20.07.2026, 22:08
Merhaba Marmaralılar, Antalya'dan bir soru ve bir itiraz.
Bu hafta her yerde 'İstanbul'da hissedilen sıcaklık 42 dereceyi geçti' cümlesi dolaşıyor. İstasyon adı yok, saat yok, hangi hissedilen formülü olduğu yok. Ben de MGM değerlerini çektim:
Bu değerlerle ABD tipi ısı indeksi (heat index) hesabı Florya için yaklaşık 41-42 °C veriyor; humidex ise 44 civarı. Yani 'hissedilen 42' sayısal olarak uydurma değil, formüle bağlı. Ama şunu netleştirmek gerekiyor: hissedilen sıcaklık ölçülmez, hesaplanır. Hangi formülle olduğunu yazmayan haber, sayı vermiş sayılmaz.
Benim asıl itirazım karşılaştırmalara: Antalya'da aynı gün 36,8 °C, nem %52, çiy noktası 25,4; ısı indeksi 44. Yani biz nemli sıcağı her yaz yaşıyoruz, İstanbul'da 32 derecede kıyamet kopması bana biraz abartılı geliyor. Ama gece değerleri farklı bir hikaye: İstanbul'da gece 26-27 ile uyumak zor, buna hak veriyorum.
Sorularım:
Sayısız 'kavrulduk' mesajı yerine sayı bekliyorum. Kusura bakmayın, huyum bu.
Bu hafta her yerde 'İstanbul'da hissedilen sıcaklık 42 dereceyi geçti' cümlesi dolaşıyor. İstasyon adı yok, saat yok, hangi hissedilen formülü olduğu yok. Ben de MGM değerlerini çektim:
Kod:
19.07.2026 15:00 Florya 32,1 °C Nem %71 Çiy noktası 26,2
19.07.2026 15:00 Kandilli 31,4 °C Nem %74 Çiy noktası 26,3
19.07.2026 15:00 Sabiha G. 33,0 °C Nem %62 Çiy noktası 24,9Bu değerlerle ABD tipi ısı indeksi (heat index) hesabı Florya için yaklaşık 41-42 °C veriyor; humidex ise 44 civarı. Yani 'hissedilen 42' sayısal olarak uydurma değil, formüle bağlı. Ama şunu netleştirmek gerekiyor: hissedilen sıcaklık ölçülmez, hesaplanır. Hangi formülle olduğunu yazmayan haber, sayı vermiş sayılmaz.
Benim asıl itirazım karşılaştırmalara: Antalya'da aynı gün 36,8 °C, nem %52, çiy noktası 25,4; ısı indeksi 44. Yani biz nemli sıcağı her yaz yaşıyoruz, İstanbul'da 32 derecede kıyamet kopması bana biraz abartılı geliyor. Ama gece değerleri farklı bir hikaye: İstanbul'da gece 26-27 ile uyumak zor, buna hak veriyorum.
Sorularım:
- İstasyonu olan var mı, çiy noktası kaçı gördü?
- Gece minimumları 27'nin üstüne çıktı mı (tropikal gece ötesi)?
- MGM 'hissedilen' yayınlarken hangi yöntemi kullanıyor, bilen var mı?
Sayısız 'kavrulduk' mesajı yerine sayı bekliyorum. Kusura bakmayın, huyum bu.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)