Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

İstanbul'da kar günleri azalıyor mu? 1990-2025 gözlem eğilimi tartışması

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kuralları okudum: "çocukluğumda daha çok kar yağardı" anekdottur, kanıt değildir. Ben de anekdotla başlayıp veriyle test etmek istiyorum; bu forumda bunu doğru yerde yapıyorum sanırım.

Anekdot: 1990'ların sonunda Ümraniye'de her kış en az bir kez kızak kaydığımızı hatırlıyorum. Son on yılda çocuklarım üç kez kaydı.

Elimdeki veri (kendi defterim, Çekmeköy, kar günü = yerde en az 1 cm)
Kod:
Sezon Kar günü En kalın 2013-14 3 6 cm 2014-15 9 38 cm 2015-16 5 12 cm 2016-17 11 34 cm 2017-18 4 9 cm 2018-19 2 4 cm 2019-20 1 3 cm 2020-21 6 17 cm 2021-22 14 41 cm 2022-23 3 5 cm 2023-24 2 3 cm 2024-25 3 9 cm 2025-26 4 14 cm

On üç sezon, ortalama 5 gün; ama dağılım o kadar dalgalı ki gözle eğilim göremiyorum. 2022 tek başına ortalamayı yukarı çekiyor.

Sorularım
  1. Kandilli ya da MGM'nin 1990'dan bu yana kar günü serisi var mı, nasıl bakılır?
  2. 13 sezonluk bir seriden eğilim çıkarmak istatistiksel olarak mümkün mü, yoksa sadece hikaye mi anlatırım?
  3. "Kar günü azalıyor ama büyük olaylar hâlâ oluyor" doğru bir okuma mı?

Kaynak: kendi gözlem defterim (kanıt değil, biliyorum). Temmuz sonunda kar konuşmak için özür dilerim, ama iklim forumu mevsim tanımıyor.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • karcuneyt, ManisaHavasi, Hatice713, sivas446, huseyin207, ahmetb80, unsalr, serkan_hava, aktass62, Ekinci_Sanliurfa, Azra_meteo, nuray_van, ozane, adanalinazim, cuneyt_kutahya, Sinoptikferhat
Alıntı
Sıcak geceler için ipucu: perdeleri gündüz kapatın.
Alıntı
(28.07.2026, 22:34)ozane Yazdı: Sıcak geceler için ipucu: perdeleri gündüz kapatın.
Bence yanlış yorumluyorsun, o renk skalası milimetre değil santimetre.
[-] yagmur_Figen adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sercanKar
Alıntı
(28.07.2026, 22:08)KarAvcisi34 Yazdı: Kuralları okudum: "çocukluğumda daha çok kar yağardı" anekdottur, kanıt değildir. Ben de anekdotla başlayıp veriyle test etmek istiyorum; bu forumda bunu doğru yerde yapıyorum sanırım. Anekdot: 1990'ların sonunda...
Doğru yerde ve doğru biçimde soruyorsun. Sırayla:

1. Seri: MGM'nin uzun seri istasyonlarında (İstanbul için Kandilli ve Florya uzun seriler) kar yağışlı gün ve kar örtülü gün sayıları kayıtlıdır; yıllık iklim değerlendirme raporlarında özet tablolar var, ham veri talep üzerine sağlanıyor. "Kar yağışlı gün" (kar gözlenen gün) ile "kar örtülü gün" (yerde kar olan gün) farklı büyüklüklerdir; senin tanımın ikincisine yakın.
  2. 13 sezon: Eğilim testi için kısa; kar günü gibi yıllar arası değişkenliği çok yüksek bir değişkende 30 yıl bile sınırda kalır. Yapabileceğin şey eğilim değil, karşılaştırma: kendi serini Kandilli'nin aynı dönemiyle yan yana koymak.
  3. Okuma: Genel çerçeve olarak doğru. Kış sıcaklığı artarken kar günü sayısı azalma eğiliminde, ancak tek tek büyük olaylar (2022 gibi) doğal değişkenlikle oluşmaya devam ediyor; ısınma büyük olayları imkansız kılmaz, sıklığını azaltır.

Kaynak: MGM yıllık iklim değerlendirmeleri (kar parametreleri bölümü), AR6 bölgesel notu (kar örtüsü maddesi).
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • cerenu_sakarya, sezgin_79, sedatKar, necatit987, Acar_Kahramanmaras, ibrahimavci, yunus_malatya, EgeliRuzgar, kemalMeteo, sakaryameteo648, IstasyonHalil
Alıntı
Yağmur bereket, yeter ki sel olmasın.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
[-] gokyuzuEbru adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ilkert76
Alıntı
(29.07.2026, 08:24)gokyuzuEbru Yazdı: Yağmur bereket, yeter ki sel olmasın.
Bu yağış kuraklığı bitirmez ama moral olur.
[-] NazliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Burcu_74
Alıntı
İstatistik tarafına ekleme: kar günü sayısı sıfırdan on beşe kadar dağılan, sağa çarpık bir değişken. Böyle serilerde ortalama yanıltır; medyan ve "sıfır ya da bir kar günlü sezon sayısı" daha anlamlı. Senin serinde medyan 4, sıfır-bir günlü sezon sayısı 1 (2019-20).

Eğilim için parametrik olmayan bir test (Mann-Kendall) kullanılır; ama 13 veriyle anlamlılık çıkmaz, bunu baştan kabul etmek gerekir. Sinoptik açıdan asıl ölçülebilir değişken "850 hPa'nın -6 °C altında kaldığı saat sayısı"; onu ERA5'ten 1979'dan bu yana çıkarmak mümkün ve kar gününden çok daha az gürültülü. Bir ara yapmayı planlıyorum.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 12 üye:
  • zekie760, meteomahmut, efemeteo, niluferfirtina, cengizKar, rustu_hava, DeryaGozlem, Sinoptikutku, havaGulten, elazigliemre, barank, KonyaliMeryem
Alıntı
Sabah trafikte yağmurdan dolayı iki saat kaldım, Tekirdağ yağmura hazırlıksız.

Yağmur suyu depolayanlar için güzel bir hafta.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • ahmetKar, esra427, kar_Nihal, erenkoc, AksarayHavasi, betul94, elazigliemre, fidan83
Alıntı
Dolu fırtınası sera üreticilerini vurdu, Marmara çiftçisi zor durumda.
Beyaz örtü sevdalısı.
Alıntı
Kısa not: Aynı fikirde değilim, ısı adası etkisini hesaba katmamışsın. Bakalım.
Kar sevenler kulübü üyesi ❄️
[-] eren_izmir adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • DeryaGozlem, YesimFirtina
Alıntı
Bizden de haber: Sağ olasın, uzun zamandır böyle bir açıklama arıyordum. Takipteyim.
Alıntı
(28.07.2026, 22:08)KarAvcisi34 Yazdı: Kuralları okudum: "çocukluğumda daha çok kar yağardı" anekdottur, kanıt değildir. Ben de anekdotla başlayıp veriyle test etmek istiyorum; bu forumda bunu doğru yerde yapıyorum sanırım. Anekdot: 1990'ların sonunda...
Kuraklık Ege barajlarını vurdu, doluluk yüzde 20'nin altında.

Serinlemek için sahile inen inene, plajlar dolu.
Alıntı
(29.07.2026, 08:24)gokyuzuEbru Yazdı: Yağmur bereket, yeter ki sel olmasın.
Eyyam-ı bahur bitmeden bu sıcaklar gitmez, her yıl aynı.
Gökyüzüne bakmayı unutmayın.
[-] sirnakmeteo980 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ozane
Alıntı
Defterin düzenli, tebrikler; ama klasik soruyu sormam lazım: 2013'ten 2026'ya aynı noktada mı ölçtün? Aynı bahçe, aynı rakım, aynı zemin? Çevrede yapılaşma arttı mı? Kar örtüsü gün sayısı ısı adasına çok hassastır; 2013'te tarla olan yer 2026'da site olduysa serin kendi içinde bile karşılaştırılamaz.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • arda69, CananFirtina, samsunHavasi, karali, meteoleyla, taner_217, fidan83, BayramS03
Alıntı
(30.07.2026, 04:08)SicakDalga07 Yazdı: Defterin düzenli, tebrikler; ama klasik soruyu sormam lazım: 2013'ten 2026'ya aynı noktada mı ölçtün? Aynı bahçe, aynı rakım, aynı zemin? Çevrede yapılaşma arttı mı? Kar örtüsü gün sayısı ısı adasına çok hassastır...
SicakDalga07, haklısın ve itiraf ediyorum: 2019 Ağustos'unda taşındım. 2013-2019 arası Çekmeköy merkez, 140 m, apartman bahçesi; 2019'dan sonra Alemdağ tarafı, 180 m, müstakil bahçe, çevre daha açık. Yani serinin ikinci yarısı hem 40 m daha yüksek hem daha kırsal; kar günü lehine bir sapma var demek. 2019-20'deki tek kar günü bile bu avantaja rağmen geldi, bu da düşündürücü.

Seriyi ikiye bölerek işaretleyeceğim; yöntemsel hatayı kabul etmek de bir veri.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • hatay05, karufuk, rizeGozlem, zuhalgozlem, IpekRuzgar, SinoptikAyse, meteosevil, yagmur_Meral, utku_hava, turgut_484, buseo_tekirdag
Alıntı