Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Hissedilen Sıcaklık Nasıl Hesaplanır?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sıcak dalgası konularında "termometre 36 ama hissedilen 41" cümlesi sık geçiyor. Bu hesap nereden geliyor, kendi istasyonumuzla nasıl yapabiliriz, adım adım yazayım.

1. Yazın: Isı indeksi (heat index)
Sıcaklık ve bağıl nemi birlikte kullanır. Nem yükseldikçe ter buharlaşamaz, vücut soğuyamaz; hissedilen değer yükselir. Formül uzun bir polinomdur; hesap tablosuna şu adımlarla dökülebilir:
Kod:
1) Sıcaklığı Fahrenheit'a çevirin: F = C x 1,8 + 32 2) F ve bağıl nem (RH, %) ile ısı indeksi polinomunu uygulayın 3) Sonucu tekrar Celsius'a çevirin: C = (F - 32) / 1,8 4) Sıcaklık 27 °C altındaysa hesap anlamsız, termometre değerini kullanın
Kabaca akılda kalsın: 32 °C ve %60 nemde hissedilen 38-40 °C civarıdır; aynı sıcaklıkta %25 nemde neredeyse termometre değeri kadardır.

2. Kışın: Rüzgar soğuğu (wind chill)
Sıcaklık ve rüzgar hızını kullanır; 10 °C altında ve rüzgar 5 km/sa üzerinde anlamlıdır. -5 °C'de 30 km/sa rüzgar, açıktaki cilt için -13 °C civarı etki yaratır.

3. Dikkat edilmesi gerekenler
  • Hesap gölgede ölçülen sıcaklıkla yapılır. Güneş altındaki sensör değeri ile hesaplanan "hissedilen 50 °C" bir hatadır.
  • Nem sensörü de doğru olmalı; ucuz sensörler yüksek nemde %5-8 sapabiliyor.
  • Hissedilen sıcaklık bir sağlık göstergesidir, rekor listesine girmez.

Davis konsolunda "THW" ve "THSW" değerleri var; ikincisi güneş ışınımını da katıyor. Hangisini paylaştığınızı belirtirseniz karşılaştırma kolaylaşır.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • bilgini, sakaryameteo648, SaadetFirtina, eskisehirliziya, yigitd74, SamsunKarayel, buseo_tekirdag, karturan
Alıntı
Nihayet! Antalya'da Temmuz'da 35 °C ve %65 nem günlerinde insanların "sadece 35" diye rahatladığını görmek beni deli ediyor. Hissedilen değer 42-44 bandında ve öğle saatinde dışarıda iş yapmak gerçekten risk. Bir de şunu ekleyeyim: asfalt üzerinde, arabanın termometresinde okunan değer ne gerçek sıcaklıktır ne hissedilen. Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saati yazılsın.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • gokyuzuHacer, mersinlitamer, cemil77
Alıntı
Formülü hesap tablosuna döktüm, bizim balkondaki sensörle bugün 34 °C ve %48 nem için 37 çıktı. MGM'nin bizim ilçe için verdiği değerle hemen hemen aynı, sevindim.
Tahmin tutmazsa suç modelde, tutarsa bizde.
Raspberry Pi + BME280 ile kendi kurduğum istasyon
[-] adanahavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • serkan.kalkan, EnsembleEce
Alıntı
(20.07.2022, 13:12)adanahavasi Yazdı: Formülü hesap tablosuna döktüm, bizim balkondaki sensörle bugün 34 °C ve %48 nem için 37 çıktı. MGM'nin bizim ilçe için verdiği değerle hemen hemen aynı, sevindim.
Güzel sonuç. Sensörünüz balkonda ise öğleden sonra duvar ısısı yüzünden 1-2 °C fazla ölçme ihtimali var; akşam 18:00 civarı değerlerinizi resmi istasyonla kıyaslayın, sapma sabitse düzeltme katsayısı uygulayabilirsiniz.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • havacibulent, Radarmuharrem, DeryaGozlem, fidan83
Alıntı
Sağlık tarafını da hatırlatayım: hissedilen sıcaklığın 40 °C'yi aştığı saatlerde yaşlılar, çocuklar ve kronik hastalığı olanlar için resmi kurumların sıcak hava önerileri geçerlidir. Bu konu hesaplama rehberi olarak kalacak; uyarılar için MGM ve il sağlık müdürlüklerinin duyurularını takip edin.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • Tugba89, kemalMeteo, KoseY04, cahit730
Alıntı
Kısa not: Paylaşım için çok teşekkürler, çok faydalı oldu.
Kars için kar günü sayacı: sıfırlandı.
Alıntı
Bizden de haber: Sakin günlerde bile bu kadar bilgi paylaşan herkese teşekkürler.
Alıntı