22.08.2025, 17:20
Ağustos sıcağında geçen kışı konuşmak tuhaf gelebilir; ama forum kurallarını yeni sezona hazırlarken 19-21 Şubat 2025 olayından çıkardığımız dersleri yazılı hale getirmek istedim. Amaç eleştiri değil, hafıza.
Kısa özet
Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava ile 19 Şubat gecesi başlayan kar, Anadolu Yakası'nın yüksek kesimlerinde 8-12 cm, kıyıda 2-5 cm örtü bıraktı. Kandilli resmi ölçümü 4 cm. Üyelerimizden Çekmeköy 9 cm, Sarıyer 6 cm, Kadıköy 2 cm raporları geldi. Yaşamsal bir olumsuzluk yaşanmadı; ulaşımda aksama sınırlı kaldı.
Forum olarak öğrendiklerimiz
İyi giden şeyler
Bu dersler sezon başında "Kar Gündemi" ve bu forumun kurallarına işlenecek. Eklemek istediğiniz ders varsa yanıt yazın; kişisel eleştiri değil, süreç eleştirisi bekliyorum.
Kısa özet
Balkanlar üzerinden gelen soğuk hava ile 19 Şubat gecesi başlayan kar, Anadolu Yakası'nın yüksek kesimlerinde 8-12 cm, kıyıda 2-5 cm örtü bıraktı. Kandilli resmi ölçümü 4 cm. Üyelerimizden Çekmeköy 9 cm, Sarıyer 6 cm, Kadıköy 2 cm raporları geldi. Yaşamsal bir olumsuzluk yaşanmadı; ulaşımda aksama sınırlı kaldı.
Forum olarak öğrendiklerimiz
- Tek run paylaşımı sorunu: Olaydan 6 gün önce GFS 18z çıktısına dayanan "İstanbul'a 30 cm" başlığı açıldı, gece yarısı 40 yanıt aldı, sabah ECMWF ile çürüdü. Bu, "tek run'a başlık açılmaz" kuralının doğrudan nedenidir.
- İlçe rapor dağınıklığı: Gözlemler beş ayrı başlığa dağıldı; ertesi gün toparlamak saatler aldı. Çözüm: her dalga için tek [KAR TAKİP] başlığı ve sabit gözlem formatı.
- Ölçüm yeri sorunu: "Balkonda 10 cm" ile "bahçede 3 nokta ortalaması 6 cm" aynı tabloya girdi. Çözüm: ölçüm yeri ve yöntemi zorunlu.
- Uyarı dili: MGM sarı kod verdiğinde bazı başlıklarda "kırmızı alarm" ifadesi kullanıldı. Renk kodları MGM'nin verdiği gibi yazılır, abartılmaz.
İyi giden şeyler
- Olaydan 3 gün önce SinoptikAyse'nin sinoptik değerlendirmesi hem tarihi hem de dağılımı (Anadolu Yakası yüksekleri ağırlıklı) doğru verdi.
- Gece boyunca 40'a yakın ilçe raporu geldi; topluluk gözlem ağı çalışıyor.
Bu dersler sezon başında "Kar Gündemi" ve bu forumun kurallarına işlenecek. Eklemek istediğiniz ders varsa yanıt yazın; kişisel eleştiri değil, süreç eleştirisi bekliyorum.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.

![[-]](https://havaforumu.com/images/collapse.png)