31.10.2025, 19:44
Kasım geldi, ilk soğuk dalgası kapıda; gece kar gözlemi yapacak arkadaşlar için ekipman başlığı açıyorum. Yıllardır Çekmeköy'de gece 02:00'de bahçede kar cetveliyle dikilen biri olarak öğrendiklerim:
Giyim:
Ölçüm:
Diğer: Termos (çay, kahve değil; kahve idrar söktürür, gece çok çıkarsın), kağıt defter (telefon -5'te kapanıyor), yedek pil cebin içinde.
2022 Ocak'ta üç gece üst üste dışarıdaydım; ikinci gece parmaklarım tutmayınca bu listeyi yazmaya başladım. Eklemek isteyen, özellikle Doğu'dan gerçek soğuğu bilenler ve fotoğrafçılar, buyursun.
Giyim:
- Üç katman: termal içlik, polar, rüzgar geçirmez dış. Poyraz 40 km/s'de -2 °C, -10 gibi hissettirir; asıl düşman rüzgar.
- Eldiven: ince dokunmatik iç eldiven + kalın dış eldiven. Telefona yazmak için dış eldiveni çıkarırsın, iç eldiven kalır.
- Bere ve boyunluk. Kulak donunca gözlem biter.
Ölçüm:
- Kar cetveli: 50 cm'lik, cm bölmeli, açık renkli. Beyaz tahta üzerinde ölçüm (kar tahtası) standarttır; üç noktadan ölç, ortalamasını al.
- El feneri: kırmızı ışıklı olanı gece görüşünü bozmaz, kar tanesi türünü (lapa / kuru / buz) görmek için beyaz ışık da lazım.
- Termometre: 2 m'de, rüzgardan korunmuş; araç termometresine güvenme.
Diğer: Termos (çay, kahve değil; kahve idrar söktürür, gece çok çıkarsın), kağıt defter (telefon -5'te kapanıyor), yedek pil cebin içinde.
2022 Ocak'ta üç gece üst üste dışarıdaydım; ikinci gece parmaklarım tutmayınca bu listeyi yazmaya başladım. Eklemek isteyen, özellikle Doğu'dan gerçek soğuğu bilenler ve fotoğrafçılar, buyursun.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)