Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Şubat 2025 İstanbul kar olayı: bir yıl sonra modellerden ne öğrendik?

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tam bir yıl önce bu günlerde İstanbul son yılların en ciddi kar olaylarından birini yaşadı. O hafta forumda 40 sayfa yazdık; bugün sakin kafayla geri bakmak istiyorum. Bu bir nostalji başlığı değil, ders çıkarma başlığı. Ders çıkarmazsak her kış aynı hataları yaparız.

Ne olmuştu (forum arşivinden)
  • Olaydan 8 gün önce GFS 300. saatte İstanbul için T850 -10 çizdi; forum ikiye bölündü, Kemal "fantezi" dedi (haklı olarak, o run'ın kendisi tutmadı).
  • 5 gün kala ECMWF de soğuğu gördü; T850 -7, poyraz 50 km/s. Takip başlığı o gün açıldı.
  • 48 saat kala iki model -8'de buluştu, GEFS üyelerinin %80'i ölçülebilir örtü verdi.
  • Kar üç gün sürdü. Çekmeköy'de 34 cm, Beykoz yüksekleri 40 cm üstü, Kadıköy sahil 12 cm, Avrupa Yakası'nda Arnavutköy 30 cm, Bakırköy 8 cm ölçtük (forum gözlemleri).
  • Kar, soğuk havanın Karadeniz üzerinden uzun yol alıp nemlendiği klasik deniz etkili kar düzeniyle geldi; poyraz 60 km/s'ye ulaştı, Anadolu Yakası kuzeyi Avrupa Yakası'ndan iki kat kar aldı.

Öğrendiklerimiz
  1. 300 saat haritası tutmadı ama 120 saat haritası tuttu. Kural doğru: iki model uyumu, 120 saat.
  2. İstanbul'da "kar yağdı mı" sorusunun tek cevabı yok; Çekmeköy ile Bakırköy arasında 26 cm fark vardı. İlçe ilçe gözlem şart.
  3. Deniz etkili karda modeller toplam yağışı düşük verdi: ECMWF 20 mm demişti, kar suyu eşdeğeri 32 mm çıktı. Karadeniz'in katkısı modellerde eksik.
  4. Poyraz 40 km/s altına düştüğü 6 saatte kar durdu; rüzgar kar kadar önemli.
  5. Heyecan iyi ama forumun en çok okunan mesajı Ayşe'nin "belirsizlik" bölümü oldu. İnsanlar kesinlik değil dürüstlük istiyor.

Bu yıl
Çekmeköy'de bugün 4 °C ve yağmur; geçen yılın bu günü 34 cm'in üstünde yürüyordum. Kış kış üstüne benzemez. Arşivde o günlerde yazanlar, eksik bıraktığım dersi eklesin.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • KaracaS05, AycaGozlem, sinoptikcan, sakaryameteo648, rustu_hava, oguzo03, FatmaOguz96, sinoptikdeniz, lale.guler, HavaAdmin, haydar166, OzkanE89, sanliurfaHavasi, Hafize71, KaradenizYagmur
Alıntı
Bir ders ekleyeyim: olayın en kritik parametresi T850 değil, 850-1000 hPa kalınlığıydı. Kar yağarken İstanbul'da T850 -8 ile -9 arasında ama yer sıcaklığı 0 ile +1 arasında kaldı; kar tutmasını sağlayan yağış şiddetiydi (saatte 3-4 cm), sıcaklık değil. Şiddet düşünce sahilde kar yağmurla karıştı. İkinci ders: MGM'nin turuncu kodu 36 saat önce geldi ve isabetliydi; forumun uyarıyı 5 gün önceden konuşması iyi, ama kamuya dönük tek referans yine MGM olmalı. Üçüncü: o hafta belirsizlik bölümünü her mesaja yazmakta ısrar ettim, şimdi haklı çıktığımı okuyunca sevindim.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 16 üye:
  • turane, cemal.gunes, taskinb, BayramT92, zonguldakHavasi, alperentas, ertugrulgul, ozane, elazigliemre, tugrul698, nevzata63, malatyaliumut, SudeFirtina, ModelciKemal, gulbahar558, havasukran
Alıntı
Kar yağıyor ama sıcaklık -5 derece, tutmaz gibi.

GFS çıktıları saatlik bazda Gaziantep için karı gösteriyor.
Gaziantep için kar günü sayacı: sıfırlandı.
Alıntı
Bence de öyle, çıktılar arasındaki fark çok azaldı.

Yüksek kesimlerde kar var mı, yola çıkmadan bilmek istiyorum.
Alıntı
(16.02.2026, 17:20)KarAvcisi34 Yazdı: Tam bir yıl önce bu günlerde İstanbul son yılların en ciddi kar olaylarından birini yaşadı. O hafta forumda 40 sayfa yazdık; bugün sakin kafayla geri bakmak istiyorum. Bu bir nostalji başlığı değil, ders çıkarma...
Kayıtlarımı açtım. 8 gün kala "fantezi" dedim, 5 gün kala "%40", 3 gün kala "%70", 48 saat kala "%85". Yani ben de tahmin değil, model ortalamasını yazıyordum; run'lar yakınsadıkça ben de yakınsadım. Öğrendiğim ders: 300 saatlik run fantezi olsa bile, "soğuk sinyalinin bölgesi" doğruydu, sadece zamanlama 3 gün kaydı. Uzun vadede yer değil zamanlama hata veriyor. Bir de deniz etkili kar için ICON'un o hafta yağışı en iyi verdiğini not düşeyim; küresel modeller Karadeniz'i yeterince ısıtmıyor.
GFS · ECMWF · ICON | 240 saat sonrasına inanan, kar yağmayınca bana kızmasın. | 00z run = sabah kahvesi
[-] ModelciKemal adlı üyenin bu mesajını beğenen 13 üye:
  • kar_Figen, cerenu_sakarya, zeki717, elazigliemre, rizaoztas, unsalr, sefak, AksarayHavasi, NiluferC498, havacisedat, hakanm84, KaramanHavasi, TurkS00
Alıntı
Teknik ders: o hafta Bursa'da 18 cm ölçtüm ve Davis'in ısıtıcısız yağış ölçeri 6 mm gösterdi; gerçek kar suyu eşdeğeri 19 mm çıktı. Şubat 2025'ten sonra ölçere ısıtıcı taktım. Kar takibinde yağış ölçere değil, kar tahtası ve eritme yöntemine güvenin. Bir de sensör pilleri: -6 °C ve üç günlük kapalı hava sonrası güneş paneli yetmedi, 20 saat veri kaybettim. Şimdi kışın yedek pil ünitesi takılı. Kar olayı teknik açıdan da öğreticiydi.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • Jale750, bulutEbru, yigit_hava, aksaray24, ozm, betul94, SeherGozlem, karozan, aydoganu
Alıntı
Yönetim açısından ders: o hafta forum trafiği normalin 6 katına çıktı, üç kez yavaşlama yaşadık ve sunucuyu büyüttük. İçerik açısından iki şeyi değiştirdik: takip başlıklarında tek satırlık mesajların silinmesi kuralı ve gözlem formatının zorunlu olması. İkisi de o haftadan çıktı. Bir de olumlu ders: o hafta forum dışından gelen yüzlerce ziyaretçi "burada abartı yok" diye üye oldu. Sansasyondan kaçınmak sadece etik değil, aynı zamanda büyümenin nedeni.
HavaForumu Kurucusu | Meteoroloji Müh. | Forum Kuralları | Kaynak göstermeyen tahmin, tahmin değildir.
[-] HavaAdmin adlı üyenin bu mesajını beğenen 15 üye:
  • nevzat_394, taskinb, ekrem_hava, kaan_bolu, samsunHavasi, Songul_89, NazlicanAkbas01, gokyuzuNilufer, meteosevil, ramazantan, samsunfirtina, TurkS00, eren_izmir, ModelciKemal, SivasMeteo945
Alıntı
(16.02.2026, 21:32)SinoptikAyse Yazdı: Bir ders ekleyeyim: olayın en kritik parametresi T850 değil, 850-1000 hPa kalınlığıydı. Kar yağarken İstanbul'da T850 -8 ile -9 arasında ama yer sıcaklığı 0 ile +1 arasında kaldı; kar tutmasını sağlayan yağış şiddetiydi...
Ayşe, "şiddet sıcaklıktan önemli" dersini ilk mesaja ekliyorum, gerçekten en kritik nokta buydu. O gece Çekmeköy'de saatte 4 cm yağarken termometre 0,4 gösteriyordu ve hiçbirimiz inanamıyorduk. Kemal, zamanlama tespitin de doğru: 300 saatte "nerede" tuttu, "ne zaman" 3 gün kaydı. Bunu sabit konuya ders olarak ekleyelim mi?
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 8 üye:
  • bulutKiymet, yagmur_Nurcan, oguzo03, Seda76, meteohilal, utku_816, osmaniyeliguler, ozkanMeteo
Alıntı
Tekirdağ şu an 2°C, yağmur sulusepkene döndü.
[-] havacisedat adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • balikesirliumit
Alıntı
O hafta İstanbul'a trenle gelmiştim, Boğaz'da kar çekmek için. Öğrendiğim ders fotoğrafçı tarafından: karın en yoğun olduğu saatte çekim yapılmıyor, görüş 100 m; asıl kareler yağış kesildikten sonraki ilk 2 saatte çıkıyor. Üsküdar sahilinden çektiğim karede Kız Kulesi'nin arkasında kar bulutunun kenarı ve altında bir şerit turuncu ışık vardı, hâlâ en sevdiğim kare. Bu başlık için teşekkürler, arşivi okumak bile heyecanlı.
Ürgüp / Kapadokya | Bulut kovalar, şimşek bekler. | Her fotoğrafta konum ve tarih var.
[-] BulutKovalayan adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • Asli_70, rukiye_71, baris_992, ali_72, kaan04, HazalRuzgar, SivasMeteo583, mesut_hava, Sude316
Alıntı
(16.02.2026, 17:20)KarAvcisi34 Yazdı: Tam bir yıl önce bu günlerde İstanbul son yılların en ciddi kar olaylarından birini yaşadı. O hafta forumda 40 sayfa yazdık; bugün sakin kafayla geri bakmak istiyorum. Bu bir nostalji başlığı değil, ders çıkarma...
Kar yağdığında sokak lambası altında izlemek terapi gibi.
Alıntı
Doğu'dan bakınca dersim şu: siz 34 cm'i tarihi olay olarak konuşurken bizde aynı hafta 40 cm yağdı ve haberlerde geçmedi. Kızmıyorum, tersine anlıyorum: kar şehre göre anlam kazanıyor. İstanbul'da 34 cm, altyapısı olmayan bir şehirde 3 gün hayatı durdurur; Erzurum'da sabah küreriz. Bu yüzden İstanbul takibini ciddiye alıyorum, kar aynı kar ama sonuç farklı. Yalnız 2004'ü, 2015'i, 2022'yi ve 2025'i her hafta anlatmak zorunda mısınız Kar Avcısı, onu soruyorum.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 14 üye:
  • SemaB_Sakarya, Berna_meteo, havaseher, senerc, konyaHavasi, ilkert76, gulerpolat88, YucelE94, havaciabdullah, yunus_malatya, sezgin_79, ahmetb80, EgeliRuzgar, NazliRuzgar
Alıntı
Bayburt -1°C, lapa lapa kar yağıyor, yerde tutmaya başladı bile. ❄️

Köyde kalınlık 40 cm'yi geçmiş, dedem aradı.
Alıntı
(18.02.2026, 04:26)KarAvcisi34 Yazdı: Ayşe, "şiddet sıcaklıktan önemli" dersini ilk mesaja ekliyorum, gerçekten en kritik nokta buydu. O gece Çekmeköy'de saatte 4 cm yağarken termometre 0,4 gösteriyordu ve hiçbirimiz inanamıyorduk. Kemal, zamanlama tespitin...
Kar Avcısı, evet, sabit konuya "öğrenilen dersler" bölümü olarak ekleyelim; Kemal'in zamanlama notu, Halil'in ölçüm notu ve şiddet-sıcaklık dersi üç madde olarak yeter. Palandöken'in sorusuna da cevap: evet, zorunlu; Marmara'da kar hafızayla yaşanıyor. Bu başlığı arşiv etiketiyle işaretliyorum, gelecek Şubat yine açılır.
Sinoptik Analiz & Şiddetli Hava | Tek run'a tahmin kurulmaz, ensemble'a bakılır. | MGM uyarı = ciddiye al
[-] SinoptikAyse adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • sinoptikhakan, baris_hava, kayserifirtina, haydar166, yagmur_Sebnem, Erdem_Osmaniye, kaan04, tamerkar, sedatk76
Alıntı
Sabaha karşı sıcaklık artışı hissedildi, kar yağmura döndü.
Beyaz örtü sevdalısı.
[-] DamlaFirtina adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • erhankeskin, havacitolga
Alıntı