Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Çeşme'de tuzlu hava anemometre yatağını bitirdi: kıyı istasyonu bakım notları

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kıyıda istasyon işletenler için acı bir deneyim yazısı. Çeşme'deki Davis VP2'nin kepçeli anemometresi bu hafta ikinci kez bitti; ilk yatak Ekim 2024'te, ikincisi bu Mayıs'ta. Üç yılda iki yatak, denizciler için normal olabilir ama meteoroloji için pahalı.

Belirtiler (sırasıyla):
  • Sakin havada kepçeler geç dönmeye başlıyor; 3-4 knot'luk esintide sıfır okuyorsunuz. Benim ilk fark ettiğim buydu, marinada bayrak dalgalanırken istasyon 0 knot yazıyordu.
  • Sonra gust (hamle) değerleri ortalamanın çok üstüne çıkıyor: yatak takılıp bırakınca kepçe silkinerek dönüyor, sensör bunu ani hamle sanıyor. 12 knot ortalama, 31 knot gust gibi saçma çiftler.
  • En sonunda kepçe elle çevrilince gıcırdıyor ve 1-2 turda duruyor.

Neden: Tuzlu hava yatağın içine sızan nemle birlikte korozyon yapıyor; kristalleşen tuz bilyeleri kilitliyor. Rüzgar çok olunca (Çeşme'de yılda 200 gün 15 knot üstü) yatak daha çok dönüyor ve daha çok aşınıyor. Yani hem tuz hem mesafe.

Bu sefer yaptıklarım:
  • Yeni yatak seti (Davis'in kendi yedek parçası), takmadan önce ince bir kat silikon gres.
  • Kepçe milinin üst kısmına küçük bir plastik şapka; yağmur ve tuz spreyinin doğrudan yatağa inmesini engelliyor.
  • Ayda bir tatlı suyla durulama takvime eklendi.
  • Paslanmaz vidalar: orijinal vidalar ikinci yılda kahverengiydi.

Sorular: Ultrasonik anemometreye geçmek kalıcı çözüm mü? Yoksa yatağı yıllık sarf malzemesi kabul edip devam mı? Diğer kıyı kullanıcılarının ömürleri kaç yıl? Rüzgar knot ile ölçülür ama yatağın ömrü de yıl ile; ikisini dengelemek istiyorum.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • necatis91, sercanKar, eren_izmir, ercan05, SemraGozlem, YesimFirtina, dursunmeteo, havacipolat, elifgozlem, hamiyet336
Alıntı
(29.05.2026, 17:20)EgeliRuzgar Yazdı: Kıyıda istasyon işletenler için acı bir deneyim yazısı. Çeşme'deki Davis VP2'nin kepçeli anemometresi bu hafta ikinci kez bitti; ilk yatak Ekim 2024'te, ikincisi bu Mayıs'ta. Üç yılda iki yatak, denizciler için normal...
Sağanak Uşak merkezden geçti mi yoksa kenardan mı gidiyor?
Alıntı
Egeli, üç yılda iki yatak kıyı için kötü değil, deniz kenarında 18-24 ay normal kabul ediliyor; iç kesimde 5-6 yıl. Yaptıkların doğru; iki ekleme:
  • Silikon gres yerine düşük sıcaklıkta katılaşmayan, plastikle uyumlu bir yatak gresi kullan, silikon zamanla toz tutup macunlaşabiliyor. İnce sür, fazlası toz mıknatısı.
  • Yatakları çıkarınca atma; ultrasonik temizleyicide 10 dakika tatlı su + biraz sirke, sonra kurutup gresle; yedek olarak bir sezon daha gidiyor.

Ultrasonik anemometre tuz kristaline karşı bağışık değil ama hareketli parçası olmadığı için ömrü uzun; senin ölçtüğün gust doğruluğu %10 zayıflığını kabul edersen kalıcı çözüm. Ben iki sensörü paralel çalıştırırdım: kepçeli kalibrasyon referansı, ultrasonik günlük kullanım.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 11 üye:
  • yusuf_231, yakups, Tanriverdi_Tekirdag, SamsunliMelek, caglart, elvank105, haydar166, sevda.kilis, buluttuba, radarilhan, sivas446
Alıntı
Yalova şu an 18°C, bugün 26 Mayıs itibarıyla mevsim normallerinin üzerindeyiz.
Beyaz örtü sevdalısı.
Alıntı
Radar görüntüsünde o mor alan ne demek?
Sinoptik harita okumak bir sanattır.
[-] sefak adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • cetind58, huseyin207, Hulya_76
Alıntı
Karadeniz'de tuz Ege kadar değil ama nem %85 üstünde ve yağış 2.000 mm; bizde yatak değil, kablo ve konektörler gidiyor. Of'taki istasyonda ISS bağlantı soketleri iki yılda yeşillendi; artık her bahar konektörleri sökeyip temas spreyi ve dielektrik gres uyguluyorum. Egeli'nin paslanmaz vida maddesini ikiliyorum: orijinal vidalar bizde bir kışta paslandı. Bir de kepçe altındaki mıknatısın çevresine biriken pas tozu reed anahtarını yanıltıyor; yılda bir kontrol.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • cengiz930, yozgat646, IstasyonHalil, aktano, deniz_70, kurtulus88, NazliRuzgar
Alıntı
(29.05.2026, 18:39)UsakHavasi Yazdı: Sağanak Uşak merkezden geçti mi yoksa kenardan mı gidiyor?
Kaç günlük tahminlere güvenmek mantıklı?
[-] serefy adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • bayburthavasi
Alıntı
(29.05.2026, 17:20)EgeliRuzgar Yazdı: Kıyıda istasyon işletenler için acı bir deneyim yazısı. Çeşme'deki Davis VP2'nin kepçeli anemometresi bu hafta ikinci kez bitti; ilk yatak Ekim 2024'te, ikincisi bu Mayıs'ta. Üç yılda iki yatak, denizciler için normal...
Antalya'da tuz orta, güneş çok: bizde yatak değil plastik gidiyor. Kepçeler 4 yılda UV'den gevrekleşip birinin kolu kırıldı; anemometre 3 kepçeyle dönerken hız %30 düşük okudu, iki hafta fark etmedim. Egeli'nin plastik şapka fikri güneş için de iyi, ben de takacağım. Kıyı istasyonu işletmek, sensörün kendisinden çok çevresiyle uğraşmak demek; alırken buna bütçe ayrılmalı.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • meteokerem, erhankeskin, DamlaE_Kahramanmaras, ertugrul01, kilic58
Alıntı
Hangi kaynaklara güvenmeliyim, telefondaki uygulama mı forum mu?
Alıntı
Gece sıcaklıkları 25 derecenin altına inmiyor, tropikal geceler.

Yağış yine sahil şeridinde kaldı, iç kesimler kupkuru.
Sinop gökyüzünden sevgilerle.
Alıntı
İstasyonum 19°C gösteriyor, Denizli için resmi değer biraz farklı olabilir.
Alıntı
Bu başlık, Kurulum Rehberi'ne "kıyı ve nemli iklimlerde bakım" alt bölümü olarak eklenmeyi hak ediyor; Halil ile konuşup işleyelim. Genel çerçeve: MGM'nin kıyı istasyonlarında da anemometre yatakları planlı bakımla değiştirilir, yani sarf malzemesi kabulü doğru yaklaşım. Ölçüm sürekliliği için Halil'in "iki sensör paralel" önerisi en sağlamı; birinin hatasını diğeriyle yakalarsınız. Egeli, deneyim paylaşımı için teşekkürler; "marinada bayrak dalgalanırken 0 knot" cümlesi arıza tanımı için ders kitabına girecek nitelikte.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • havaselin, Tanriverdi_Tekirdag, erhankeskin, serkan.kalkan, NazlicanAkbas01, kastamonuhavasi
Alıntı
Bu harita üzerindeki renkler neyi ifade ediyor?

Teşekkürler, sinoptik haritayı bu kadar sade anlatan başka birini görmedim.
Alıntı
Sağ olasın, sorunun cevabını buldum ve konuyu da kapatabiliriz.
Beyaz örtü sevdalısı.
[-] buse.trabzon adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • IstasyonHalil
Alıntı
(29.05.2026, 20:44)IstasyonHalil Yazdı: Egeli, üç yılda iki yatak kıyı için kötü değil, deniz kenarında 18-24 ay normal kabul ediliyor; iç kesimde 5-6 yıl. Yaptıkların doğru; iki ekleme: Silikon gres yerine düşük sıcaklıkta katılaşmayan, plastikle uyumlu bir...
Güncelleme: yeni yatak 1 Haziran sabahı takıldı, aynı gün öğleden sonra imbat 22 knot, gust 28; marinadaki el anemometresiyle karşılaştırdım, fark 1 knot. Halil'in tavsiyesiyle eski yatakları sirkeli suda temizleyip yedek kutusuna koydum. Yağmur'un konektör uyarısı için ISS'i açtım: soketlerde hafif yeşillik başlamış, temizledim, gres sürdüm. Bu başlığı her bahar açıp okuyacağım; tekne bakımı gibi istasyon bakımı da mevsimlik.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • selcuk_756, sedatKar, ozane, Meteohakan, ertugrul_280, Aysel_meteo
Alıntı