Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Yaz 2026 model karnesi: sıcak hava dalgalarında ECMWF mi GFS mi tutturdu?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Yaz bitmeden karne zamanı. Bu yaz Türkiye'yi üç belirgin sıcak hava dalgası etkiledi; her birinde modellerin 5 gün önceki (120 saat) 2 m maksimum sıcaklık tahminlerini gerçekleşen değerlerle karşılaştırdım. Noktalar: Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır. Kaynak: 12z çıktıları, MGM merkez istasyon maksimumları.

Dalga 1: 28 Haziran - 2 Temmuz
Kod:
Nokta Gerçek ECMWF GFS ICON Ankara 36,8 36 38 36 İzmir 39,4 38 40 39 Antalya 38,1 37 36 38 Diyarbakır 42,6 42 44 42

Dalga 2: 19-25 Temmuz (yazın en şiddetlisi)
Kod:
Nokta Gerçek ECMWF GFS ICON Ankara 39,2 38 41 39 İzmir 41,0 40 43 41 Antalya 41,5 39 38 41 Diyarbakır 44,8 44 46 44

Dalga 3: 9-13 Ağustos
Kod:
Nokta Gerçek ECMWF GFS ICON Ankara 35,4 35 37 36 İzmir 37,9 37 39 38 Antalya 36,7 36 35 37 Diyarbakır 43,1 43 45 43

Karne (ortalama mutlak hata, °C)
  • ICON: 0,5 (şaşırtıcı biçimde en iyi, ama 120 saat sınırında)
  • ECMWF: 0,9 (sistematik olarak 1 derece serin, Antalya'da 2)
  • GFS: 1,9 (iç kesimlerde 2 derece sıcak, Antalya'da 2-3 derece serin)

Yorum
GFS'in iç Anadolu ve Güneydoğu'da sıcak vermesi toprak nemi şemasıyla ilgili; kuru toprakta yüzeyi fazla ısıtıyor. Antalya'da ise deniz meltemini fazla güçlü çözüyor, kıyıyı serin bırakıyor. ECMWF tutarlı serin; buna 'bir derece ekle' kuralı diyoruz. ICON 120 saatte iyi ama ötesi yok.

Sonuç: sıcak dalgası için 5 gün önceden ECMWF + 1 °C, 3 gün önceden ICON. GFS'i sadece 'ne kadar abartacak' diye açın. Yüzdeler: bu karnenin gelecek yaz da geçerli olma olasılığı %70; modeller güncelleniyor.

Düzeltme ve ekleme yapmak isteyen buyursun; SicakDalga07 kesin istasyon soracak, cevap: hepsi MGM merkez istasyonları, saat 15:00-16:00 arası maksimumlar.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Alıntı
İstasyon sorusunu baştan cevaplamış olman beni hem sevindirdi hem işsiz bıraktı. Antalya 41,5 doğru, 24 Temmuz'da benim Ecowitt 41,2 ölçtü, MGM merkez 41,5; nem %38 idi, hissedilen 46 civarı. ECMWF ve GFS'in Antalya'da serin kalması meltem çözümlemesiyse, nem tahmininde de aynı hata var mı? Bana kalırsa hissedilen sıcaklık tahmini maksimumdan daha önemli ve modeller nemde daha kötü.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • efemeteo, tugaya301, Derya_Sirnak, ferdaruzgar, Serap.Yalova, van389, okurk, serkan.kalkan
Alıntı
Bence erken. En az iki çıktı daha bekleyip yorum yapmak lazım. Gözlemi olan yazsın.
[-] kar_hande adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • EgeliRuzgar
Alıntı
(17.08.2026, 17:20)ModelciKemal Yazdı: Yaz bitmeden karne zamanı. Bu yaz Türkiye'yi üç belirgin sıcak hava dalgası etkiledi; her birinde modellerin 5 gün önceki (120 saat) 2 m maksimum sıcaklık tahminlerini gerçekleşen değerlerle karşılaştırdım. Noktalar...
Bu modelin kıyı bölgelerdeki zaafı bilinen bir şey.
Mersin bölge gözlemcisi | Yorumlar kişiseldir
[-] alp89 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • SeldaD521
Alıntı
GFS 06Z çıktısı 00Z ile neredeyse aynı, tutarlılık güzel.

ICON son çıktısı öncekilere göre çok daha soğuk.
Alıntı
(17.08.2026, 17:20)ModelciKemal Yazdı: Yaz bitmeden karne zamanı. Bu yaz Türkiye'yi üç belirgin sıcak hava dalgası etkiledi; her birinde modellerin 5 gün önceki (120 saat) 2 m maksimum sıcaklık tahminlerini gerçekleşen değerlerle karşılaştırdım. Noktalar...
Karne için teşekkürler. Bir sinoptik not: Dalga 2'de ECMWF'nin Antalya'da 2 derece serin kalmasının sebebi meltemden çok, 23 Temmuz'da Toroslar üzerinden gelen zayıf fön etkisiydi; 850 hPa rüzgarı kuzeyden 25 km/s idi ve ECMWF bunu 15 km/s verdi. Yani hata sınır tabaka değil, sinoptik akışın gücündeydi. Bu tür durumlarda ICON-EU'nun 7 km'si dağ geçişini daha iyi çözüyor, o yüzden 41 tutturdu.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • erhankeskin, havaelif, sinoptikcan, Akgun_Mus, tamer992, ramazantan, niluferfirtina, gokhan_74, utku_816, kayserifirtina, BulutKovalayan
Alıntı
GFS çıktısını yorumlarken topografyayı unutmayın.

GFS çıktısını nasıl okuyorsunuz, bir rehber var mı?
Antalya gözlemcisi | Balkon istasyonu
[-] harun_hava adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ertugrulgul
Alıntı
Sanmıyorum, Diyarbakır bu sistemden nasibini almaz genelde.
Alıntı
Ankara değerleri için küçük bir ek: 19-25 Temmuz dalgasında 39,2 °C merkez istasyon değeri; Esenboğa 37,8 ölçtü, şehir merkezi ısı adası 1-1,5 derece katkı yapıyor. Modellerin ızgara noktası şehrin tam üstüne düşmediği için 'ECMWF 38' aslında Esenboğa'ya daha yakın. Karnede noktanın hangi istasyon olduğu kadar modelin ızgarasının nereye düştüğü de önemli; Kemal bunu ilerideki karnelerde belirtebilir.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • meteokerem, karozan, bulutNihal, tamerkar, kar_Nurten, koray.demirci, yasaro81, havacibulent
Alıntı
(18.08.2026, 06:44)HavaAdmin Yazdı: Ankara değerleri için küçük bir ek: 19-25 Temmuz dalgasında 39,2 °C merkez istasyon değeri; Esenboğa 37,8 ölçtü, şehir merkezi ısı adası 1-1,5 derece katkı yapıyor. Modellerin ızgara noktası şehrin tam üstüne düşmediği...
Doğru; Ankara için Tropical Tidbits'te merkez koordinatını girdim ama GFS 13 km ızgarasında en yakın nokta şehrin 8 km kuzeydoğusuna düşüyor, ECMWF'de daha yakın. Bir sonraki karnede ızgara noktasının konumunu da yazacağım. SicakDalga'nın nem sorusu için: ECMWF 2 m nemi Antalya'da 24 Temmuz'da %30 verdi, gerçek %38; hissedilen için 2 derece eksik demek. Nem karnesi ayrı başlık olsun, sen aç istersen.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • Meteobekir, cemc, PelinBozkurt67, SudeUzun94, Ceren.Cevik, Hamiyet.Yozgat, yildirimv
Alıntı
Bence bu kadar iyimser olmamak lazım, çıktılar her gün değişiyor.

Bence bu hafta değil, önümüzdeki hafta asıl olay.
Alıntı
Aksine, kuraklığın asıl nedeni yağışsızlık değil, dağılımın bozulması. Yani farklı bir tartışma bu.

Katılmıyorum, bu çıktı sadece tek bir model koşusu, güvenilmez.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
Alıntı
İzmir 41,0 Bornova istasyonuysa, Çeşme'de aynı gün 34 vardı ve 18 knot imbat. Modeller Çeşme'yi hep İzmir merkezle karıştırıyor gibi; kıyı ile 80 km içerisi arasında 7 derece fark için 13 km ızgara yetmez, anlıyorum. Karne güzel, tekneden bakan biri olarak GFS'i açmayı zaten bıraktım.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • erhankeskin, mardinFirtina, Selda_Siirt, ilhan_malatya
Alıntı
Bu arada, Kısa vadeli yüksek çözünürlüklü modeller yerel yağışı daha iyi yakalıyor. Devamını bekliyorum.
[-] Sabiha.Erdem adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • tokatlifigen
Alıntı
Sanmıyorum, Marmara için asıl soğuk 18 Ağustos sonrasında gelecek.
[-] necatis91 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • elazigliemre
Alıntı