13.09.2026, 00:32
Hafta sonu Çanakkale'de aile ziyaretindeyim ve cumartesi sabahtan beri sert bir poyraz var, Eylül için epey kuvvetli. Marmara moderatörü olarak rapor edeyim.
Çanakkale merkez (kıyı, 5 m) - 13.09.2026 11:00
Sıcaklık: 21,3 °C | Nem: %55 | Rüzgar: Poyraz (KD) 58 km/s ortalama, hamle 82 km/s (MGM Çanakkale istasyonu, saat 10:00 verisi) | Basınç: 1018 hPa
Gökyüzü: Az bulutlu, Boğaz'da beyaz köpüklü dalgalar, Kilitbahir tarafına geçen küçük tekneler yok.
Durum:
Bu poyrazın sebebi Karadeniz-Balkanlar üzerine oturan 1028 hPa'lık yüksek basınç ile Ege'nin güneyindeki 1008 hPa'lık alçak arasındaki gradyan; Çanakkale Boğazı da rüzgarı huni gibi sıkıştırıyor. Eylül ortasında 80 km/s üstü poyraz nadir değil ama her yıl da olmuyor.
Bir de kişisel not: bu poyraz kışın gelse Anadolu Yakası'nda kar kotu 200 metreye inerdi diye düşünmeden edemedim. Ama Eylül'deyiz, sakin olacağım. Ayşe, bu sistem pazar günü İstanbul'a ne kadar taşar? Bakırköy'de kaç km/s bekleyelim?
Çanakkale merkez (kıyı, 5 m) - 13.09.2026 11:00
Sıcaklık: 21,3 °C | Nem: %55 | Rüzgar: Poyraz (KD) 58 km/s ortalama, hamle 82 km/s (MGM Çanakkale istasyonu, saat 10:00 verisi) | Basınç: 1018 hPa
Gökyüzü: Az bulutlu, Boğaz'da beyaz köpüklü dalgalar, Kilitbahir tarafına geçen küçük tekneler yok.
Durum:
- Gelibolu-Lapseki ve Çanakkale-Eceabat feribotları 09:00'dan itibaren iptal, Gökçeada ve Bozcaada seferleri dün akşamdan beri yapılmıyor
- Bozcaada'da sabah 08:00'de 91 km/s hamle bildirildi (istasyon verisi, teyit ettim)
- Sahilde birkaç ağaç dalı kırıldı, elektrik kesintisi yok
- Sıcaklık dün 29 °C idi, bugün 21; 8 derecelik düşüş poyrazın soğuk hava adveksiyonu
Bu poyrazın sebebi Karadeniz-Balkanlar üzerine oturan 1028 hPa'lık yüksek basınç ile Ege'nin güneyindeki 1008 hPa'lık alçak arasındaki gradyan; Çanakkale Boğazı da rüzgarı huni gibi sıkıştırıyor. Eylül ortasında 80 km/s üstü poyraz nadir değil ama her yıl da olmuyor.
Bir de kişisel not: bu poyraz kışın gelse Anadolu Yakası'nda kar kotu 200 metreye inerdi diye düşünmeden edemedim. Ama Eylül'deyiz, sakin olacağım. Ayşe, bu sistem pazar günü İstanbul'a ne kadar taşar? Bakırköy'de kaç km/s bekleyelim?
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)