18.09.2026, 00:32
Sezon sonu geldi sayılır, ben de her yıl yaptığım gibi Alaçatı meltem defterini paylaşıyorum. Ölçümler kendi el anemometrem ve sörf okulunun direkteki sensöründen, 14:00-17:00 arasındaki en yüksek 10 dakikalık ortalama.
Geçen yıl aynı dönemde Eylül'de 25 knot üstü 5 gün vardı, bu yıl 2. Ağustos ortasından sonra imbat daha geç oturdu, genelde 14:30'dan önce 15 knotu geçmedi. Deniz suyu Ağustos sonunda 27 °C ile son yılların en sıcağıydı, kara-deniz sıcaklık farkı azalınca meltem de tembelleşti bence.
Soru: bu fark gerçekten deniz suyu sıcaklığından mı, yoksa Ağustos'un ikinci yarısındaki güneyli akış mı meltemi bastırdı? Sinoptik açıdan bilen anlatsın, ben gözlemciyim, teorisyen değilim.
Not: Eylül'ün geri kalanı için hâlâ umutluyum ama sörf tahtasını yavaş yavaş temizlemeye başladım.
Kod:
Alaçatı 2026 - günlük meltem zirvesi (knot)
Haziran: 20+ knot gün sayısı 14 / 25+ knot 4 / en yüksek 28 (23 Haz)
Temmuz: 20+ knot 22 / 25+ knot 9 / en yüksek 31 (17 Tem)
Ağustos: 20+ knot 19 / 25+ knot 7 / en yüksek 29 (8 Ağu)
Eylül 1-17: 20+ knot 8 / 25+ knot 2 / en yüksek 26 (4 Eyl)Geçen yıl aynı dönemde Eylül'de 25 knot üstü 5 gün vardı, bu yıl 2. Ağustos ortasından sonra imbat daha geç oturdu, genelde 14:30'dan önce 15 knotu geçmedi. Deniz suyu Ağustos sonunda 27 °C ile son yılların en sıcağıydı, kara-deniz sıcaklık farkı azalınca meltem de tembelleşti bence.
Soru: bu fark gerçekten deniz suyu sıcaklığından mı, yoksa Ağustos'un ikinci yarısındaki güneyli akış mı meltemi bastırdı? Sinoptik açıdan bilen anlatsın, ben gözlemciyim, teorisyen değilim.
Not: Eylül'ün geri kalanı için hâlâ umutluyum ama sörf tahtasını yavaş yavaş temizlemeye başladım.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)