Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Erzurum'da -31 °C: istasyon pili, LCD ve yağış ölçer donması - kış bakım notları

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
18 Ocak 2026 sabahı, 06:50: Erzurum'da kendi istasyonum -31,2 °C ölçtü. Şehir için serin bir sabah; istasyon için sınav. Neler oldu, sırayla:
  • Konsol LCD: Konsol dış duvara yakın, ısıtmasız bir odada; oda sıcaklığı 4 °C'ye düşmüş. LCD yavaşladı, rakamlar hayalet gibi silik değişiyor. -31 okumak için ekrana 3 saniye bakmak gerekti. Konsolu mutfağa taşıyınca düzeldi; sensör dışarıda, ekranın soğuğa ihtiyacı yok.
  • ISS pili: Sabah 07:30'da konsolda pil uyarısı. Alkalin pil -30'da voltaj düşürüyor, panel güneş doğana kadar boş. 09:00'da güneş vurunca uyarı gitti ama gece verisinde 40 dakikalık boşluk var.
  • Yağış ölçer: Kepçe buz; ısıtmasız ölçer kışın süs. Kar ölçümünü kar tahtası ve cetvelle elle yapıyorum; gece 4 cm taze kar, örtü 38 cm.
  • Sıcaklık sensörü: Sorunsuz. Fansız kalkan gece cıvalı termometreden 0,4 derece düşük okudu; kabul.
  • Anemometre: Yatak katılaştı, 0 km/s; öğlen çözüldü. Yerde zaten rüzgar yoktu, radyasyon soğuması gecesi.

Kış bakım listem (bundan sonra Ekim'de yapılacak):
  1. ISS'e lityum pil.
  2. Konsol ısıtılan odaya.
  3. Panel açısı 60 derece, kar kaysın.
  4. Kar tahtası ve cetvel hazır, yağış ölçer huniden çıkarılıp içeri.

Batı'daki arkadaşlar için: -31 sabahı hava açık, rüzgarsız, kar örtüsü üstünde inversiyon; havalimanı tarafı bizden 1-2 derece daha soğuk olmuştur. -25 ceket, -35 ikinci ceket; -31 arada, ceket ve atkı. Isıtmalı yağış ölçer kullanan var mı, kar su eşdeğerini nasıl ölçüyorsunuz?
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • Ordu170, SeldaGozlem, KirikkaleliDamla, havaTuba, tamer_hava, tugrul_772, karokan, adana05, Meteoabdullah, eskisehirliziya, HavaAdmin, ElvanFirtina, KaradenizYagmur, ercan05, meteoeren, necatig766
Alıntı
Harika bir saha raporu. Eklemelerim:
  • Lityum pil doğru; Davis ISS için 3 V lityum CR123A -40'a kadar voltajını korur. Alkalin -20'nin altında kapasitesinin yarısını kaybeder.
  • Panel yetmiyorsa süper kapasitörün yanına küçük bir harici güneş paneli ve şarj devresi eklenebilir; Uludağ'da denedim, Ocak'ta gece verisi kesilmedi.
  • Isıtmalı yağış ölçer amatör bütçede zor; alternatif, kar tahtasına biriken taze karı silindirik kapla alıp içeride eritmek. Erimiş suyun mm cinsinden yüksekliği su eşdeğeri. Bir tarif: 10 cm çaplı kap, 10 cm taze kar, erimiş su 8 mm çıkarsa kar oranı 1:12.
  • LCD için not: Davis konsolun çalışma aralığı 0 °C üstü; 4 °C sınırda. Mutfak doğru karar.

-31 için tebrikler; Nilüfer'de aynı sabah -3,1 vardı, biz de "soğuk" dedik.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • RabiaA551, tamery349, havacikursat, baris_992, deniz84, yildirimv, Gulizar74, Sinoptikcem, gokyuzuNilufer, barank, mugla05, Erdem_Osmaniye, vedatu, yildizgozlem
Alıntı
Şanlıurfa şu an -3°C, rüzgarla birlikte kar savruluyor, tipi gibi.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • veyselmeteo, recep61, alperenKar
Alıntı
-31 bize masal, -3 bize kış. Çekmeköy aynı sabah -4,2 °C, 2022'den beri en düşük; sevindim, sonra bu başlığı okudum, sustum. PalandokenKar, kar tahtası cetvel yöntemi bende de var ama bir sorum: taze karı sabah 07:00'de ölçüp tahtayı temizliyorsun, gün içinde yağan karı akşam ayrıca mı ölçüyorsun? İstanbul'da kar zaten üç saatte eriyor, bizde günde bir ölçüm yetmiyor.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • hamza_381, cengiz_604, halilk, havaciozan, IstasyonHalil, NazliRuzgar, PalandokenKar
Alıntı
Karadeniz dağlarında kar çizgisi iyice indi, yamaçlar beyaz.
[-] Azra_meteo adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • kurtulus88
Alıntı
(19.01.2026, 22:08)PalandokenKar Yazdı: 18 Ocak 2026 sabahı, 06:50: Erzurum'da kendi istasyonum -31,2 °C ölçtü. Şehir için serin bir sabah; istasyon için sınav. Neler oldu, sırayla: Konsol LCD: Konsol dış duvara yakın, ısıtmasız bir odada; oda sıcaklığı 4...
O gecenin sinoptik arka planı: 17-18 Ocak'ta Doğu Anadolu üzerinde 1042 hPa'lık bir yüksek basınç merkezi, açık gökyüzü, rüzgarsız ve 40 cm'lik kar örtüsü; radyasyon soğuması için mükemmel koşullar. 850 hPa sıcaklığı Erzurum sondajında -18 °C civarıydı; yani yerdeki -31'in yaklaşık 10 derecesi inversiyondan (yerde soğuk hava gölü) geldi. Bu tür gecelerde vadi tabanı ile 100 m yukarısı arasında 6-8 derece fark olur; PalandokenKar'ın "havalimanı 1-2 derece daha soğuk" tahmini doğrudur, ova tabanı daha soğuk olur. Güzel rapor.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • berkkar, sevgi_63, trabzonlipelin, ModelciKemal, sevim_08, KoseY04, KarAvcisi34, EgeliRuzgar
Alıntı
Kocaeli şu an 0°C ve kar taneleri iri iri düşmeye başladı.
Bir sonraki cephe için hazır.
Alıntı
(19.01.2026, 22:08)PalandokenKar Yazdı: 18 Ocak 2026 sabahı, 06:50: Erzurum'da kendi istasyonum -31,2 °C ölçtü. Şehir için serin bir sabah; istasyon için sınav. Neler oldu, sırayla: Konsol LCD: Konsol dış duvara yakın, ısıtmasız bir odada; oda sıcaklığı 4...
Kar yağışı için nem ve sıcaklık dışında neye bakmalıyız?

Kar kalınlığı bizim tarafta 15 santimi geçti, köpekler mutlu.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
Alıntı
Şanlıurfa şu an 1°C, kar yağıyor ama yerde tutmuyor, zemin ıslak.

Tipi başladı, görüş sıfır; köy yolları kapalı.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • radaralper, MeteoFatma, havaciveli, ozane, sirnakmeteo980
Alıntı
(20.01.2026, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Harika bir saha raporu. Eklemelerim: Lityum pil doğru; Davis ISS için 3 V lityum CR123A -40'a kadar voltajını korur. Alkalin -20'nin altında kapasitesinin yarısını kaybeder. Panel yetmiyorsa süper kapasitörün yanına...
MGM'nin standart istasyonlarında kışın kar su eşdeğeri için ısıtmalı ağırlık ölçerler kullanılır; amatör tarafta Halil'in eritme yöntemi doğru ve WMO'nun elle ölçüm için tarif ettiği yönteme yakındır (kar örneği alınır, eritilir, su yüksekliği ölçülür). Tek uyarı: örnek alırken kabı karın içine dikey bastırıp altını kapatarak çıkarın, yoksa kar sıkışır ve eksik alırsınız. Kar tahtası ölçümünü de günde iki kez (07:00 ve 19:00) yapmak, KarAvcisi'nin sorusunun cevabıdır; MGM de 6 saatlik aralıklarla ölçer.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • malatyaHavasi, zaferKar, NazliRuzgar, barank, kemalMeteo, ilker279, havahazal, havaciveysel
Alıntı
Yalova yüksek kesimlerinde kar, merkezde 2°C ile yağmur.

Taneler iri ama seyrek, umarım sıklaşır.
Beyaz örtü sevdalısı.
[-] DamlaFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • ayhan_77
Alıntı
Çeşme aynı sabah: 14 °C, güneşli, lodos 12 knot; kahvemi dışarıda içtim. Bunu övünmek için değil, ülkenin iki ucundaki 45 derece farkı kayda geçirmek için yazıyorum. PalandokenKar, konsolun 4 derecelik odası benim istasyonun dış ortamından soğukmuş; sizin için "serin" olan bizim için efsane. Lityum pil notunu ben de aldım, kışın Çeşme'de -1 gördüğümüz sabah alkalin pilim şaşırmıştı.
Çeşme / İzmir | Rüzgar knot ile ölçülür, hisle değil. | Lodos geliyorsa tekneyi bağla.
[-] EgeliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • selcukMeteo, turkan88, haydar74, gulizar947, BulutKovalayan
Alıntı
Bursa 1°C, kar kalınlığı bahçede 15 cm'yi geçti.

Yağdı ama tutmadı, yine hüsran.
Alıntı
Bizden de haber: Karla karışık yağmur var, tam kar olmuyor bir türlü. Devamını bekliyorum.
[-] cemil77 adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • IstasyonHalil
Alıntı
(20.01.2026, 00:32)IstasyonHalil Yazdı: Harika bir saha raporu. Eklemelerim: Lityum pil doğru; Davis ISS için 3 V lityum CR123A -40'a kadar voltajını korur. Alkalin -20'nin altında kapasitesinin yarısını kaybeder. Panel yetmiyorsa süper kapasitörün yanına...
Halil, CR123A lityum 19 Ocak'ta takıldı; 21 Ocak sabahı -27,4 °C, gece boyunca kesintisiz veri, pil uyarısı yok. Panel açısı da 60'a alındı. Eritme yöntemini denedim: 10 cm çaplı kapla 6 cm taze kar, erimiş su 4,5 mm; oran 1:13, kuru kar. KarAvcisi, HavaAdmin'in dediği gibi günde iki ölçüm; sizde üç saatte eriyorsa saatlik ölçüm gerekir, ama sizde zaten kar yok. Şaka. Az var.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • Sinoptikfaruk, taskinb, ZulalFirtina, bulutyeliz, havacipolat, mehmet_hava, aydinHavasi, burak65
Alıntı