Yüksek performanslı, SSD disk ve tam root erişimli sanal sunucular — Vds satın al
Vds satın al

Sonbahar-Kış 2024 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arkadaşlar, her yıl olduğu gibi Ekim ortasında sezon düşüncelerimi yazıyorum. Önce baştan söyleyeyim: mevsimsel tahmin günlük tahmin değildir; burada yazdıklarım 'hangi aylarda hangi rejim daha olası' sorusuna cevap arıyor. Güven derecesi genel olarak Düşük-Orta.

1) Öncü sinyaller
  • ENSO: Tropik Pasifik'te zayıf La Niña eğilimi. Bizim bölgeye etkisi zayıf ve tutarsız; tek başına bir şey söylemiyor.
  • Kuzey Atlantik: Deniz yüzeyi sıcaklıkları normalin belirgin üzerinde. Bu, Aralık-Ocak döneminde Atlantik kaynaklı ılık akışın baskın olma ihtimalini artırıyor.
  • Ekim Sibirya kar örtüsü: Ayın ilk yarısında hızlı ilerleme var ama erken dönem; sonuç için ay sonunu bekleyeceğim.
  • Stratosfer: Polar girdap sezona güçlü başlıyor. Güçlü girdap genelde kışın ilk yarısında soğuğun kuzeyde kilitli kalması demek.

2) Ay ay beklentim
  • Kasım: Ilık ve kuraklığa eğilimli. Ege ve Akdeniz'de ay ortasında bir-iki Akdeniz alçağı dışında sistem beklemiyorum.
  • Aralık: Normal civarı. İç Anadolu'da ay ortasına doğru kısa bir soğuk ve kar penceresi mümkün; Marmara'da yüksek kesimler dışında kar zor.
  • Ocak: Ilık ve kurak geçme riski yüksek. Bu kışın zayıf halkası bence Ocak.
  • Şubat: Asıl soğuk pencere. Polar girdap kış ortasında zayıflarsa, Şubat'ın ikinci yarısında kuzeydoğulu akışla Marmara ve Karadeniz kıyılarında kar riski belirginleşir.
  • Mart: Değişken, geç kış atakları kısa süreli.

3) İstanbul özelinde
Kıyıda 2-4 kar günü, yüksek kesimlerde 5-7. Önemli, çok günlük tek bir olay olasılığı en çok Şubat'ta.

4) Belirsizlik
En zayıf noktam stratosfer. Girdap Ocak'ta bozulursa takvim iki-üç hafta öne kayar. Ayrıca Atlantik'in sıcaklığı hem bol yağış hem de ılık kış anlamına gelebilir; ikisi arasındaki denge ince.

Mart sonunda karne konusu açıp bu yazıyı madde madde puanlayacağım. Görüşlerinizi bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • UnluM65, yavuz_85, yusuf_231, KaramanMeteo526, eskisehirFirtina, havaciabdullah, havacidogukan, cuneyt_kutahya, IstasyonHalil, karyavuz, bulentKar, TunceliliArzu, Gulay245
Vds satın al

Bu Konudaki Mesajlar
Sonbahar-Kış 2024 Sezon Tahmini ve Düşüncelerim - Yazar: SinoptikAyse - 13.10.2024, 20:47