Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Çeşme'de 31 derece ama 36 hissediliyor: hissedilen sıcaklık nasıl hesaplanıyor?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Basit ama yıllardır tam anlamadığım bir soru. Bugün 3 Eylül, Çeşme'de öğlen 31,2 °C ölçtüm, nem %66, rüzgar 12 knot güneybatı. Telefon uygulaması "hissedilen 36" yazıyor. Haziran'da aynı 31 dereceyi nem %35 iken gördüğümde hissedilen 30 yazıyordu.

Yani beş derece farkın tamamı nemden mi geliyor? Bu sayı nasıl hesaplanıyor, rüzgar hesaba giriyor mu? Denizde 20 knot esince 31 derece gayet rahat oluyor ama uygulama aynı hissedileni gösteriyor, bu bana ters geliyor.

Bir de haberlerde "hissedilen 50 derece" görüyoruz; bu ne kadar gerçek? Antalyalı arkadaşlar sürekli hissedilen sıcaklık der, en iyi onlar açıklar herhalde.

Kendi ölçümlerim için not: sensörüm Davis, marina tarafında 2 m yükseklikte, denizden 40 m içeride. Nem değerini de aynı sensörden alıyorum; kalibrasyonunu geçen ay Halil'in tarifiyle kontrol ettim, tuz çözeltisi testinde %2 içinde çıktı. Yani sayılar güvenilir, anlamadığım kısım hesap.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • manisafirtina, tamery349, yagmur_Nurcan, AynurSimsek59, havacisalih, yavuzs81
Alıntı
Bolu bugün 22 derece, sokaklar bomboş. ☀️
Alıntı
Doğru adrese sordun. Yaz aylarında kullanılan "hissedilen sıcaklık" genellikle ısı indeksi (heat index) denilen değerdir ve yalnızca iki girdisi vardır: hava sıcaklığı ve bağıl nem. Rüzgar yok, güneş yok. Bu yüzden 20 knot esen denizde de aynı sayıyı görüyorsun; formül rüzgardan habersiz.

Mantığı şu: vücut terle soğur, nem yükseldikçe ter buharlaşamaz, aynı sıcaklık daha ağır gelir. Kabaca:
  • 31 °C, nem %35: hissedilen 30-31
  • 31 °C, nem %66: hissedilen 36-37
  • 35 °C, nem %60: hissedilen 45
  • 38 °C, nem %60: hissedilen 52

"Hissedilen 50" bu tabloya göre sadece nemli kıyıda ve 37-38 derece ile mümkün; İç Anadolu'da nem %15 iken 40 derecenin hissedileni 38'dir. Haberlerde bu sayı genelde nem oranı verilmeden yazılıyor, o yüzden ben ısrarla soruyorum: nem kaç?
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • selcukMeteo, Sinoptikfaruk, leventKar, zonguldakmeteo875, aygun_ordu, aydogani, gokhan_74, muglaFirtina, akgun04, polatk, gokyuzuEsra, yagmur_ecrin
Alıntı
(02.09.2026, 19:44)EgeliRuzgar Yazdı: Basit ama yıllardır tam anlamadığım bir soru. Bugün 3 Eylül, Çeşme'de öğlen 31,2 °C ölçtüm, nem %66, rüzgar 12 knot güneybatı. Telefon uygulaması "hissedilen 36" yazıyor. Haziran'da aynı 31 dereceyi nem %35 iken...
EgeliRuzgar sen ne düşünüyorsun bu konuda? Senin tahminlerin genelde tutuyor.
Alıntı
(02.09.2026, 21:20)SicakDalga07 Yazdı: Doğru adrese sordun. Yaz aylarında kullanılan "hissedilen sıcaklık" genellikle ısı indeksi (heat index) denilen değerdir ve yalnızca iki girdisi vardır: hava sıcaklığı ve bağıl nem. Rüzgar yok, güneş yok. Bu yüzden 20...
SicakDalga'nın açıklamasını tamamlayayım. Isı indeksi, 1979'da geliştirilen bir modelin çok terimli (polinom) yaklaşımıdır; yaygın kullanılan biçimi Fahrenheit cinsinden şu şekilde başlar:

Kod:
HI = -42,379 + 2,04901523*T + 10,14333127*RH - 0,22475541*T*RH - 0,00683783*T^2 - 0,05481717*RH^2 + 0,00122874*T^2*RH + 0,00085282*T*RH^2 - 0,00000199*T^2*RH^2 (T: sıcaklık °F, RH: bağıl nem %; 27 °C üstünde geçerli)

İki uyarı:
  • Formül gölge ve hafif rüzgar varsayımıyla kurulmuştur; doğrudan güneşte gerçek yük 5-8 derece daha fazladır.
  • Kışın kullanılan "hissedilen" ise farklı bir kavramdır: rüzgar soğutması (wind chill), sıcaklık ve rüzgar hızıyla hesaplanır, nemi içermez.

MGM'nin yayımladığı hissedilen sıcaklık değerleri de bu iki yaklaşımın mevsime göre seçilmesiyle üretilir. Yani yazın nem, kışın rüzgar; ikisini aynı anda hesaba katan indeksler (örneğin UTCI) var ama günlük kullanımda yaygın değil.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • bilalk, Selda86, erhankeskin, coskund403, adana05, sefak, lale.guler, isiku, cagataymeteo
Alıntı
Yağmur durdu, güneş çıktı; buhar yükseliyor asfalttan.

Dolu tanesi ceviz büyüklüğündeydi, arabalarda hasar var.
Alıntı
Davis konsolu da tam olarak HavaAdmin'in yazdığı formülü kullanıyor; VP2 ekranındaki "Heat Index" değeri 27 °C altında sıcaklığın kendisine eşitleniyor. Bugünkü Nilüfer değerlerim: 14:30'da 32,4 °C, nem %41, konsol hissedilen 33 yazdı. Yani kuru iç kesimde sıcaklık ile hissedilen neredeyse aynı.

Egeli'nin rüzgar itirazı haklı ama: pratikte 15-20 knot rüzgar ter buharlaşmasını artırır ve yükü azaltır. Formül bunu görmez, vücut görür.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • BulutKovalayan, kaan_bolu, sezgin_79, SivasMeteo583, Sinoptikutku, cemil77
Alıntı
GFS bu sistemi kıyıya yakın tutuyor, iç kesimler kuru.
Alıntı
Rize şu an 22°C, rüzgar yön değiştirdi, kuzeyden esmeye başladı.
Rize sabahları soğuk, forum sıcak.
[-] meteosinan adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ismail_elazig
Alıntı
Sıcak hava dalgası kaç gün sürer, tahmin var mı? Görürüz.
Alıntı
Haberlerdeki "hissedilen 50": sıcaklığı Adana'dan, nemi Rize'den alırsanız çıkar. Aynı istasyondan, aynı saatte alın, Türkiye kıyılarında 46-47'yi geçmez. Bir de o değeri veren modelin 2 m nemini kontrol edin; GFS kıyıda nemi %10 fazla verir, hissedileni 3 derece şişirir. Kaynak sormaya devam.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • oktaybayram, RabiaA551, SivasMeteo583, karmert, BulutKovalayan, havaelif, karengin, PalandokenKar, izmirHavasi, KarAvcisi34, ali_72, bayram_797, can_85
Alıntı
Çiseleyen bir yağış var, ıslatıyor ama sırılsıklam etmiyor.

Doğru diyorsun, bunu ben de istasyonumdan teyit ettim.
[-] erhankeskin adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • metin_93
Alıntı
(02.09.2026, 19:44)EgeliRuzgar Yazdı: Basit ama yıllardır tam anlamadığım bir soru. Bugün 3 Eylül, Çeşme'de öğlen 31,2 °C ölçtüm, nem %66, rüzgar 12 knot güneybatı. Telefon uygulaması "hissedilen 36" yazıyor. Haziran'da aynı 31 dereceyi nem %35 iken...
Haklısın EgeliRuzgar, geçen yıl da aynısı olmuştu.

Aynı fikirdeyim, bu sefer beklenti gerçekçi.
Sıcak dalgasında bile umutlu.
[-] bayburthavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • sinoptikdogukan, utku_816, IpekRuzgar, Seda76, barank, Miray_Usak
Alıntı
Toz taşınımı ile gelen yağmur arabaları çamura buladı. Gözlemi olan yazsın.
Yozgat yağmurları anlatılmaz, yaşanır.
[-] NiluferC498 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • gurkan253, bayram_797, DamlaE_Kahramanmaras, SicakDalga07, SivasMeteo868, ertugrulgul, muglaFirtina
Alıntı
(03.09.2026, 01:38)HavaAdmin Yazdı: SicakDalga'nın açıklamasını tamamlayayım. Isı indeksi, 1979'da geliştirilen bir modelin çok terimli (polinom) yaklaşımıdır; yaygın kullanılan biçimi Fahrenheit cinsinden şu şekilde başlar: (kod) İki uyarı: Formül gölge...
Şimdi oturdu. HavaAdmin'in "gölge ve hafif rüzgar varsayımı" notu benim denizdeki itirazımı da açıklıyor: formül rüzgarı zaten sabit kabul ediyor, ben fazlasını hissediyorum.

Güncel gözlem: 4 Eylül 13:40, Çeşme 29,4 °C, nem %68; tabloya göre hissedilen 33 çıkıyor, uygulama da 33 diyor. İmbat 15 knot, tekne güvertesinde gayet rahat. Teşekkürler hepinize, artık "hissedilen" kelimesini duyunca nemi soracağım; SicakDalga'nın hastalığı bulaştı.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • kar_Gulsum, rizeGozlem, ZulalFirtina, emine.ozkan, taner.kose
Alıntı