Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Ağrı ve Kars yükseklerinde sezonun ilk karı (24 Eylül 2026, 2.500 m üstü)

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sezon açıldı, en azından yükseklerde. 24 Eylül sabahı Ağrı Dağı'nın 3.000 m üstü ve Kars-Sarıkamış çevresindeki 2.500 m üstü sırtlar beyazlandı. Aşağıya inen bir şey yok, kimse heyecanlanmasın; ama takvim olarak normalin bir hafta önünde.

Gözlemler
  • Erzurum merkez / 1.900 m - 24 Eylül 06:30: 1,2 °C, çimlerde kırağı, gökyüzü açık. Sezonun ilk kırağısı.
  • Palandöken zirve / 3.100 m: Telesiyej istasyonundaki arkadaşın bildirdiğine göre 2-3 cm ince örtü, öğlene doğru güney yamaçlarda eridi.
  • Sarıkamış / 2.200 m: Sabah 03:00-05:00 arası karla karışık yağmur, birikme yok.
  • Ağrı Dağı: Doğubayazıt'tan bakınca 3.200 m üstü net beyaz, önceki gün gri idi. Zaten yaz boyu tepe buzulu vardı, yeni kar çizgisi belirgin biçimde aşağı indi.

Nedeni
23 Eylül gecesi Hazar üzerinden geçen kısa dalga ile T850 Doğu Anadolu'da -1/-2 °C'ye indi. Kısa süreli oldu, 25 Eylül'de yeniden +6'ya çıkıyor.

Ne anlama geliyor
Hiçbir şey. Eylül'ün son haftasında yükseklere kar düşmesi burada olağandır, kışın sert geçeceği anlamına gelmez. Ama fotoğraf isteyenler için Ağrı Dağı önümüzdeki iki gün en güzel hâlinde; sabah 07:00-08:00 arası ışık doğru yönden geliyor.

Önümüzdeki haftaya bakınca Ekim'in ilk günlerinde yeniden soğuk sokulma var, o zaman 2.000 m'ye kadar iner mi diye bakarız. Serin bir sabahtı, tek ceket yetti.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 18 üye:
  • bekirMeteo, caglar_hava, ercan05, havanazan, kahramanmaras77, HazalFirtina, bulutKiymet, Hulya_76, alp89, yagmur83, Radarahmet, YavuzE95, yagmur_Figen, kar_Nazlican, harun_hava, radarilhan, rizaoztas, barank
Alıntı
(24.09.2026, 10:08)PalandokenKar Yazdı: Sezon açıldı, en azından yükseklerde. 24 Eylül sabahı Ağrı Dağı'nın 3.000 m üstü ve Kars-Sarıkamış çevresindeki 2.500 m üstü sırtlar beyazlandı. Aşağıya inen bir şey yok, kimse heyecanlanmasın; ama takvim olarak...
İlk kar haberi geldi, sezon resmen açıldı! Biliyorum "hiçbir şey anlama gelmiyor" dedin ama biz Marmara'da bu haberle Kasım'a kadar idare ederiz. Ağrı Dağı'nın beyazlanmasını her yıl sezonun başlangıç düdüğü sayıyorum. Çekmeköy'de bu sabah 15,1 °C, poyraz hafif; sezonun ilk poyrazını da salı bekliyoruz. Erzurum'a selam, ilk kalıcı örtüyü de senden duyalım.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • nuray_van, NevsehirMeteo607, havacisalih, berkkar, KutahyaMeteo946, bartinmeteo226, gokyuzuEsra, SivasMeteo945, Seher.Yaman
Alıntı
(24.09.2026, 11:54)KarAvcisi34 Yazdı: İlk kar haberi geldi, sezon resmen açıldı! Biliyorum "hiçbir şey anlama gelmiyor" dedin ama biz Marmara'da bu haberle Kasım'a kadar idare ederiz. Ağrı Dağı'nın beyazlanmasını her yıl sezonun başlangıç düdüğü sayıyorum....
Fırtına yön değiştirdi, Ege teğet geçecek gibi.

Bu geceki sağanak İzmir için sel riski taşıyor, sabaha kadar tetikteyim.
[-] erhankeskin adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • Meteoosman, ozane, karatast, Suna742, Sebnem.Karaman, serkan.kalkan
Alıntı
Kayak sezonu erken açılıyor, Ege otelleri şimdiden dolu.
Her cephe yeni bir başlangıçtır.
[-] karzafer adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Sinoptikutku
Alıntı
Sıcak çarpması vakaları artmış, hastaneler dolu.
Yağmur kokusunu sevenler kulübü.
[-] aktas_nevsehir adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • sivasGozlem
Alıntı
Kısa dalga ICON 00z'de güzel yakalanmıştı: 23 Eylül 18z için Ağrı üzerinde T850 -2,4 °C ve 3 saatlik 2 mm yağış. ECMWF -1'de kaldı ve daha az yağış verdi, bu kez ICON kazandı; doğu Anadolu topografyasında ICON'un çözünürlüğü işe yarıyor. Ekim başındaki ikinci sokulma için modeller şimdilik -3 civarında, 2.000 m'ye inme ihtimali %40. Marmara'ya etkisi: poyraz ve 18 derece, kar değil. Kar Avcısı, sana dönük yazdım.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • meteotulay, samsunHavasi, yozgat646, SedaFirtina, ali_72, IgdirHavasi, erhankeskin, sevim_08
Alıntı
Ben pek katılmıyorum, GFS bu sistemi çok abartıyor bence.
Meteoroloji sabır işidir.
Alıntı
Model tutarlılığına bakarsak 22 Eylül en kritik gün.

Modelin son çıktısına göre alçak basınç merkezi daha güneyden geçiyor.
Sıcaklık, nem, rüzgar; gerisi laf.
Alıntı
Bence olayı büyütüyoruz. 22 derece bu mevsim için normal, rekor filan yok.
Alıntı
Hortum ihtimali Ege için düşük ama sıfır değil.
Alıntı
Şimşek sayısı saatte binleri buldu, gökyüzü sürekli aydınlandı.

Mersin şu an 27°C, fırtına çatıdaki sacları uçurdu.
Sinoptik harita okumak bir sanattır.
[-] sefak adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • deniz_70
Alıntı
Buzlanma için hangi yollar kapalı, bilgisi olan var mı?
Alıntı
Rüzgar yön değiştirdi, artık kuzeyden esiyor ve belirgin soğudu.
Alıntı
Kar için umutlanmayın, Marmara kıyısında yağmura döner.

Kar için ideal sıcaklık -2 ile 0 arası, İstanbul tam o bantta.
Alıntı
Bu haberi bekliyordum. Ağrı Dağı'nı kar çizgisi inmişken doğu ışığıyla çekmek iki yıldır listemde. Doğubayazıt'tan hangi noktadan bakıyorsunuz, İshak Paşa tarafı mı yoksa Iğdır yolu üstü mü? Sabah 07:00 ışığı için sırtı güneye alacak bir yer arıyorum. Bu hafta sonu için yola çıkarsam beyazlık kalır mı, yoksa cuma erimiş olur mu?
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • karsoner, karalperen, metin_93, celik_karaman
Alıntı