Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Şanlıurfa'da sezonun ilk yağmuru: 21 Eylül akşamı 6,4 mm ölçüldü

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi ben Bursa'dayım ama geçen yıl Şanlıurfa'daki kardeşimin bahçesine bir Ecowitt WS2910 istasyon kurmuştum; verileri uzaktan takip ediyorum. Bugün oradan ilginç bir kayıt geldi ve paylaşmak istedim.

Kod:
Karaköprü / Şanlıurfa (520 m) - 21.09.2026 17:40 Sıcaklık 31,2 °C | Nem %28 | Rüzgar GB 14 km/s | Basınç 1011 hPa 18:25 Yağış başladı, rüzgar KB 38 km/s (hamle 52) 18:25-19:50 Toplam yağış: 6,4 mm (en yüksek 10 dk: 2,8 mm) 20:00 Sıcaklık 22,6 °C | Nem %71

Mayıs ortasından beri ölçerde sıfır dışında bir şey yoktu; yaklaşık dört ay kuru. 6,4 mm az görünebilir ama bölge için sezonun ilk yağışı ve toz bastırma etkisi büyük. Kardeşim rüzgarla önce toz kalktığını, sonra iri damlaların geldiğini söyledi; klasik konvektif başlangıç.

MGM Şanlıurfa istasyonu aynı akşam 4,2 mm kaydetmiş; aradaki fark hücrenin geçtiği hattan kaynaklanıyor olabilir, konvektif yağışta 5 km mesafede bile mm farkları normaldir.

Sensör notu: yağış ölçer huniyi Ağustos'ta temizletmiştim, kuş pisliği ve toz konvektif sezona girmeden temizlenmezse ilk yağışta ölçüm eksik çıkar. Güneydoğu'da istasyonu olan arkadaşlara özellikle tavsiye ederim.

Bölgeden başka gözlem var mı? Gaziantep ve Adıyaman tarafında da yağış olmuş diye duydum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • elifgozlem, selcukMeteo, Meteobekir, MeteoNazan, AsliEkinci78, ozane, ElvanFirtina, EgeliRuzgar, keremk58, tunceli710
Alıntı
Halil Bey, güzel kayıt. 21 Eylül akşamındaki yağış Suriye üzerinden kuzeye sarkan zayıf bir üst seviye oluğunun ve öğleden sonra yüzey ısınmasının ortak ürünüydü; CAPE 800-1000 J/kg civarında, shear zayıf. Yani tek hücreli, kısa ömürlü sağanaklar. Uydu görüntüsünde 18:00 civarı Şanlıurfa-Siverek hattında birkaç hücre vardı. Gaziantep havalimanı 2 mm, Adıyaman 0,6 mm. Sezonun ilk yağışı için yeterli bir başlangıç.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 5 üye:
  • sedatKar, sinophavasi, karcuneyt, ozk, ertugrulgul
Alıntı
(21.09.2026, 17:20)SinoptikAyse Yazdı: Halil Bey, güzel kayıt. 21 Eylül akşamındaki yağış Suriye üzerinden kuzeye sarkan zayıf bir üst seviye oluğunun ve öğleden sonra yüzey ısınmasının ortak ürünüydü; CAPE 800-1000 J/kg civarında, shear zayıf. Yani tek...
Çok sağ ol, 19 Eylül planımı buna göre değiştirdim.
Alıntı
(21.09.2026, 14:56)IstasyonHalil Yazdı: Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi ben Bursa'dayım ama geçen yıl Şanlıurfa'daki kardeşimin bahçesine bir Ecowitt WS2910 istasyon kurmuştum; verileri uzaktan takip ediyorum. Bugün oradan ilginç bir kayıt geldi ve...
Bu yıl Eylül ayı yağış açısından çok fakir geçti.
Alıntı
GFS son çıktısı öncekilere göre çok daha soğuk.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • leventg328
Alıntı
ICON 00Z çıktısı Güneydoğu Anadolu için yağışı biraz daha güneye kaydırdı.
Alıntı
(21.09.2026, 14:56)IstasyonHalil Yazdı: Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi ben Bursa'dayım ama geçen yıl Şanlıurfa'daki kardeşimin bahçesine bir Ecowitt WS2910 istasyon kurmuştum; verileri uzaktan takip ediyorum. Bugün oradan ilginç bir kayıt geldi ve...
Dört ay sıfır yağış cümlesini okuyunca duraksadım. Antalya'da bile Haziran-Ağustos arası birkaç mm düşer. Bu istasyondaki sıcaklık 31 iken nem %28, yani hissedilen 30 civarı; Güneydoğu'nun kuru sıcağı bu. Halil, bir sorum var: Ecowitt'in yağış ölçeri devrilen kepçe (tipping bucket) türü mü? 10 dakikada 2,8 mm gibi şiddetli yağışta o tip ölçerler biraz eksik sayabiliyor.
Antalya | Rekor iddiası varsa istasyon adı ve saat de olsun. | Nem %70 üstüyse termometreye bakma, hissedilene bak.
[-] SicakDalga07 adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • omerKar, kaanmeteo, manisalicoskun
Alıntı
(21.09.2026, 21:02)SicakDalga07 Yazdı: Dört ay sıfır yağış cümlesini okuyunca duraksadım. Antalya'da bile Haziran-Ağustos arası birkaç mm düşer. Bu istasyondaki sıcaklık 31 iken nem %28, yani hissedilen 30 civarı; Güneydoğu'nun kuru sıcağı bu. Halil, bir...
Evet Selim, devrilen kepçe tipi, 0,254 mm çözünürlüklü. Şiddetli yağışta %3-5 eksik sayma bilinen bir sorun; 6,4 mm'nin gerçekte 6,6-6,7 mm olması mümkün. Kalibrasyon için kışın 50 ml suyu yavaşça dökerek test ederim, bahçedeki değer buna göre düzeltilmişti. Bu farklar bizim için önemsiz, ama rekor iddialarında önemli olurdu.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • kardursun, havaFadime, necatig766
Alıntı
Bu radar görüntüsü hangi saate ait?
Alıntı
(21.09.2026, 22:08)IstasyonHalil Yazdı: Evet Selim, devrilen kepçe tipi, 0,254 mm çözünürlüklü. Şiddetli yağışta %3-5 eksik sayma bilinen bir sorun; 6,4 mm'nin gerçekte 6,6-6,7 mm olması mümkün. Kalibrasyon için kışın 50 ml suyu yavaşça dökerek test ederim...
Haklısın, son çıktılar tam olarak bunu gösteriyor.
Alıntı
Bölge moderatörü olarak teşekkür ediyorum Halil; Güneydoğu'dan böyle düzenli veri gelmesi çok değerli, burada istasyon sahibi üyemiz az. Mayıs'tan Eylül'e sıfır yağış bölge için sıra dışı değil; Şanlıurfa'nın Temmuz-Ağustos ortalaması zaten 1 mm civarındadır. Kardeşine selam, istasyonu kışa kadar ayakta tutsun; Aralık'ta oradaki 30-40 mm'lik yağışları da görmek isteriz.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • SenayA_Yalova, yasin.altin, serefy
Alıntı
Kısa not: Bu yorumu destekleyen bir veri göremiyorum, hangi kaynağa dayanıyorsun?
[-] NazliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • arzufirtina, UsakHavasi, yildiz_osmaniye, sinanKar, IstasyonHalil, BulutKovalayan, havacitolga
Alıntı
6,4 mm için başlık açılması bana önce tuhaf geldi, sonra dört ay kuru dönemi okuyunca anladım. Of'ta bu değer bir öğleden sonra sağanağının ilk 10 dakikası. Bölgeler arasındaki farkı görmek için iyi bir başlık. Not: kuru toprağa ilk gelen şiddetli yağış, az da olsa yüzey akışı yaratır; Güneydoğu'daki derin kuru dereler ilk sağanaklarda aldatıcı olabilir, kaynaksız "sel" haberi görürseniz sormadan paylaşmayın.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • havacibulent, havacisedat, selcukMeteo, MineOzkan76
Alıntı
Ben de yazayım: Hayır, ben öyle görmüyorum. Alçak seviye sıcaklıklar buna izin vermez.
Alıntı
Asfalt yumuşadı, Siirt yollarında lastik izleri kaldı.

Bugün rüzgar hiç dinmedi, pencereler ıslık çaldı.
[-] NazliRuzgar adlı üyenin bu mesajını beğenen 7 üye:
  • meteofikret, SicakDalga07, KonyaliMeryem, elaziglierol, cengiz_hava, gul83, faruk02
Alıntı