19.09.2026, 00:32
Yaz bitti, MGM'nin aylık değerlendirmeleri yayımlandı, sayıları yan yana koyalım. Referans dönemi 1991-2020, kaynak MGM aylık sıcaklık analizleri (Haziran, Temmuz, Ağustos 2026).
Türkiye geneli (MGM istasyon ağı ortalaması)
Antalya
Sorularım
Baştan yazayım: tek yaz iklim değildir, kurallar öyle diyor ve doğru. Ama 30 yıllık eğilimin üstüne eklenen her yaz veri; bu yazın verisi de budur. Kaynağı olmayan cevap yazmayın, kaynağı olan tartışmaya davetlisiniz.
Türkiye geneli (MGM istasyon ağı ortalaması)
- Haziran: +0,6 °C
- Temmuz: +1,9 °C
- Ağustos: +1,4 °C
- Yaz ortalaması: yaklaşık +1,3 °C
Antalya
- Temmuz: MGM merkez istasyonu +2,1 °C; benim Konyaaltı istasyonum (25 m, açık alan, sensör 2 m, aktif havalandırmalı gölgelik) +1,7 °C.
- Ağustos: MGM +1,5 °C; benim +1,2 °C.
Sorularım
- Merkez istasyon ile benim aramdaki 0,3-0,4 °C fark tutarlı. Bu fark kent ısı adası mı, gölgelik farkı mı, yoksa 3 km mesafede gerçek bir mikroklima farkı mı? Nasıl ayrıştırılır?
- "Türkiye geneli +1,3" hesabında istasyonlar nasıl ağırlıklandırılıyor? Kıyı istasyonu çok, dağ istasyonu az; ortalama bundan etkilenir mi?
- ERA5 aynı yaz için Türkiye'ye ne diyor? Yeniden analiz ile istasyon ortalaması arasındaki fark büyükse hangisine güveneceğiz?
Baştan yazayım: tek yaz iklim değildir, kurallar öyle diyor ve doğru. Ama 30 yıllık eğilimin üstüne eklenen her yaz veri; bu yazın verisi de budur. Kaynağı olmayan cevap yazmayın, kaynağı olan tartışmaya davetlisiniz.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)