s altına düştüğü 6 saatte kar durdu; rüzgar kar kadar önemli.
- Heyecan iyi ama forumun en çok okunan mesajı Ayşe'nin "belirsizlik" bölümü oldu. İnsanlar kesinlik değil dürüstlük istiyor.
Bu yıl
Çekmeköy'de bugün 4 °C ve yağmur; geçen yılın bu günü 34 cm'in üstünde yürüyordum. Kış kış üstüne benzemez. Arşivde o günlerde yazanlar, eksik bıraktığım dersi eklesin.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• KaracaS05, AycaGozlem, sinoptikcan, sakaryameteo648, rustu_hava, oguzo03, FatmaOguz96, sinoptikdeniz, lale.guler, HavaAdmin, haydar166, OzkanE89, sanliurfaHavasi, Hafize71, KaradenizYagmur

Konu: 101
Alınan Beğeni: 843 mesajda 5.100
Verilen Beğeni: 338
Bir ders ekleyeyim: olayın en kritik parametresi T850 değil, 850-1000 hPa kalınlığıydı. Kar yağarken İstanbul'da T850 -8 ile -9 arasında ama yer sıcaklığı 0 ile +1 arasında kaldı; kar tutmasını sağlayan yağış şiddetiydi (saatte 3-4 cm), sıcaklık değil. Şiddet düşünce sahilde kar yağmurla karıştı. İkinci ders: MGM'nin turuncu kodu 36 saat önce geldi ve isabetliydi; forumun uyarıyı 5 gün önceden konuşması iyi, ama kamuya dönük tek referans yine MGM olmalı. Üçüncü: o hafta belirsizlik bölümünü her mesaja yazmakta ısrar ettim, şimdi haklı çıktığımı okuyunca sevindim.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 16 üye beğendi
• turane, cemal.gunes, taskinb, BayramT92, zonguldakHavasi, alperentas, ertugrulgul, ozane, elazigliemre, tugrul698, nevzata63, malatyaliumut, SudeFirtina, ModelciKemal, gulbahar558, havasukran
Konu: 0
Alınan Beğeni: 65 mesajda 95
Verilen Beğeni: 101
Kar yağıyor ama sıcaklık -5 derece, tutmaz gibi.
GFS çıktıları saatlik bazda İstanbul için karı gösteriyor.
Gaziantep için kar günü sayacı: sıfırlandı.
Konu: 3
Alınan Beğeni: 227 mesajda 343
Verilen Beğeni: 297
Bence de öyle, çıktılar arasındaki fark çok azaldı.
Yüksek kesimlerde kar var mı, yola çıkmadan bilmek istiyorum.
Konu: 151
Alınan Beğeni: 755 mesajda 5.038
Verilen Beğeni: 326
(16.02.2026, 17:20)KarAvcisi34 Yazdı: Tam bir yıl önce bu günlerde İstanbul son yılların en ciddi kar olaylarından birini yaşadı. O hafta forumda 40 sayfa yazdık; bugün sakin kafayla geri bakmak istiyorum. Bu bir nostalji başlığı değil, ders çıkarma... Kayıtlarımı açtım. 8 gün kala "fantezi" dedim, 5 gün kala "%40", 3 gün kala "%70", 48 saat kala "%85". Yani ben de tahmin değil, model ortalamasını yazıyordum; run'lar yakınsadıkça ben de yakınsadım. Öğrendiğim ders: 300 saatlik run fantezi olsa bile, "soğuk sinyalinin bölgesi" doğruydu, sadece zamanlama 3 gün kaydı. Uzun vadede yer değil zamanlama hata veriyor. Bir de deniz etkili kar için ICON'un o hafta yağışı en iyi verdiğini not düşeyim; küresel modeller Karadeniz'i yeterince ısıtmıyor.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 13 üye beğendi
• kar_Figen, cerenu_sakarya, zeki717, elazigliemre, rizaoztas, unsalr, sefak, AksarayHavasi, NiluferC498, havacisedat, hakanm84, KaramanHavasi, TurkS00
Konu: 53
Alınan Beğeni: 490 mesajda 2.645
Verilen Beğeni: 305
Teknik ders: o hafta Bursa'da 18 cm ölçtüm ve Davis'in ısıtıcısız yağış ölçeri 6 mm gösterdi; gerçek kar suyu eşdeğeri 19 mm çıktı. Şubat 2025'ten sonra ölçere ısıtıcı taktım. Kar takibinde yağış ölçere değil, kar tahtası ve eritme yöntemine güvenin. Bir de sensör pilleri: -6 °C ve üç günlük kapalı hava sonrası güneş paneli yetmedi, 20 saat veri kaybettim. Şimdi kışın yedek pil ünitesi takılı. Kar olayı teknik açıdan da öğreticiydi.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 140
Alınan Beğeni: 710 mesajda 4.654
Verilen Beğeni: 581
Yönetim açısından ders: o hafta forum trafiği normalin 6 katına çıktı, üç kez yavaşlama yaşadık ve sunucuyu büyüttük. İçerik açısından iki şeyi değiştirdik: takip başlıklarında tek satırlık mesajların silinmesi kuralı ve gözlem formatının zorunlu olması. İkisi de o haftadan çıktı. Bir de olumlu ders: o hafta forum dışından gelen yüzlerce ziyaretçi "burada abartı yok" diye üye oldu. Sansasyondan kaçınmak sadece etik değil, aynı zamanda büyümenin nedeni.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• nevzat_394, taskinb, ekrem_hava, kaan_bolu, samsunHavasi, Songul_89, NazlicanAkbas01, gokyuzuNilufer, meteosevil, ramazantan, samsunfirtina, TurkS00, eren_izmir, ModelciKemal, SivasMeteo945
Konu: 62
Alınan Beğeni: 575 mesajda 2.896
Verilen Beğeni: 320
(16.02.2026, 21:32)SinoptikAyse Yazdı: Bir ders ekleyeyim: olayın en kritik parametresi T850 değil, 850-1000 hPa kalınlığıydı. Kar yağarken İstanbul'da T850 -8 ile -9 arasında ama yer sıcaklığı 0 ile +1 arasında kaldı; kar tutmasını sağlayan yağış şiddetiydi... Ayşe, "şiddet sıcaklıktan önemli" dersini ilk mesaja ekliyorum, gerçekten en kritik nokta buydu. O gece Çekmeköy'de saatte 4 cm yağarken termometre 0,4 gösteriyordu ve hiçbirimiz inanamıyorduk. Kemal, zamanlama tespitin de doğru: 300 saatte "nerede" tuttu, "ne zaman" 3 gün kaydı. Bunu sabit konuya ders olarak ekleyelim mi?
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
Konu: 2
Alınan Beğeni: 281 mesajda 434
Verilen Beğeni: 309
İstanbul şu an 2°C, yağmur sulusepkene döndü.
Konu: 55
Alınan Beğeni: 436 mesajda 2.176
Verilen Beğeni: 351
O hafta İstanbul'a trenle gelmiştim, Boğaz'da kar çekmek için. Öğrendiğim ders fotoğrafçı tarafından: karın en yoğun olduğu saatte çekim yapılmıyor, görüş 100 m; asıl kareler yağış kesildikten sonraki ilk 2 saatte çıkıyor. Üsküdar sahilinden çektiğim karede Kız Kulesi'nin arkasında kar bulutunun kenarı ve altında bir şerit turuncu ışık vardı, hâlâ en sevdiğim kare. Bu başlık için teşekkürler, arşivi okumak bile heyecanlı.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.

Konu: 0
Alınan Beğeni: 26 mesajda 32
Verilen Beğeni: 73
(16.02.2026, 17:20)KarAvcisi34 Yazdı: Tam bir yıl önce bu günlerde İstanbul son yılların en ciddi kar olaylarından birini yaşadı. O hafta forumda 40 sayfa yazdık; bugün sakin kafayla geri bakmak istiyorum. Bu bir nostalji başlığı değil, ders çıkarma... Kar yağdığında sokak lambası altında izlemek terapi gibi.
Min-maks termometre ve manuel yağış kabı · 825 m
Konu: 44
Alınan Beğeni: 463 mesajda 2.579
Verilen Beğeni: 228
Doğu'dan bakınca dersim şu: siz 34 cm'i tarihi olay olarak konuşurken bizde aynı hafta 40 cm yağdı ve haberlerde geçmedi. Kızmıyorum, tersine anlıyorum: kar şehre göre anlam kazanıyor. İstanbul'da 34 cm, altyapısı olmayan bir şehirde 3 gün hayatı durdurur; Erzurum'da sabah küreriz. Bu yüzden İstanbul takibini ciddiye alıyorum, kar aynı kar ama sonuç farklı. Yalnız 2004'ü, 2015'i, 2022'yi ve 2025'i her hafta anlatmak zorunda mısınız Kar Avcısı, onu soruyorum.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını 14 üye beğendi
• SemaB_Sakarya, Berna_meteo, havaseher, senerc, konyaHavasi, ilkert76, gulerpolat88, YucelE94, havaciabdullah, yunus_malatya, sezgin_79, ahmetb80, EgeliRuzgar, NazliRuzgar
Konu: 1
Alınan Beğeni: 119 mesajda 159
Verilen Beğeni: 245
İstanbul -1°C, lapa lapa kar yağıyor, yerde tutmaya başladı bile. ❄️
Köyde kalınlık 40 cm'yi geçmiş, dedem aradı.
Konu: 101
Alınan Beğeni: 843 mesajda 5.100
Verilen Beğeni: 338
(18.02.2026, 04:26)KarAvcisi34 Yazdı: Ayşe, "şiddet sıcaklıktan önemli" dersini ilk mesaja ekliyorum, gerçekten en kritik nokta buydu. O gece Çekmeköy'de saatte 4 cm yağarken termometre 0,4 gösteriyordu ve hiçbirimiz inanamıyorduk. Kemal, zamanlama tespitin... Kar Avcısı, evet, sabit konuya "öğrenilen dersler" bölümü olarak ekleyelim; Kemal'in zamanlama notu, Halil'in ölçüm notu ve şiddet-sıcaklık dersi üç madde olarak yeter. Palandöken'in sorusuna da cevap: evet, zorunlu; Marmara'da kar hafızayla yaşanıyor. Bu başlığı arşiv etiketiyle işaretliyorum, gelecek Şubat yine açılır.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
Konu: 2
Alınan Beğeni: 173 mesajda 276
Verilen Beğeni: 228
Sabaha karşı sıcaklık artışı hissedildi, kar yağmura döndü.
Beyaz örtü sevdalısı.
|