23.02.2026, 14:56
Bu gece 03:15'te Çekmeköy'de kar yağarken iki kez şimşek çaktı, arkasından boğuk bir gök gürültüsü geldi. Uyumuyordum zaten, kar takibi gecesi; pencereyi açtım, kar lapa lapa, rüzgar poyraz 35 km/s, sıcaklık 0,4 °C. İkinci şimşek 03:22'de. Aynı anda mahalle grubunda üç kişi daha yazdı, yani hayal değil.
Sabah 07:00 itibarıyla Çekmeköy'de 4 cm kar örtüsü, Ömerli tarafı 6 cm. Şile 9 cm. Avrupa Yakası'nda Sarıyer 3 cm, merkez ilçelerde karla karışık. 850 hPa gece -8 °C'ye indi, Karadeniz suyu 9 °C; deniz etkili kar (sea-effect snow) klasik kurulum.
Sorularım:
Heyecanımı bağışlayın; 2022 Ocak'ından beri böyle bir gece olmamıştı. Kar kotu sıfır, poyraz devam ediyor, öğlene kadar 2-3 cm daha bekliyorum ama kendimi frenliyorum: 850 sabah -6'ya çıkıyor, sonra bitiyor.
Sabah 07:00 itibarıyla Çekmeköy'de 4 cm kar örtüsü, Ömerli tarafı 6 cm. Şile 9 cm. Avrupa Yakası'nda Sarıyer 3 cm, merkez ilçelerde karla karışık. 850 hPa gece -8 °C'ye indi, Karadeniz suyu 9 °C; deniz etkili kar (sea-effect snow) klasik kurulum.
Sorularım:
- Gök gürültülü kar yağışı (thundersnow) İstanbul'da ne sıklıkla olur? 2022 Ocak'ında Sarıyer'de bir kez duyduğumu hatırlıyorum, 2015'te de sanki.
- Kışın, hem de gece, kararsızlık nereden geliyor? CAPE 300 J/kg bile kışın ciddi mi?
- Başka ilçelerden duyan var mı? Özellikle Beykoz, Sarıyer, Şile.
Heyecanımı bağışlayın; 2022 Ocak'ından beri böyle bir gece olmamıştı. Kar kotu sıfır, poyraz devam ediyor, öğlene kadar 2-3 cm daha bekliyorum ama kendimi frenliyorum: 850 sabah -6'ya çıkıyor, sonra bitiyor.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)