Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Malatya-Elazığ Nisan 2026 zirai donu: kayısı bahçelerinde -4 °C gecesi

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Malatya ve Elazığ için kritik bir gece yaklaşıyor; bu başlığı hem tahmin hem de gözlem için açıyorum.

Durum
Mart'ın son haftası bölgede mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde geçti; Malatya'da kayısı çiçeklenmesi normalden 10 gün erken tamamlandı ve ağaçlar şu an en hassas dönemde (küçük meyve). Bu gece ve yarın gece (10-11 Nisan 2026) kuzeyden gelen soğuk hava kütlesiyle radyasyon donu bekleniyor.

Model ve MGM
  • MGM 10 Nisan için Malatya, Elazığ, Erzincan ve Tunceli'ye zirai don uyarısı (sarı kod) yayımladı
  • ECMWF 00z: Malatya ova 2 m minimum -2 °C, 12z güncellemesi -3 °C
  • GFS 00z: -1 °C; GFS bu tür sakin gecelerde minimumu sistematik olarak 2-3 derece ılık verir
  • Rüzgar gece yarısından sonra sakinleşiyor, gökyüzü açık, nem düşük: radyasyon donu için üç şart da var

Beklentim
Malatya merkez -2/-3 °C, Battalgazi ve Yeşilyurt ova bahçelerinde -4 °C, Darende ve Akçadağ'da -5 °C. Kayısıda küçük meyve dönemi için kritik eşik yaklaşık -1,5 °C'dir; bu değerler ciddi kayıp anlamına gelir.

Üreticiler için
Bahçede soğuk hava çukurlarında (vadi tabanı, eğim dibi) sıcaklık ova ortalamasından 1-2 derece daha düşük olur. Sisleme ve rüzgar pervanesi gibi önlemler gece 02:00'den önce başlamalı. Ayrıntılar Don & Buzlanma forumundaki rehberde.

Malatya ve Elazığ'dan üyeler, lütfen gece minimumlarınızı saatiyle yazın; termometreniz bahçedeyse yüksekliğini de belirtin.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
Alıntı
(10.04.2026, 00:32)HavaAdmin Yazdı: Malatya ve Elazığ için kritik bir gece yaklaşıyor; bu başlığı hem tahmin hem de gözlem için açıyorum. Durum Mart'ın son haftası bölgede mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde geçti; Malatya'da kayısı çiçeklenmesi...
Erzurum bu gece -6 bekliyor ama bizde kayısı yok, şaşıracak şey de yok. Malatya için üzülüyorum; 2024 Nisan'ında da aynı film oynanmıştı. Elazığ Baskil tarafından bir tanıdığım var, sabah değer alırsam yazarım, termometresi bahçede 1,5 m'de asılı.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • NiluferS248, MusHavasi, esino828, sinoptikdeniz, SamsunliMelek
Alıntı
Sinoptik ek: 500 hPa'da oluk bugün öğleden sonra Anadolu'nun doğusuna geçiyor, arkasından sırt (ridge) kuruluyor; yani gece bulut yok, rüzgar yok. 850 hPa Malatya için 12z'de -2 °C. Bu koşullarda 2 m sıcaklığın 850 hPa'dan 1-2 derece daha düşük çıkması Doğu Anadolu ovalarında sık görülür; ECMWF'nin -3'ü bile iyimser olabilir. Güven derecesi yüksek, maalesef.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • arda69, bulutyeliz, fidan83, eskisehirFirtina, Suna742, tugrula710, osmaniyeliguler, yagmur_Leyla, sedatk76, bayburthavasi
Alıntı
(10.04.2026, 00:32)HavaAdmin Yazdı: Malatya ve Elazığ için kritik bir gece yaklaşıyor; bu başlığı hem tahmin hem de gözlem için açıyorum. Durum Mart'ın son haftası bölgede mevsim normallerinin 6-8 derece üzerinde geçti; Malatya'da kayısı çiçeklenmesi...
Emeğine sağlık, Nisan ayı için hazırladığın tablo çok işlevsel.
Fırtına kovalar, sağanakta ıslanır.
[-] elaziglierol adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • yigitd74, deniz84, efeates
Alıntı
GFS'in sakin gece minimumlarını ılık vermesi klasik; toprak-atmosfer etkileşimi şemasında yüzey soğumasını az tutuyor. Nisan 2025 için baktım, Malatya'da 6 don gecesinin 5'inde GFS 2 dereceden fazla ılık kalmış. Kısacası GFS -1 diyorsa -3 okuyun. Bu başlıkta hiç espri yapasım yok, ürünlerin selameti için umarım yanılırız.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • kar_Figen, yavuzs81, gokhan_74, karturan, veyselmeteo, PalandokenKar, mugla05, Radartugrul, bayburthavasi, yildirimv
Alıntı
(10.04.2026, 10:54)elaziglierol Yazdı: Emeğine sağlık, Nisan ayı için hazırladığın tablo çok işlevsel.
Aynı görüşteyim, sistem güçlenerek geliyor.
Sinoptik harita okumak bir sanattır.
Alıntı
Elektrikler gitti, jeneratörle yazıyorum; Doğu Anadolu fırtınası ciddi.
[-] necatig766 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Serap.Yalova
Alıntı
(10.04.2026, 20:49)necatig766 Yazdı: Elektrikler gitti, jeneratörle yazıyorum; Doğu Anadolu fırtınası ciddi.
Emin değilim, geçen hafta da böyle denmişti ama olmadı.

Ben hala ikna olmadım, ısrarla aynı grafiği paylaşman bir şey değiştirmiyor.
Alıntı
Kesinlikle, 8 Nisan sonrası için ben de aynı beklentideyim.
Bir sonraki cephe için hazır.
[-] erzurumFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • cagataymeteo, cengizKar, DamlaE_Kahramanmaras, ozan.kose, YesimFirtina
Alıntı
Gözlem güncellemesi, 11 Nisan sabahı:
Malatya merkez MGM istasyonu -2,8 °C (05:50). Battalgazi'den bir üyenin bahçe termometresi 1,5 m'de -4,1 °C, saat 06:10. Akçadağ'dan gelen bilgi -5,4 °C. Sisleme yapan bahçelerde -2 civarı korunmuş.

Bu değerler beklentiyle örtüşüyor; kayıp maalesef ciddi görünüyor, ama net oran için hasat dönemini beklemek gerekir. İkinci gece (11-12 Nisan) için ECMWF 12z -1 °C, GFS 0 °C veriyor; bulutlanma artacağı için ilk geceden hafif geçecek.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • tugayMeteo, cerengozlem, BayramT92, ozlemruzgar, DamlaFirtina, vedat_827, lale.guler, BulutKovalayan, manisafirtina, NazliRuzgar, IlaydaGozlem, eren_izmir, bursaFirtina, gokyuzueda
Alıntı
(11.04.2026, 07:26)HavaAdmin Yazdı: Gözlem güncellemesi, 11 Nisan sabahı: Malatya merkez MGM istasyonu -2,8 °C (05:50). Battalgazi'den bir üyenin bahçe termometresi 1,5 m'de -4,1 °C, saat 06:10. Akçadağ'dan gelen bilgi -5,4 °C. Sisleme yapan bahçelerde -2...
Baskil'den değer geldi: 06:00'da -3,6 °C, 1,5 m yükseklik, bahçe düz alanda. Sisleme yapmamışlar. Erzurum'da aynı gece -7,2 °C ölçtük, çayırlar buz tuttu, bizde sadece manzara. Malatya'ya geçmiş olsun.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • selcukMeteo, diyarbakirlimetin, BeyzaGozlem, ilhandemirci, necatig766, UsakHavasi
Alıntı
Bir soru: bahçe termometreleri 1,5 m'de ve muhtemelen kalkansız. Gece radyasyon soğumasında kalkansız termometre gökyüzüne ısı kaybedip havadan 0,5-1 derece daha düşük gösterebilir mi? -4,1'in gerçek hava sıcaklığı olduğuna ne kadar güveniyoruz? Sorgulamak için değil, kayıp hesabında fark eder diye soruyorum.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • KutahyaMeteo946, sevdaruzgar, KaradenizYagmur, aydogank
Alıntı
(11.04.2026, 12:20)SicakDalga07 Yazdı: Bir soru: bahçe termometreleri 1,5 m'de ve muhtemelen kalkansız. Gece radyasyon soğumasında kalkansız termometre gökyüzüne ısı kaybedip havadan 0,5-1 derece daha düşük gösterebilir mi? -4,1'in gerçek hava sıcaklığı...
Yerinde soru. Evet, kalkansız termometre açık gecede gökyüzüne ışınım yoluyla ısı kaybeder ve havadan biraz daha düşük gösterebilir; fark genelde 0,3-0,8 derece. Ancak bitki dokusu da aynı şekilde ışınımla soğuduğu için kalkansız termometrenin gösterdiği değer, yaprağın gerçekte maruz kaldığı sıcaklığa daha yakındır. Zirai don değerlendirmesinde bu yüzden 'bitki sıcaklığı' hava sıcaklığından daha anlamlı. Yani -4,1 hava için biraz abartılı, kayısı için gerçekçi.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • ferdaruzgar, serkan_00, karengin, elvank105, MeteoSerpil, mehmet_hava, Akgun_Mus, Serife10, Oya.Dinc
Alıntı
Yağışın süresi kadar tutunması da önemli, gündüz erirse kalmaz.
[-] handeo870 adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • karamanlisema, SivasMeteo868, burak65, SicakDalga07
Alıntı
(10.04.2026, 20:49)necatig766 Yazdı: Elektrikler gitti, jeneratörle yazıyorum; Doğu Anadolu fırtınası ciddi.
Bu fırtına sistemi Doğu Anadolu için son yılların en kuvvetlisi olabilir.
Doluya karşı örtü, tahmine karşı sabır.
Alıntı