05.06.2025, 17:20
Merhaba,
Bu forum kar kadar heyecanlı değil ama bir gecede bir yılın emeğini götürebilen olayı konuşuyoruz. Aşağıdaki rehber üreticiler, bahçe sahipleri ve don gözlemi paylaşacak üyeler içindir. Kısa ve maddeli tuttum; Erzurum'da lafı uzatan üşür.
1. İki tür don
2. Riskli dönemler (kabaca)
3. Hangi koşullarda alarma geçmeli?
4. Önlemler (kısa liste)
5. Forumda bildirim formatı
Zarar iddiası için mutlaka kaynak ve tarih yazın; 'duydum' bu forumda geçmez. Sorular ve eklemeler için başlık açık.
Bu forum kar kadar heyecanlı değil ama bir gecede bir yılın emeğini götürebilen olayı konuşuyoruz. Aşağıdaki rehber üreticiler, bahçe sahipleri ve don gözlemi paylaşacak üyeler içindir. Kısa ve maddeli tuttum; Erzurum'da lafı uzatan üşür.
1. İki tür don
- Radyasyon donu: Açık gökyüzü, sakin rüzgar, kuru hava. Gece zemin ısı kaybeder, en soğuk hava vadi tabanlarında ve çukurlarda toplanır. 2 m'de +2 °C ölçerken çimde -3 °C görürsünüz. Zirai zararın büyük kısmı bundan olur.
- Adveksiyon donu: Soğuk hava kütlesinin rüzgarla gelmesi. Gündüz bile sıfırın altı, rüzgarlı, bulutlu olabilir. Yamaç-çukur farkı azdır, korunması zordur; neyse ki tarım için kritik tarihlerde daha seyrektir.
2. Riskli dönemler (kabaca)
- Ege ve Akdeniz iç kesimleri (bağ, kayısı, erik): Mart sonu - Nisan ortası.
- Marmara (kiraz, şeftali, zeytin genç fidan): Nisan.
- İç Anadolu (kayısı, elma, kiraz): Nisan başı - Mayıs ilk hafta. Malatya kayısısı için 5-20 Nisan en kritik pencere.
- Doğu Anadolu (elma, meyve bahçeleri): Mayıs'ın tamamı; Erzurum'da Haziran başında bile don görülür.
- Sonbahar: Doğu ve İç Anadolu'da Eylül sonu - Ekim'de ilk donlar; geç hasat ürünler (domates, biber, ceviz) etkilenir.
3. Hangi koşullarda alarma geçmeli?
- MGM'nin il bazlı zirai don uyarısı çıkmışsa.
- Akşam 18:00'de sıcaklık 6 °C'nin altında, çiy noktası 0 °C'nin altında, gökyüzü açık ve rüzgar 10 km/s'nin altındaysa: gece radyasyon donu olasılığı yüksektir.
- Cephe geçişinden sonraki ilk açık gece en tehlikelisidir.
4. Önlemler (kısa liste)
- Yağmurlama sulama (sürekli olmalı; buz tabakası +0 °C'de tutar, kesilirse zarar artar).
- Rüzgar makinesi veya pervane: inversiyon tabakasındaki ılık havayı aşağı karıştırır.
- Sisleme / duman: sınırlı etki, yalnızca sakin gecelerde.
- Örtü (küçük parseller, fide): en basit ve en etkili.
- Bahçede min-maks termometre: 2 m'de değil, bitki yüksekliğinde okuyun.
5. Forumda bildirim formatı
Kod:
[b]İlçe / İl[/b] - GG.AA.YYYY, gece minimumu SS:DD
2 m sıcaklık: -1,8 °C | Zemin/çim: -4,2 °C | Rüzgar: sakin | Gökyüzü: açık
Etkilenen ürün: kayısı (çiçek dönemi) | Gözlenen zarar: var/yok/henüz belli değil
Kaynak: kendi istasyonum / MGM istasyonu adıZarar iddiası için mutlaka kaynak ve tarih yazın; 'duydum' bu forumda geçmez. Sorular ve eklemeler için başlık açık.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)