11.10.2025, 21:08
Geçen sezonun karnesi iyi çıktı, o yüzden bu sezon daha temkinli olacağım. Güzel bir sezon tahmininden sonra insanın kendine fazla güvenmesi en büyük tuzak. Yine aynı iskelet, yine genel güven Düşük-Orta.
1) Öncü sinyaller
2) Ay ay beklentim
3) İstanbul özelinde
Kıyıda 3-5 kar günü. Ocak sonu - Şubat başı dönemi en olası pencere; bu kez batıdan, Balkan üzerinden gelen bir soğuk bekliyorum, geçen yılın saf poyraz senaryosundan farklı olarak.
4) Belirsizlik
Zayıf girdap her zaman soğuk demek değildir; blok yanlış yerde kurulursa soğuk Orta Avrupa'ya iner, biz ılık güney akışında kalırız. Bu senaryoya %35 veriyorum. Ayrıca Kasım yağışlarının şiddeti tamamen alçakların izine bağlı, tek bir sistem kaymasıyla 'yağışlı Kasım' tahmini boşa çıkabilir.
Eleştirileri ve ek sinyalleri bekliyorum.
1) Öncü sinyaller
- ENSO: Nötr ile zayıf La Niña arasında. Geçen yılla benzer, etkisi yine zayıf.
- Akdeniz yüzey sıcaklıkları: Uzun ve sıcak bir yazın ardından Doğu Akdeniz ve Ege normalin 1.5-2 °C üzerinde. Bu, sonbaharda Akdeniz alçaklarının daha fazla nemle beslenmesi demek.
- Ekim Sibirya kar örtüsü: Ortalamanın üzerinde ilerliyor. Sibirya yükseğinin erken güçlenmesini destekleyen bir sinyal.
- Stratosfer: Polar girdap bu yıl sezona daha zayıf başladı. Bu, kışın ilk yarısında blok olasılığını artırır.
2) Ay ay beklentim
- Kasım: Ege ve Batı Akdeniz için yağışlı; sıcak denizin beslediği bir-iki kuvvetli Akdeniz alçağı. İzmir ve Muğla'da kısa sürede yüksek yağış, yani sel riski öne çıkıyor.
- Aralık: İlk yarı ılık, ikinci yarı blok. İç Anadolu'da inversiyon, sis ve durgun soğuk. Ankara'da gündüz sıfır civarı, gece -10 altı günler.
- Ocak: İlk yarı sakin; ay sonuna doğru Balkanlar üzerinden inecek bir soğuk hava kütlesi ile Trakya ve Marmara için ciddi kar riski.
- Şubat: Başı soğuk, ikinci yarısı yumuşama.
- Mart: Yağışlı. Nisan başında geç don riski meyve bahçeleri için göz ardı edilmemeli.
3) İstanbul özelinde
Kıyıda 3-5 kar günü. Ocak sonu - Şubat başı dönemi en olası pencere; bu kez batıdan, Balkan üzerinden gelen bir soğuk bekliyorum, geçen yılın saf poyraz senaryosundan farklı olarak.
4) Belirsizlik
Zayıf girdap her zaman soğuk demek değildir; blok yanlış yerde kurulursa soğuk Orta Avrupa'ya iner, biz ılık güney akışında kalırız. Bu senaryoya %35 veriyorum. Ayrıca Kasım yağışlarının şiddeti tamamen alçakların izine bağlı, tek bir sistem kaymasıyla 'yağışlı Kasım' tahmini boşa çıkabilir.
Eleştirileri ve ek sinyalleri bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)