14.01.2026, 06:44
Sinoptik değerlendirme (14 Ocak 12z)
Güven derecesi: Soğuk için yüksek, İstanbul'da tutan kar için orta-yüksek, santim tahmini için düşük. MGM'nin 16 Ocak'ta Marmara için sarı ya da turuncu kod vermesini bekliyorum.
- 500 hPa: İskandinavya'dan Balkanlar'a uzanan oluk 17 Ocak'ta Ege'ye kadar iniyor; oluk ekseni 18 Ocak 12 UTC'de Marmara'nın hemen batısında.
- Yer: Doğu Avrupa yükseği 1040 hPa, Doğu Akdeniz alçağı 1005 hPa; Marmara üzerinde sıkı gradyan, poyraz 50-60 km/s, Boğaz'da 70 km/s.
- Nem: Karadeniz suyu 9 °C, 850 hPa -8 °C: 17 °C fark, deniz etkili konveksiyon için fazlasıyla yeterli. Bant yönelimi kuzeydoğu-güneybatı; Şile-Beykoz-Çekmeköy hattı doğrudan hedef.
- Kritik belirsizlik: Oluk ekseni 200 km doğuya kayarsa yağışın büyük kısmı İstanbul'un doğusuna (Kocaeli, Sakarya) düşer; batıya kayarsa Trakya kazanır, İstanbul sınırda kalır.
Güven derecesi: Soğuk için yüksek, İstanbul'da tutan kar için orta-yüksek, santim tahmini için düşük. MGM'nin 16 Ocak'ta Marmara için sarı ya da turuncu kod vermesini bekliyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)