20.10.2024, 21:02
Ayşe sinyallerden gitti, ben de modellerden gideceğim. Seasonal modeller Ekim çıktılarını verdi; ne diyorlar, ben ne diyorum, ikisini ayrı yazıyorum.
1) Seasonal modeller ne diyor? (Aralık-Ocak-Şubat ortalaması)
2) Benim yorumum (olasılıklarla)
Model iklimi notu
Seasonal çıktılardaki anomaliler, modelin kendi iklimine göre hesaplanır; yani 'normalin 0.5 °C üzeri' ifadesi gerçek gözlem ortalamasına değil, modelin geçmiş yıllardaki kendi tahminlerinin ortalamasına göredir. Bu yüzden küçük anomalileri ciddiye almıyorum. 0.5 °C'nin altındaki sinyalleri 'gürültü', 1 °C üstündekileri 'eğilim' olarak okuyorum.
Bu kural sayesinde her Ekim çıktısında heyecanlanıp her Kasım çıktısında hayal kırıklığı yaşamaktan kurtuluyorum.
3) Ayşe ile farkım
Ayşe Ocak'ı ılık-kurak gördü, ben UKMO'nun Balkan sinyali yüzünden Ocak'ta biraz daha umutluyum. Şubat'ta ise o benden daha iddialı. Sezon sonunda ikimizi yan yana puanlayacağım.
4) Model karnesi planı
Bu sezon her önemli olay için 'hangi model kaç gün önceden yakaladı' tablosu tutacağım. ECMWF, GFS, ICON ve UKMO. Mart'ta karneyle döneceğim.
Heyecan yapmayın; ama rakamları da unutmayın.
1) Seasonal modeller ne diyor? (Aralık-Ocak-Şubat ortalaması)
- ECMWF (SEAS5): Türkiye geneli normalin 0.5-1 °C üzerinde. Yağışta Karadeniz normal, güney yarı normalin hafif altında.
- Çoklu model ortalaması: Benzer; sıcak sinyal daha belirgin, yağışta sinyal yok.
- UKMO: Aralık-Ocak'ta Balkanlar üzerinde yüksek basınç eğilimi, yani biraz daha soğuk bir kuzey akış ihtimali.
2) Benim yorumum (olasılıklarla)
- Kışın genel olarak normalin üzerinde sıcak geçmesi: %65
- Ocak'ta en az bir kez Balkanlar üzerinden soğuk giriş (Trakya'da kar): %40
- Şubat'ta Marmara'da çok günlük kar olayı: %35
- İstanbul kıyıda 5'ten fazla kar günü: %20
- Ankara'da 20 cm üstü tek seferlik kar: %30
Model iklimi notu
Seasonal çıktılardaki anomaliler, modelin kendi iklimine göre hesaplanır; yani 'normalin 0.5 °C üzeri' ifadesi gerçek gözlem ortalamasına değil, modelin geçmiş yıllardaki kendi tahminlerinin ortalamasına göredir. Bu yüzden küçük anomalileri ciddiye almıyorum. 0.5 °C'nin altındaki sinyalleri 'gürültü', 1 °C üstündekileri 'eğilim' olarak okuyorum.
Bu kural sayesinde her Ekim çıktısında heyecanlanıp her Kasım çıktısında hayal kırıklığı yaşamaktan kurtuluyorum.
3) Ayşe ile farkım
Ayşe Ocak'ı ılık-kurak gördü, ben UKMO'nun Balkan sinyali yüzünden Ocak'ta biraz daha umutluyum. Şubat'ta ise o benden daha iddialı. Sezon sonunda ikimizi yan yana puanlayacağım.
4) Model karnesi planı
Bu sezon her önemli olay için 'hangi model kaç gün önceden yakaladı' tablosu tutacağım. ECMWF, GFS, ICON ve UKMO. Mart'ta karneyle döneceğim.
Heyecan yapmayın; ama rakamları da unutmayın.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)