18.07.2026, 19:44
Temmuz'un son on gününde Anadolu'nun üzerine oturan sırt, bu yazın en dikkat çekici sinoptik yapısı oldu. Kayıt için ve öğrenmek isteyenler için analizi paylaşıyorum.
1. Sinoptik özet
15 Temmuz'dan itibaren Kuzey Afrika üzerinden kuzeye genişleyen subtropikal sırt, 19 Temmuz 12 UTC'de Orta Anadolu üzerinde 500 hPa'da 594 dam'a ulaştı. Bu değer Türkiye üzerinde nadir görülür; 590 dam bile belirgin sıcak hava dalgası işaretidir. Sırt merkezi 19-24 Temmuz arasında Konya-Kayseri hattında neredeyse hareketsiz kaldı; klasik bir ısı kubbesi (heat dome).
2. Katmanlar
3. Etkiler
4. Kırılma
25 Temmuz'da Karadeniz üzerinden geçen kısa dalga oluğu sırtın kuzey kanadını zayıflattı; 26 Temmuz'da 500 hPa yüksekliği 586 dam'a indi ve poyrazla birlikte Marmara'da 6-7 °C serinleme geldi. İç Anadolu ve Güneydoğu için rahatlama 28 Temmuz'a kadar sürmedi.
5. Belirsizlik notu (geriye dönük)
ECMWF sırtı 7 gün önceden gördü; kırılma tarihini ise son 3 güne kadar 27 Temmuz'da tutuyordu, gerçekleşen 26. GFS sırtın gücünü 4 dam düşük hesapladı, ama kırılma zamanlamasını erken yakaladı. İki modelin iki ayrı güçlü yanı.
Bu yapı Ağustos başındaki ikinci dalganın da habercisiydi; o dalgayı günlük başlıkta uzun uzun konuştuk. Yorum ve eklemelerinizi bekliyorum.
1. Sinoptik özet
15 Temmuz'dan itibaren Kuzey Afrika üzerinden kuzeye genişleyen subtropikal sırt, 19 Temmuz 12 UTC'de Orta Anadolu üzerinde 500 hPa'da 594 dam'a ulaştı. Bu değer Türkiye üzerinde nadir görülür; 590 dam bile belirgin sıcak hava dalgası işaretidir. Sırt merkezi 19-24 Temmuz arasında Konya-Kayseri hattında neredeyse hareketsiz kaldı; klasik bir ısı kubbesi (heat dome).
2. Katmanlar
- 500 hPa: 594 dam, sıcaklık -6 °C (normal -12 civarı).
- 700 hPa: Çok kuru, bağıl nem %10-15; konvektif gelişim tamamen bastırıldı.
- 850 hPa: 27-29 °C; Güneydoğu'da 30 °C.
- Yüzey: Çökme ile birlikte yer seviyesinde 1008-1010 hPa termik alçak; rüzgar zayıf.
3. Etkiler
- İç Anadolu: Ankara 6 gün üst üste 37 °C üstü, Konya 39 °C. Bozkırda ölçülen değerler için Temmuz normallerinin 6-8 °C üstü.
- Akdeniz ve Ege: Kıyıda deniz meltemi sınırlı; İzmir 40 °C, Antalya 38 °C ama nem %55-65 ile hissedilen 45 üstü.
- Karadeniz: Fön etkisiyle Samsun ve Ordu 35 °C; kıyıda nem yüksek.
- Konvektif sağanak: 6 gün boyunca Türkiye'de neredeyse hiç şimşek aktivitesi olmadı. Deniz'in üzüldüğünü tahmin ediyorum.
4. Kırılma
25 Temmuz'da Karadeniz üzerinden geçen kısa dalga oluğu sırtın kuzey kanadını zayıflattı; 26 Temmuz'da 500 hPa yüksekliği 586 dam'a indi ve poyrazla birlikte Marmara'da 6-7 °C serinleme geldi. İç Anadolu ve Güneydoğu için rahatlama 28 Temmuz'a kadar sürmedi.
5. Belirsizlik notu (geriye dönük)
ECMWF sırtı 7 gün önceden gördü; kırılma tarihini ise son 3 güne kadar 27 Temmuz'da tutuyordu, gerçekleşen 26. GFS sırtın gücünü 4 dam düşük hesapladı, ama kırılma zamanlamasını erken yakaladı. İki modelin iki ayrı güçlü yanı.
Bu yapı Ağustos başındaki ikinci dalganın da habercisiydi; o dalgayı günlük başlıkta uzun uzun konuştuk. Yorum ve eklemelerinizi bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)