Kış sezonu 2026-27 model paneli açıldı — ECMWF / GFS / ICON karşılaştırmalarına katılın

Kar kalınlığı nasıl ölçülür? Amatör ölçümde sık yapılan 5 hata

Konu Değerlendirmesi:
  • 0 Oy(lar) - 0 Ortalama
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sezon başlamadan, geçen kış sabit konuda söz verdiğim ölçüm rehberini yazıyorum. Kar Gündemi'nde her dalgada aynı tartışma çıkıyor: "bizde 20 cm" diyor biri, komşusu "8 cm" diyor, ikisi de doğru ölçmüyor. Aşağıdaki beş hata, gördüğüm kadarıyla farkın %80'ini açıklıyor.

Hata 1: Tek noktadan ölçmek
Rüzgâr karı savurur; duvar dibi yığın, açık alan sığ olur. Doğrusu: açık, düz, rüzgârdan görece korunaklı bir alanda birbirinden en az 2-3 m uzak üç nokta seçin, cetveli dik saplayın, üçünün ortalamasını yazın. Ortalama 7,3 çıktıysa 7 yazın; kar ölçümünde ondalık hassasiyet yanıltıcıdır.

Hata 2: Toplam örtü ile taze karı karıştırmak
"Gece 15 cm yağdı" ile "yerde 15 cm var" farklı şeyler. Taze kar için kar tahtası kullanın: 40x40 cm beyaz boyalı kontrplak, üstü kar seviyesine gelecek şekilde yere konur; her ölçümden (genelde 24 saatte bir, 07:00) sonra temizlenip yeniden kar üstüne yerleştirilir. Toplam örtü ise temizlenmeyen zeminden ölçülür. Gözlem satırında ikisini ayrı yazın: "Taze 9 cm / Toplam 23 cm".

Hata 3: Araba, masa, çit üstünden ölçmek
Araba tavanı çim ve topraktan farklı soğur, çit üstü rüzgâra açıktır. Ölçüm yalnızca doğal zeminden (çim veya toprak) yapılır. Asfalt hiç sayılmaz; asfalt ısı tutar ve kar orada geç tutar.

Hata 4: Yağış ölçere güvenmek
Devrilen kepçeli ölçerler (Davis, Ecowitt, Netatmo) ısıtıcısız hâlde karı ölçemez; huni dolar, kar eriyince günler sonra sayar. Kar suyu eşdeğeri için silindirik bir kapla kar örneği alıp içeride eritin ve mm olarak ölçün. Kural olarak 10 cm kuru kar yaklaşık 10 mm su eder ama bu oran yaş karda 1:5'e, çok kuru karda 1:15'e kadar değişir.

Hata 5: Yanlış saatte ölçmek
Güneş vurmuş, çökmüş kar öğlen ölçülmez. Standart saat 07:00 (MGM ile karşılaştırılabilir olsun diye); yağış sürüyorsa 3 saatte bir ek ölçüm yazılabilir, ama günlük değer sabahkidir.

Ekipman
  • 50 cm çelik cetvel veya kar sondası (200-400 TL bandı)
  • Kar tahtası: kendiniz yapın, 100 TL'yi geçmez
  • Eritme için 10 cm çaplı silindirik kap

Gözlem satırı örneği:
Kod:
Nilüfer / Bursa, 155 m - 24.01.2026 07:00 Taze kar: 2 cm | Toplam örtü: 2 cm | Kar suyu eşdeğeri: 4,5 mm | Sıcaklık: -1,8 °C

Sorular ve eklemeler için buradayım. Kar Avcısı, söz yerine geldi.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 17 üye:
  • Hamiyet.Yozgat, ahmetKar, vedatKar, FerideD_Yalova, Ceren.Kirikkale, aygun_ordu, Sinoptikenes, OzkanE89, bulutyeliz, ali_72, hasan67, Sinoptikutku, Meteonuri, celal77, NazliRuzgar, erhankeskin, meteomeryem
Alıntı
(06.09.2026, 22:08)IstasyonHalil Yazdı: Sezon başlamadan, geçen kış sabit konuda söz verdiğim ölçüm rehberini yazıyorum. Kar Gündemi'nde her dalgada aynı tartışma çıkıyor: "bizde 20 cm" diyor biri, komşusu "8 cm" diyor, ikisi de doğru ölçmüyor. Aşağıdaki beş...
İzmir için haftaya sıcaklık artışı bekleniyor mu?
[-] erhankeskin adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • Berna_meteo
Alıntı
Balkon termometresi 27°C gösteriyor, Adana için bu saatte normal sayılır.
Tahmin tutmazsa suç modelde, tutarsa bizde.
Alıntı
Güzel rehber. Bizim tarafta iki ek hata daha var: birincisi, kar örtüsü 60 cm'i geçince 50 cm cetvel yetmiyor, insanlar cetveli üst üste koyup ölçüyor; 1 m'lik ahşap kar sondası alın, ucu sivri olsun ki alt buz tabakasını hissedin. İkincisi, buz tabakası: Ocak'ta örtünün altı 10 cm buz olur, cetvel oraya girmez, kar 40 cm okunur ama gerçek örtü 50'dir. Buz tabakasını ayrı not edin. Ha, bir de -25'te dışarıda 3 dakikadan fazla ölçüm yapmayın, cetvel parmağa yapışıyor.
Doğu Anadolu Moderatörü | Erzurum, 1.900 m | -25°C: ceket giyilir. -35°C: ikinci ceket. | Palandöken sezon takibi
[-] PalandokenKar adlı üyenin bu mesajını beğenen 10 üye:
  • meteohilal, Seher.Yaman, sukruelmas, sedatk76, cengiz_604, havaciugur, TurkS00, Fadime137, ridvankoc, bulutTugba
Alıntı
Tozlu bir hava var, arabalar çamur yağmurundan sonra sarıya boyandı.

Pek sanmıyorum, sıcak hava dalgası bir hafta daha sürecek gibi.
[-] erhankeskin adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • hatayFirtina
Alıntı
(07.09.2026, 03:32)PalandokenKar Yazdı: Güzel rehber. Bizim tarafta iki ek hata daha var: birincisi, kar örtüsü 60 cm'i geçince 50 cm cetvel yetmiyor, insanlar cetveli üst üste koyup ölçüyor; 1 m'lik ahşap kar sondası alın, ucu sivri olsun ki alt buz...
Kalınlık ölçerken cetveli bahçenin ortasına koyun, duvar dibi yanıltır.
Alıntı
Bir ekleme: Asfalt yumuşadı, tekerlek izi kalıyor yolda. Bakalım.
[-] sanliurfaHavasi adlı üyenin bu mesajını beğenen 3 üye:
  • karserkan, meteohilal, oktay_hava
Alıntı
(06.09.2026, 22:08)IstasyonHalil Yazdı: Sezon başlamadan, geçen kış sabit konuda söz verdiğim ölçüm rehberini yazıyorum. Kar Gündemi'nde her dalgada aynı tartışma çıkıyor: "bizde 20 cm" diyor biri, komşusu "8 cm" diyor, ikisi de doğru ölçmüyor. Aşağıdaki beş...
Halil söz yerine geldi, teşekkürler; sabit konuya bağlantı ekledim. İstanbul için özel not düşeyim: ilçe gözlemlerinde en çok yapılan hata balkon korkuluğu üstünden ölçmek. Korkuluk 5 cm gösterirken bahçe 12 cm oluyor, çünkü korkuluğun altı boş ve rüzgâr alıyor. Apartmanda oturanlar site bahçesine insin ya da "korkuluk üstü, yaklaşık" diye yazsın. Bu sezon gözlem satırlarında "korkuluk" görürsem kibarca düzeltme isteyeceğim.
Marmara Moderatörü | Çekmeköy, 180 m | Kar için 850 hPa -6°C ve poyraz şart. | 2022 Ocak'ı unutmadık.
[-] KarAvcisi34 adlı üyenin bu mesajını beğenen 9 üye:
  • samsunfirtina, aydin337, hatay61, yilmaz83, havacibulent, havacidursun, dursunmeteo, IgdirHavasi, buse.trabzon
Alıntı
(07.09.2026, 03:32)PalandokenKar Yazdı: Güzel rehber. Bizim tarafta iki ek hata daha var: birincisi, kar örtüsü 60 cm'i geçince 50 cm cetvel yetmiyor, insanlar cetveli üst üste koyup ölçüyor; 1 m'lik ahşap kar sondası alın, ucu sivri olsun ki alt buz...
Buz tabakası notu çok önemli, ekliyorum; Bursa'da 10 cm buz görmedim ama Uludağ'da ölçüm yapanlar için geçerli. Kar sondası tavsiyesi de yerinde, 1 m ahşap sonda 150 TL civarında bulunuyor, üstüne 1 cm aralıkla işaret çizmek 10 dakika. Cetvel-parmak meselesi için ise Bursa'da deneyim yok, sana inanıyorum.
Nilüfer / Bursa, 155 m | Davis Vantage Pro2 + Ecowitt yağış ölçer | Sensör 2 m'de değilse ölçüm sohbettir.
[-] IstasyonHalil adlı üyenin bu mesajını beğenen 4 üye:
  • tekirdag84, demirelc, meteoleyla, eskisehirFirtina
Alıntı
Sağanak geldi geçti, on dakikada sokaklar göle döndü.

Yağmur mu kar mı, sınır tam neresi?
Alıntı
Şunu da ekleyeyim: Amatör istasyon almak istiyorum, bütçe dostu bir öneriniz var mı?
Radar açık, çay demli.
Alıntı
Kar suyu eşdeğeri bölümünün altını çiziyorum; sel riski için asıl önemli olan cm değil mm. Karadeniz'de Mart sonunda 40 cm yaş kar 80-100 mm su demek ve iki günlük ılık lodosla dereye iniyor. Kar ölçen arkadaşlar eritme yöntemiyle mm'yi de yazarsa Sel & Taşkın forumunda erime tahmini yapabiliyoruz. Ölçüm yapan istasyon sahiplerine ricam: kar suyu eşdeğerini gözlem satırına eklemeyi ihmal etmeyin.
Karadeniz Moderatörü | Of / Trabzon | Sel bildiriminde kaynak zorunlu. | 100 mm/24 saat = alarm
[-] KaradenizYagmur adlı üyenin bu mesajını beğenen 6 üye:
  • hamza.uslu, erzurumFirtina, ModelciKemal, erzurum61, adanalinazim, KarAvcisi34
Alıntı
Bir ekleme: Sağanak esnasında görüş mesafesi çok düştü, sürücüler dikkat. Kolay gelsin.
Alıntı
Samsun şu an 18°C, hava açık ama rüzgar kesici gibi.
[-] gokyuzuHacer adlı üyenin bu mesajını beğenen 1 üye:
  • fatiht68
Alıntı
Kayak için Eylül ayında Erzurum nasıl olur, kar garanti mi?
[-] ali_72 adlı üyenin bu mesajını beğenen 2 üye:
  • mahmut.yasar, UnluM65
Alıntı

Hızlı Erişim:

Konuyu görüntüleyenler: 1 Ziyaretçi(ler)

Deneyiminizi iyileştirmek için çerez kullanıyoruz. Ayrıntılar: Çerez Politikası