Konu: 140
Alınan Beğeni: 710 mesajda 4.652
Verilen Beğeni: 580
Bu forum, iklim değişikliğini bilimsel veri ve yayımlanmış kaynaklar üzerinden tartışmak için açılmıştır. Hava tartışmalarından farklı olarak burada "bence" ile başlayan cümleler yeterli değildir; aşağıdaki kurallar bağlayıcıdır.
1. Kurallar
- Kaynak zorunludur. Sayısal iddia ("Türkiye 1,5 °C ısındı", "yağış %10 azaldı") yapan her mesaj kaynağını belirtir: kurum, rapor adı, yıl. Kaynaksız sayısal iddia içeren mesajlar düzenlenir.
- Referans dönemi belirtin. Sıcaklık anomalisi (normalden sapma) hangi döneme göre? 1961-1990, 1981-2010 ve 1991-2020 farklı sonuç verir; ikisini karşılaştırmak hatadır.
- Hava ile iklim ayrımı. Tek bir sıcak yaz ya da tek bir karlı kış iklim değişikliğinin kanıtı ya da çürütmesi değildir. İklim en az 30 yıllık ortalama ve eğilimle konuşulur.
- Siyaset yok. Politika, parti, ülke suçlaması ve enerji politikası tartışması bu forumda yer almaz. Bilimsel bulgu ile politika tercihi ayrı şeylerdir; ikincisi için bu forum uygun yer değildir.
- Kişisel gözlem anekdottur. "Çocukluğumda daha çok kar yağardı" değerli bir başlangıç sorusudur, kanıt değildir. Böyle bir iddia varsa veriyle test edilir.
- Saygı. Bilimsel uzlaşıya itiraz eden üye de, savunan üye de kaynak gösterdiği sürece dinlenir; kişiliğe yönelik ifade kural ihlalidir.
2. Güvenilir kaynak listesi- IPCC (Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli): AR6 raporları, özellikle Çalışma Grubu 1 (fiziksel bilim) ve bölgesel bilgi notları (Akdeniz bölgesi).
- MGM: Yıllık iklim değerlendirme raporları, aylık sıcaklık ve yağış analizleri, iklim projeksiyonları sayfası. mgm.gov.tr
- Copernicus (C3S): ERA5 yeniden analiz verisi, Avrupa iklim durumu raporu, aylık küresel bültenler.
- WMO (Dünya Meteoroloji Örgütü): Küresel iklim durumu raporları.
- NOAA / NASA GISS: Küresel sıcaklık serileri ve anomali haritaları.
- Hakemli dergiler: Yayın adı, yıl ve DOI ile atıf yapılır. Haber sitesinde özetlenen çalışma yerine çalışmanın kendisi kaynaktır.
3. Kabul edilmeyen kaynaklar
Sosyal medya paylaşımları, kaynağı belirsiz grafikler, kişisel bloglar (yazar akademik kimliğini ve veriyi paylaşmıyorsa), köşe yazıları.
4. Başlık açarken
Başlıkta soru veya bulgu net olsun: "İstanbul'da kar günleri azalıyor mu? 1990-2025 verisi" gibi. "İklim yalan mı?" türü başlıklar açılmaz.
Bu başlık öneriler için bir süre açık kalacak, sonra kilitlenecek. Kural değişikliği önerileri Öneri & Şikayet forumuna yazılabilir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 17 üye:HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını 17 üye beğendi
• mustafa84, ReyhanGozlem, yasar22, gul83, havacidogukan, gokhan_74, sakaryameteo648, yildiz_osmaniye, havacisedat, GulbaharD873, kar_hande, SudeUzun94, erzurum61, SicakDalga07, PalandokenKar, ModelciKemal, KarAvcisi34
Konu: 101
Alınan Beğeni: 843 mesajda 5.100
Verilen Beğeni: 338
(25.04.2025, 00:32)HavaAdmin Yazdı: Bu forum, iklim değişikliğini bilimsel veri ve yayımlanmış kaynaklar üzerinden tartışmak için açılmıştır. Hava tartışmalarından farklı olarak burada "bence" ile başlayan cümleler yeterli değildir; aşağıdaki kurallar... Kurallar net, teşekkürler. Kaynak listesine iki teknik not:
- ERA5 bir gözlem değil, yeniden analiz (reanalysis) ürünüdür: gözlemleri model ile birleştirir. İstasyonu olmayan bölgeler için çok değerli ama tek bir noktadaki uzun dönem eğilim için MGM istasyon serisi ile birlikte okunmalı.
- Referans dönemi konusunda pratik öneri: forumda varsayılan 1991-2020 olsun (MGM de bunu kullanıyor); farklı dönem kullanan açıkça yazsın. Böylece "+1,2 mi +0,8 mi" tartışmalarının çoğu baştan biter.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını 11 üye beğendi
• selcukMeteo, havacikubilay, meteofikret, meteosenay, taskinb, necatit987, sukruelmas, SeherGozlem, Gulizar74, SanliurfaliSabiha, bursaFirtina
Konu: 53
Alınan Beğeni: 523 mesajda 2.492
Verilen Beğeni: 310
Bir soru: kent ısı adası ve istasyon konumu tartışması bu foruma giriyor mu? Yıllardır soruyorum, Antalya'daki istasyonun çevresi 30 yılda tamamen betonlaştı; ölçülen ısınmanın ne kadarı bu? Bu soru iklim şüpheciliği değil, ölçüm sorusu; ama bazı forumlarda sorunca hemen "inkarcı" damgası yiyorsunuz. Burada nasıl olacak?
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
(25.04.2025, 13:32)SicakDalga07 Yazdı: Bir soru: kent ısı adası ve istasyon konumu tartışması bu foruma giriyor mu? Yıllardır soruyorum, Antalya'daki istasyonun çevresi 30 yılda tamamen betonlaştı; ölçülen ısınmanın ne kadarı bu? Bu soru iklim şüpheciliği... SicakDalga07, kesinlikle giriyor ve tam olarak bu forumun konusu. Kent ısı adası (yerleşim alanlarının çevresine göre daha sıcak olması) gerçek ve ölçülebilir bir olgu; iklim serileri hazırlanırken homojenleştirme (istasyon taşınması, çevre değişimi ve alet değişimi etkilerini istatistiksel olarak düzeltme) ile ele alınır. Bu düzeltmenin nasıl yapıldığı, ne kadar başarılı olduğu meşru bir bilimsel tartışmadır.
Kural şu: soruyu veriyle sor, cevabı veriyle al. "İnkarcı" ya da "alarmist" gibi etiketler bu forumda kural ihlalidir, iki yönde de. Bu konuda ayrı bir başlık açarsan sevinirim.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• cagataymeteo, cagatayates, kurtulus88, VanMeteo543, Sultan_97, ozkanMeteo, balikesir83, Radarmuharrem, erolguler, Meteohakan, koray.demirci, ModelciKemal
Konu: 2
Alınan Beğeni: 246 mesajda 423
Verilen Beğeni: 189
Teşekkür ederim, yeni başlayanlar için çok değerli.
Teşekkürler, bu forum olmasa Şanlıurfa havasını hiç bu kadar yakından takip edemezdim.
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
Sıcaklık sıfırın biraz üzerinde bile olsa lapa lapa yağabilir, nem yeterliyse.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 47 mesajda 64
Verilen Beğeni: 111
Kar yağışı için nem neden önemli, biri kısaca açıklayabilir mi?
Gözlemler Arifiye / Sakarya çevresinden
Kar sonrası don olayı kar yağışından daha tehlikeli.
Alınan Beğeni: 94 mesajda 104
Verilen Beğeni: 203
Kar kalınlığı ile yağış miktarı arasındaki ilişki nedir, 10 mm kaç santim kar eder?
Ölçmediysen görmemişsindir.
Konu: 53
Alınan Beğeni: 490 mesajda 2.644
Verilen Beğeni: 305
Kaynak listesine pratik ekleme: Copernicus verisine (ERA5, aylık ortalamalar) ücretsiz kayıtla erişilebiliyor; Bursa için 1979'dan bu yana aylık sıcaklık serisini oradan çektim ve kendi istasyonumla karşılaştırdım. İsteyen olursa adım adım nasıl yapıldığını ayrı başlıkta yazabilirim.
Bir de amatör istasyon sahipleri için not: bizim 5-10 yıllık serilerimiz iklim tartışmasında kanıt değil, en fazla karşılaştırma malzemesi. Bunu bilerek paylaşalım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
Konu: 151
Alınan Beğeni: 755 mesajda 5.031
Verilen Beğeni: 324
Tek bir uyarı ekleyeyim: iklim modelleri (CMIP6) ile hava modelleri (GFS, ECMWF) aynı şey değil. Biri 2100'ün ortalamasını, diğeri salı gününün öğlenini söyler. "GFS 10 günü bilemiyor, iklim modeli 70 yılı nasıl bilsin" cümlesi bu forumda kural ihlali sayılmalı; en azından mantık ihlali. Zarın tek atışını bilemem ama bin atışın ortalamasının 3,5 olacağını bilirim.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 15 üye beğendi
• fatiht68, havacialperen, alperentas, meteomeryem, enderKar, malatyameteo293, havasule, enes_89, SemraGozlem, karali, mersinlitamer, Isil00, Meteobaris, havaelif, KarAvcisi34
Alınan Beğeni: 81 mesajda 111
Verilen Beğeni: 134
Sıcaklık sıfırın biraz üzerinde bile olsa lapa lapa yağabilir, nem yeterliyse. Bakalım.
Model takibi: ECMWF 00z/12z, GFS dört run
Konu: 1
Alınan Beğeni: 87 mesajda 109
Verilen Beğeni: 161
Ordu şu an 17°C, tam anlamıyla bahar havası. ☀️
Konu: 1
Alınan Beğeni: 61 mesajda 89
Verilen Beğeni: 69
Bu karı yıllar sonra torunlara anlatırız, Elazığ tarihinin en büyüklerinden.
Telefondan bağlanıyorum · Kovancılar / Elazığ
Gelen öneriler işlendi: varsayılan referans dönemi 1991-2020 (SinoptikAyse), ERA5'in yeniden analiz olduğu notu (SinoptikAyse), amatör serilerin kanıt değil karşılaştırma malzemesi olduğu notu (IstasyonHalil) ve hava-iklim modeli ayrımı (ModelciKemal) ana mesaja eklendi. Başlığı kilitliyorum; yeni öneriler Öneri & Şikayet forumuna. Teşekkürler.
|