Konu: 151
Alınan Beğeni: 755 mesajda 5.030
Verilen Beğeni: 324
Geçen sezon Ocak'ta kaybettim, Şubat'ta Kasım güncellemesiyle toparladım. Bu sezon aynı formatla devam: önce modeller, sonra ben, sonra olasılıklar.
1) Seasonal modeller ne diyor? (Aralık-Ocak-Şubat)- ECMWF (SEAS5): Türkiye geneli normalin 0.5-1 °C üzeri; ama geçen yıla göre daha zayıf bir sıcak sinyal. Yağışta Ege ve Akdeniz'de hafif artış.
- Çoklu model ortalaması: Sıcak sinyal var, yağışta Batı Türkiye'de normalin hafif üstü eğilim.
- UKMO: Aralık sonu - Ocak için Rusya üzerinde yüksek basınç eğilimi.
2) Stratosfer ve indeksler
Polar girdap zayıf başlıyor. Bu, kış içinde blok olasılığını artırıyor. Ece'nin indeks panelinde AO Ekim ortalaması negatif; bu tek başına fazla bir şey söylemez ama yönü doğru.
3) Benim olasılıklarım- Kışın genel olarak normalin üzerinde sıcak geçmesi: %55 (geçen yıl %65'ti, sinyal zayıf)
- Kasım'da Ege'de 24 saatte 50 mm üstü en az bir olay: %60
- Aralık'ta İç Anadolu'da 5 günden uzun inversiyon dönemi: %55
- Ocak sonu - Şubat başı Trakya'da 20 cm üstü kar: %45
- İstanbul kıyıda 3 ve üstü kar günü: %50
- Mart-Nisan'da İç Anadolu ve Ege iç kesimde zirai don: %40
Geçen sezondan ders
Geçen yıl Ekim'deki olasılıklarımı Kasım'da güncellemiştim ve karnede Ekim hali ile Kasım hali arasında belirgin fark çıktı. Bu yıl da aynı şeyi yapacağım: Kasım ortasında seasonal güncellemeyle birlikte olasılıkları yeniden yazacağım, karnede iki sütunu da göstereceğim.
4) Deneysel madde
Bu sezon karneye bir de yapay zekâ tabanlı bir küresel model ekliyorum. Sadece 3-10 gün aralığında, 500 hPa ve 850 hPa desenini puanlayacağım. Merak ediyorum; ön yargılı değilim, ama fantezi arşivinde ona da bir raf ayırdım.
Karne Nisan başında. Yorumları bekliyorum.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını 12 üye beğendi
• Tugba89, turany, manisafirtina, enderKar, tarikk, isikn73, trabzonlipelin, savasgokce, nalanruzgar, radaryasin, murat_794, taner.kose
Konu: 19
Alınan Beğeni: 246 mesajda 882
Verilen Beğeni: 143
Trakya maddesi %45... Ayşe de benzer bir pencere yazdı, ben de. Üç farklı yoldan aynı haftaya gelmek beni hem heyecanlandırıyor hem korkutuyor; aynı hataya düşüyor olabiliriz. Kemal, UKMO'nun Rusya yüksek sinyalinin Balkanlar'a doğru bir uzantısı var mı?
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi
(19.10.2025, 22:05)TrakyaFirtina Yazdı: Trakya maddesi %45... Ayşe de benzer bir pencere yazdı, ben de. Üç farklı yoldan aynı haftaya gelmek beni hem heyecanlandırıyor hem korkutuyor; aynı hataya düşüyor olabiliriz. Kemal, UKMO'nun Rusya yüksek sinyalinin... Var ama zayıf. Rusya yükseği Ocak'ta batıya uzanırsa, güneybatı kenarından Balkanlar'a kuzeydoğulu soğuk bir akış iner. Bu senin senaryon. Ama aynı yükseğin daha kuzeyde kalma ihtimali de az değil. %45 bu yüzden %45, %70 değil.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
Konu: 21
Alınan Beğeni: 281 mesajda 1.030
Verilen Beğeni: 193
Kasım maddesi için %60 bence düşük bile. Ege'nin yüzey suyu bu yıl çok sıcak, 24-25 °C'lerden Ekim'e girdik. Alçaklar gelirse nemle dolu gelecek. Ben kendi blogumda 'en az iki kuvvetli olay' yazdım.
İzmir / Bornova | Ege'de kış, yağmurun şiddetiyle ölçülür. | Kar mı? Bozdağ'a bak.
(20.10.2025, 20:15)EgeMeltem Yazdı: Kasım maddesi için %60 bence düşük bile. Ege'nin yüzey suyu bu yıl çok sıcak, 24-25 °C'lerden Ekim'e girdik. Alçaklar gelirse nemle dolu gelecek. Ben kendi blogumda 'en az iki kuvvetli olay' yazdım. EgeMeltem, seninle yarışalım: sen 'en az iki' diyorsun, ben 'en az bir'e %60 veriyorum. Kasım sonunda sayarız. Kaybeden, fantezi arşivine kendi en utanç verici tahminini koyar. İkimizden biri kesin kazanacak, çünkü Kasım boyunca hiç kuvvetli sistem gelmemesi ihtimali çok düşük görünüyor.
Konu: 20
Alınan Beğeni: 280 mesajda 1.003
Verilen Beğeni: 123
AO'dan bahsetmişsin, bir düzeltme: Ekim AO ortalaması -0.6, yani hafif negatif. Kış AO'su ile Ekim AO'su arasındaki ilişki zayıf. Ama Ekim'de Avrasya'da kar örtüsünün hızlı ilerlemesiyle birlikte düşününce bu yıl biraz daha anlamlı. Aralık'ta paneli buraya da eklerim.
Bursa / Nilüfer | Deterministik run hikâyedir, ensemble istatistiktir. | Haftalık indeks paneli: Pazartesi
Konu: 2
Alınan Beğeni: 137 mesajda 193
Verilen Beğeni: 218
Kasım bitti. İzmir'de 18 Kasım ve 26 Kasım'da iki kuvvetli yağış oldu. Yani EgeMeltem kazandı sanırım, Kemal fantezi arşivine ne koyacak merak ediyoruz. Bu arada ikinci sistemde Karşıyaka'da yağış daha kısa sürdü ama şiddeti ilkinden aşağı kalmadı.
Meteoroloji bir tutku, forum bir yuva.
(30.11.2025, 21:24)UnluM65 Yazdı: Kasım bitti. İzmir'de 18 Kasım ve 26 Kasım'da iki kuvvetli yağış oldu. Yani EgeMeltem kazandı sanırım, Kemal fantezi arşivine ne koyacak merak ediyoruz. Bu arada ikinci sistemde Karşıyaka'da yağış daha kısa sürdü ama... Dürüst olalım: ikimiz de kazandık, çünkü benim 'en az bir' tahminim de tuttu. Ama sözümü tutarım. Fantezi arşivine 2023 kışında kendi elimle yazdığım 'Eskişehir'e 40 cm, %70' mesajımı koyacağım. O gün 3 cm yağmıştı.
Konu: 19
Alınan Beğeni: 246 mesajda 882
Verilen Beğeni: 143
Poyraz Kar Fırtınası: Edirne 34 cm, Kırklareli yaylaları 45 cm üstü. %45'lik maddeyi tebrik ederim Kemal. Ama asıl merak ettiğim, model karnesinde hangi model kaç gün önceden gördü? Kırklareli tarafında yollar bir süre kapalı kaldı, ama resmi duyurular zamanında yapıldı.
Edirne | Balkanlar soğursa Trakya titrer. | Tahmin = senaryo + güven derecesi
(04.02.2026, 21:39)TrakyaFirtina Yazdı: Poyraz Kar Fırtınası: Edirne 34 cm, Kırklareli yaylaları 45 cm üstü. %45'lik maddeyi tebrik ederim Kemal. Ama asıl merak ettiğim, model karnesinde hangi model kaç gün önceden gördü? Kırklareli tarafında yollar bir süre... Ayrı konu açacağım, çok konuşulacak şey var. Kısa özet: ECMWF 7 gün önce, ICON 3 gün önce miktarı en iyi, GFS zamanlamayı bir gün erken verdi. Yapay zekâ modeli ise deseni 8 gün önce gördü ama yağışı hiç çözemedi. Detay değerlendirme konusunda.
|