Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

[TURUNCU KOD] 24-25 Eylül 2026 - Rize ve Artvin kuvvetli yağış (isabet notlu)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Değerlendirme için baştan netleştirelim: turuncunun isabet ölçütü ne olacak? 'Rize ilinde herhangi bir istasyon 24 saatte 100 mm'yi aşarsa tuttu' mu diyeceğiz, yoksa il merkezinin resmi istasyonu mu esas? Bunu sonradan tartışmak yerine şimdi belirleyelim, sonra 'Hopa'da aştı ama Rize merkezde aşmadı' kavgası olmasın.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • vanliserdar, Miray.Gunduz, havaselin, Merve.Osmaniye, Sivas58, karcaglar
Alıntı
(24.09.2026, 07:38)SicakDalga07 Yazdı: Değerlendirme için baştan netleştirelim: turuncunun isabet ölçütü ne olacak? 'Rize ilinde herhangi bir istasyon 24 saatte 100 mm'yi aşarsa tuttu' mu diyeceğiz, yoksa il merkezinin resmi istasyonu mu esas? Bunu sonradan...
Haklısın, ölçüt önce yazılmalı. Önerim, sabit konudaki mantığa uygun olarak: ilin en az bir MGM istasyonunda (kıyı ya da iç) eşik aşılırsa 'tuttu', il genelinde eşiğin yarısına ulaşılamazsa 'tutmadı', arası 'kısmen'. Amatör ölçümler destekleyici, tek başına belirleyici değil. Turuncu için eşik 24 saatte 100 mm, sarı için 50 mm alıyorum. Kabul edilirse böyle değerlendiririm.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • DamlaE_Kahramanmaras, SicakDalga07, aksaray24, DamlaFirtina, serkan_hava, Ceren.Cevik, utku_hava, Hatice713, buseo_tekirdag, karalp
Alıntı
Öğlen 12-16 arası dışarı çıkmamak en iyisi, kendinizi koruyun.
Sıcaklık, nem, rüzgar; gerisi laf.
Alıntı
ECMWF 12Z çıktısında rüzgar hızları 80 km/s üzerinde.
Mobil cihazdan yazıyorum, kısa cevaplar için kusura bakmayın
[-] ozane adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • orduFirtina, sinoptikemin
Alıntı
Hazır konu açılmışken: Sıcak hava için yaşlılar ve kronik hastalar dikkatli olsun.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • KarAvcisi34
Alıntı
(24.09.2026, 03:20)KaradenizYagmur Yazdı: Uyarı yerinde, saat de yerinde: Of'ta yağış 03:10'da başladı, tam MGM'nin verdiği saatte. 07:30 itibarıyla 26,8 mm. Turuncu kodun iki ille sınırlı tutulmasını da doğru buluyorum; Trabzon'un doğusu (Of, Sürmene) Rize ile...
Teşekkürler KaradenizYagmur, uyarını ciddiye alıp aracı kapalı otoparka çektim; dolu gerçekten geldi.
[-] karsoner adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • serkan.kalkan, yasar_423, BayramS03, PalandokenKar
Alıntı
Fırtına uyarısı hangi saatler için geçerli?
[-] Tanriverdi_Tekirdag adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Ardahan74
Alıntı
(24.09.2026, 08:44)SinoptikAyse Yazdı: Haklısın, ölçüt önce yazılmalı. Önerim, sabit konudaki mantığa uygun olarak: ilin en az bir MGM istasyonunda (kıyı ya da iç) eşik aşılırsa 'tuttu', il genelinde eşiğin yarısına ulaşılamazsa 'tutmadı', arası 'kısmen'...
Yağmur devam ederse dereler taşabilir, Marmara için sel riski var.

Yağış başladı, ilk damlalar 14:10 civarında geldi.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • FatmaOguz96
Alıntı
Fırtına sonrası gökyüzü tertemiz, sanki hiçbir şey olmamış gibi.

Sel riski için hangi mahalleler daha tehlikeli, bilen var mı?
Tabletten yazıyorum, fotoğraflar sonradan eklenir
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • canbilgin
Alıntı
Fırtına için deniz ulaşımı iptal edildi, feribotlar çalışmıyor.

Bence yanlış anlaşılıyor; uyarı sarı renkte, kırmızı değil, panik yapmaya gerek yok.
[-] meteosevil adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • meteofunda
Alıntı
Eşik aşımı bildirimi, 25.09.2026 07:00: Of'ta 24 saatlik toplam 122,6 mm (manuel 73 + 46 mm iki ölçüm dönemi). Hopa'dan gelen ölçüm 131 mm. Rize merkez MGM istasyonu için sabah bülteninde 96 mm okudum; İyidere'de daha yüksek. Rize-Çayeli arasında bir heyelan nedeniyle tek şeritten ulaşım (karayolları duyurusu). Can kaybı ya da taşkın bildirimi yok.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • berkkar, Zeliha83, havasukran, hatay05, kemalMeteo, cuneyt.arslan, Nurcan_meteo, konyaHavasi, DuzceHavasi, HavaAdmin, aktas_nevsehir, NiluferC498, Hafize71, zekii81
Alıntı
Sağ ol dostum, uyarın için özellikle teşekkürler; balkondaki saksıları içeri aldım. Sağ olun.
Alıntı
Bu başlık isabet değerlendirmesi için model olsun: ölçüt önceden yazıldı, gözlem kaynaklı, sansasyon yok. SicakDalga07'nin sorusu tam zamanında geldi. Uyarının yayınlanmasıyla ilk yağış arasında yedi buçuk saat olması da not edilmeli; hazırlık süresi kısaydı ama öğleden sonraki MGM tahmininde sinyal zaten vardı.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • dogan67, havacidursun, baris_992, havaEsin, SivasMeteo868, Serife10, kar_Arzu
Alıntı
Doğru diyorsun, bunu ben de istasyonumdan teyit ettim.
Meteoroloji bir tutku, forum bir yuva.
[-] UnluM65 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • samsunGozlem
Alıntı
Termometre 31 derece, kaldırımlar boş, herkes evde perdeleri kapatmış.
Sakarya için kar günü sayacı: sıfırlandı.
Fotoğraflar telefon kamerasıyla, düzenleme yok
Alıntı