Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
Hava dışı seyahat sorusu, o yüzden Sohbet'e yazıyorum. Eşimle Kapadokya'ya gidip balon uçuşuna binmek istiyoruz; ama iki tanıdığımız üst üste iki sabah iptal yaşamış ve balona binmeden dönmüş. Ben de 'gitmeden önce meteorolojiyi anlayan birine soralım' dedim, BulutKovalayan'ı düşündüm.
Sorularım:
- Balon uçuşları için rüzgar sınırı nedir? Yerde kaç knot / km/s olunca iptal oluyor?
- Hangi aylarda iptal oranı en düşük? Yaz mı, sonbahar mı?
- Sabah sisi ne kadar sık ve iptal sebebi mi?
- Kaç gün önceden 'yarın uçulur' diyebiliyorsunuz?
Ben Antalya'dan bakınca Kapadokya'yı 'İç Anadolu, karasal, sabahları sakin' diye biliyorum ama yükseltisi 1.000 m üzerinde ve gece soğuması güçlü; sabah inversiyonu rüzgarı keser mi, sis mi yapar, bilmiyorum. Şüpheci yapımla soruyorum: turizm sitelerinin 'yılın 300 günü uçuş' iddiasına inanmıyorum, gerçek oran nedir?
Planımız Ekim sonu ya da Kasım başı; değiştirmek gerekiyorsa şimdiden söyleyin. Teşekkürler.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Konu: 1
Alınan Beğeni: 41 mesajda 96
Verilen Beğeni: 74
(18.06.2026, 17:20)SicakDalga07 Yazdı: Hava dışı seyahat sorusu, o yüzden Sohbet'e yazıyorum. Eşimle Kapadokya'ya gidip balon uçuşuna binmek istiyoruz; ama iki tanıdığımız üst üste iki sabah iptal yaşamış ve balona binmeden dönmüş. Ben de 'gitmeden önce... Konu dışı ama yeni avatar çok yakışmış SicakDalga07.
Konu: 19
Alınan Beğeni: 178 mesajda 1.110
Verilen Beğeni: 167
Sorulduğu için sevindim, üç yıldır her sabah bu balonların altından fotoğraf çekiyorum. Sırayla:
- Yer rüzgarı 10 knot (yaklaşık 18 km/s) üstüne çıkınca uçuş iptal olur; kalkışta 6 knot bile pilotları düşündürür. Karar sabah 05:00 civarında verilir.
- En düşük iptal oranı Eylül sonu - Kasım başı ve Nisan-Mayıs; yaz da iyi ama Temmuz-Ağustos'ta öğleden önce ısınmayla rüzgar erken başlar, uçuşlar kısa olur. Kışın kar ve sis yüzünden iptal çok.
- Sis Ekim sonundan itibaren artar; Kasım sabahlarında vadi sisi haftada iki-üç kez. Sis kalkışı engeller ama çoğunlukla bir saat gecikmeyle uçulur.
- Bir gün önce akşam saatlerinde yüzde yetmiş doğrulukla söylenir; üç gün önceden yalnızca eğilim.
Ekim sonu iyi bir tercih; iki-üç sabah ayırın ki bir iptal olursa telafi olsun. Yılın 300 günü iddiası abartılı, benim gözlemimle 220-240 gün civarı.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 18 üye:BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını 18 üye beğendi
• SenayA_Yalova, havaselin, havacikursat, karserkan, alperena, hatayFirtina, meteosevil, balikesirFirtina, sedatk76, EgeliRuzgar, karsoner, Erdem_Osmaniye, rizeGozlem, IstasyonHalil, oktay_hava, yasin.altin, malatyaliumut, tunao55
Konu: 2
Alınan Beğeni: 15 mesajda 37
Verilen Beğeni: 65
(18.06.2026, 17:20)SicakDalga07 Yazdı: Hava dışı seyahat sorusu, o yüzden Sohbet'e yazıyorum. Eşimle Kapadokya'ya gidip balon uçuşuna binmek istiyoruz; ama iki tanıdığımız üst üste iki sabah iptal yaşamış ve balona binmeden dönmüş. Ben de 'gitmeden önce... Günde 10 kez radar bakan biri olarak durumum normal mi?
Konu dışı olacak ama forumun mobil görünümü çok iyi olmuş.
Kar sevenler kulübü üyesi ❄️
Alınan Beğeni: 193 mesajda 1.068
Verilen Beğeni: 160
(18.06.2026, 19:56)BulutKovalayan Yazdı: Sorulduğu için sevindim, üç yıldır her sabah bu balonların altından fotoğraf çekiyorum. Sırayla: Yer rüzgarı 10 knot (yaklaşık 18 km/s) üstüne çıkınca uçuş iptal olur; kalkışta 6 knot bile pilotları düşündürür. Karar... Knot çevirisi için ben varım: 10 knot 18,5 km/s, yani yelkenciler için 'meltem başladı' seviyesi. Balonun üzerinde yönlendirme olmadığı için pilotlar yerde 6-8 knot ile inişte zorlanır, doğru söylüyor Bulut. Antalya'dan giderken şunu da bil: orada sabah 05:00'te 5 derece olur, Ekim sonunda sıfıra yakın; Antalya kıyafetiyle gitme.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
Konu: 33
Alınan Beğeni: 250 mesajda 2.279
Verilen Beğeni: 165
Meteorolojik arka planı ekleyeyim. Kapadokya'da sabah uçuşunun sırrı radyasyon soğumasıyla oluşan inversiyon (sıcaklığın yükseklikle artması) tabakası: gece soğuyan hava vadi tabanında birikir, üstteki hava daha sıcak ve durağan kalır; bu tabaka rüzgarı bastırır. Güneş yükselip yer ısınınca inversiyon kırılır, karışım başlar, rüzgar çıkar; uçuşlar bu yüzden gün doğumundan hemen sonra yapılır. Aynı inversiyon nem yeterliyse vadi sisi de üretir; Bulut'un Kasım gözlemi bununla uyumlu.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını 14 üye beğendi
• havaselin, koray_aydin, havaciveli, cagataymeteo, aksaray24, GizemGozlem, nihatkurt, zeki_433, cetind58, soner566, bartinmeteo226, muglaFirtina, yusuf.genc, GulbaharPehlivan65
(19.06.2026, 01:08)HavaAdmin Yazdı: Meteorolojik arka planı ekleyeyim. Kapadokya'da sabah uçuşunun sırrı radyasyon soğumasıyla oluşan inversiyon (sıcaklığın yükseklikle artması) tabakası: gece soğuyan hava vadi tabanında birikir, üstteki hava daha sıcak... HavaAdmin'in dediği kırılma anını her sabah görüyorum: 07:40 gibi ağaçların tepesi kıpırdamaya başlar, on beş dakika içinde balonlar inişe geçer. Sis için de ekleyeyim: Kasım'da vadi sisi olduğunda balonlar sisin üstünden çıkınca dünyanın en güzel karesi oluyor; iptal değil, geç kalkış olur genelde. Ekim sonu için endişelenmeyin, iki sabah ayırın.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
Konu: 26
Alınan Beğeni: 195 mesajda 1.297
Verilen Beğeni: 163
(18.06.2026, 19:56)BulutKovalayan Yazdı: Sorulduğu için sevindim, üç yıldır her sabah bu balonların altından fotoğraf çekiyorum. Sırayla: Yer rüzgarı 10 knot (yaklaşık 18 km/s) üstüne çıkınca uçuş iptal olur; kalkışta 6 knot bile pilotları düşündürür. Karar... Teşekkürler Bulut, HavaAdmin, Egeli. Ekim'in son haftası, üç gece kalacak şekilde planlıyorum; ilk sabah iptal olursa iki sabah daha var. 220-240 gün rakamı 300'den çok daha inandırıcı, bunu sorduğum iyi oldu. Sabah 05:00'te sıfır derece uyarısı için ayrıca teşekkürler, montu bavula koydum bile.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
Konu: 27
Alınan Beğeni: 262 mesajda 2.459
Verilen Beğeni: 152
Gitmeden önce rüzgar tahmini istersen üç gün kala ECMWF'nin 10 m rüzgarına bakarım, 06 UTC değeri; 5 knot altı görünüyorsa gönül rahatlığıyla uyu. 240 saat sonrası için sorma, Kapadokya'da Ekim sonu sabahı GFS'in bile beceremeyeceği kadar yerel bir iş.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Konu: 2
Alınan Beğeni: 83 mesajda 196
Verilen Beğeni: 148
(19.06.2026, 07:02)SicakDalga07 Yazdı: Teşekkürler Bulut, HavaAdmin, Egeli. Ekim'in son haftası, üç gece kalacak şekilde planlıyorum; ilk sabah iptal olursa iki sabah daha var. 220-240 gün rakamı 300'den çok daha inandırıcı, bunu sorduğum iyi oldu. Sabah... Bu kadar sıcakta model tartışmak bile enerji istiyor. 🥵
Bugün doğum günüm, hava da güzel; ikisi bir arada.
Kemal'in teklifi kıymetli, üç gün önceden yazın bana da haber olur; o sabah kalkış noktasında olurum, iyi kareler için yer gösteririm. Bir de küçük not: uçuş sonrası 09:00'da Ürgüp'te kahvaltı ederken sabahın sisi tamamen kalkar, o yüzden fotoğraflar için erken saat şart. İyi yolculuklar şimdiden.
Konu: 3
Alınan Beğeni: 97 mesajda 244
Verilen Beğeni: 218
(19.06.2026, 19:14)BulutKovalayan Yazdı: Kemal'in teklifi kıymetli, üç gün önceden yazın bana da haber olur; o sabah kalkış noktasında olurum, iyi kareler için yer gösteririm. Bir de küçük not: uçuş sonrası 09:00'da Ürgüp'te kahvaltı ederken sabahın sisi... Hava o kadar sıcak ki Denizli kaldırımlarında yumurta kızartma videosu çekenler var.
Konu: 0
Alınan Beğeni: 8 mesajda 25
Verilen Beğeni: 34
(19.06.2026, 01:08)HavaAdmin Yazdı: Meteorolojik arka planı ekleyeyim. Kapadokya'da sabah uçuşunun sırrı radyasyon soğumasıyla oluşan inversiyon (sıcaklığın yükseklikle artması) tabakası: gece soğuyan hava vadi tabanında birikir, üstteki hava daha sıcak... Yağmur sesi eşliğinde forum okumak ayrı keyif.
Alınan Beğeni: 2 mesajda 6
Verilen Beğeni: 31
Herkese iyi bayramlar, hava nasıl olursa olsun.
Yağmur yağarken toprak kokusunu almak ayrı bir mutluluk.
Hava tahmini olasılıktır, kesinlik değil.
Alınan Beğeni: 20 mesajda 40
Verilen Beğeni: 85
Bu soğukta en iyisi sıcak çorba, tarifi olan paylaşsın.
|