27.02.2025, 21:02
Tipi Kar Fırtınası'nın ardından söz verdiğim değerlendirme. Uzun olacak, kahvenizi alın.
1) Sinoptik durum
15 Şubat'tan itibaren İskandinavya'dan Batı Rusya'ya uzanan güçlü bir yüksek basınç bloğu kuruldu. Bloğun güneydoğu kenarından Rusya kökenli soğuk hava Karadeniz'e doğru indi. Karadeniz üzerinde yüzey basınç gradyanı kuzeydoğulu, uzun ömürlü bir poyraz akışı oluşturdu. 850 hPa sıcaklıkları Marmara'da 18 Şubat'ta -7 °C'ye, 20 Şubat'ta -9 °C'ye indi. Karadeniz yüzey suyu 9-10 °C civarındaydı; yani deniz ile 850 hPa arasında 17-19 °C fark vardı. Deniz etkili kar için ideal.
2) Gözlenen etkiler
3) Tahminim nasıl çıktı?
14 Şubat'ta bölge konusunda 'iki günlük poyraz karı, İstanbul kıyıda 5-10 cm' yazmıştım. Süreyi ve miktarı düşük tuttum. Bloğun beklediğimden iki gün uzun kalması, bant sayısını ikiden üçe çıkardı.
4) Belirsizlik nereden geldi?
Bant tahmininde asıl zorluk konum. Rüzgar yönündeki 10-15 derecelik bir sapma, bandı Beykoz'dan Kartal'a kaydırıyor. Hiçbir küresel model bu ölçeği çözemez; yüksek çözünürlüklü bölgesel modeller ve radar ile kısa vadeli takip şart.
5) Güven derecesi değerlendirmesi
'Orta' vermiştim; doğru bir seçimdi ama miktarda alt sınırda kaldım.
Bölge forumundaki raporlarınız olmasa bu değerlendirme bu kadar ayrıntılı olamazdı. Rapor veren herkese teşekkürler.
1) Sinoptik durum
15 Şubat'tan itibaren İskandinavya'dan Batı Rusya'ya uzanan güçlü bir yüksek basınç bloğu kuruldu. Bloğun güneydoğu kenarından Rusya kökenli soğuk hava Karadeniz'e doğru indi. Karadeniz üzerinde yüzey basınç gradyanı kuzeydoğulu, uzun ömürlü bir poyraz akışı oluşturdu. 850 hPa sıcaklıkları Marmara'da 18 Şubat'ta -7 °C'ye, 20 Şubat'ta -9 °C'ye indi. Karadeniz yüzey suyu 9-10 °C civarındaydı; yani deniz ile 850 hPa arasında 17-19 °C fark vardı. Deniz etkili kar için ideal.
2) Gözlenen etkiler
- İstanbul: 18, 20 ve 22 Şubat'ta üç ayrı yoğun bant; arada saatlerce ara. Anadolu Yakası yüksek kesimlerde 30-40 cm, kıyıda 10-20 cm. Avrupa Yakası'nın kuzey ilçeleri de benzer.
- Marmara: Kocaeli ve Sakarya kuzey kesimleri 20-30 cm. Trakya'da bantlar zayıf, 5-15 cm.
- Batı ve Orta-Doğu Karadeniz: Kıyı şeridinde kar, Doğu Karadeniz'de kıyıda kar örtüsü. Yüksek kesimlerde 50 cm üzeri.
- Ankara: 19-21 Şubat arasında aralıklı kar, 10-15 cm.
3) Tahminim nasıl çıktı?
14 Şubat'ta bölge konusunda 'iki günlük poyraz karı, İstanbul kıyıda 5-10 cm' yazmıştım. Süreyi ve miktarı düşük tuttum. Bloğun beklediğimden iki gün uzun kalması, bant sayısını ikiden üçe çıkardı.
4) Belirsizlik nereden geldi?
Bant tahmininde asıl zorluk konum. Rüzgar yönündeki 10-15 derecelik bir sapma, bandı Beykoz'dan Kartal'a kaydırıyor. Hiçbir küresel model bu ölçeği çözemez; yüksek çözünürlüklü bölgesel modeller ve radar ile kısa vadeli takip şart.
5) Güven derecesi değerlendirmesi
'Orta' vermiştim; doğru bir seçimdi ama miktarda alt sınırda kaldım.
Bölge forumundaki raporlarınız olmasa bu değerlendirme bu kadar ayrıntılı olamazdı. Rapor veren herkese teşekkürler.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)